Skip to main content
 © European Youth Parliament © European Youth Parliament

Geef je mening in het Europees Jongerenparlement.

Laatste wijziging Zondag, 05/09/2021

Het Europees Jongerenparlement is een netwerk van jongeren uit heel Europa die hun mening over politieke en maatschappelijke kwesties willen geven, grensoverschrijdend willen denken en waardevolle vaardigheden willen verwerven.

Ben je nieuwsgierig naar alternatieve opvattingen en andere culturen, wil je nieuwe mensen ontmoeten en een leuke tijd beleven? Alle Europese jongeren in de leeftijdsgroep 15-24 jaar, dus niet alleen in de EU, worden uitgenodigd om deel te nemen.

Waar gaat het om?

Het Europees Jongerenparlement (EJP) is een van de beste platforms voor geïnteresseerde jonge Europeanen om deel te nemen aan debatten, kennis te maken met andere culturen en ideeën uit te wisselen met jongeren uit heel Europa. 

Het EJP is een netwerk van onafhankelijke jongerenorganisaties uit veertig Europese landen onder de paraplu van de Heinz Schwarzkopfstichting “Jong Europa”, die het internationaal secretariaat van het EJP huisvest. 

Hoe werkt het?

Het EJP organiseert internationale, regionale en nationale bijeenkomsten die twee uur tot tien dagen kunnen duren. Jaarlijks nemen 30 000 jongeren deel aan de activiteiten van het EJP.

De debatten houden veelal verband met de internationale politiek of mensenrechten, maar ook met klimaatverandering, gezondheid en energie. De deelnemende jongeren worden begeleid door moderatoren uit dezelfde leeftijdsgroep.

“Het maakt niet uit wat je achtergrond is, iedereen is welkom en krijgt de gelegenheid om deel te nemen aan het Europees Jongerenparlement!” Carlota (20), actief als vrijwilligster in Portugal

Wil je meedoen?

Om te beginnen raden we je aan om een kijkje te nemen op de website van het Europees Jongerenparlement om de filosofie achter dit initiatief te begrijpen. Klaar om je aan te melden? 

Dit moet je doen:

  • Neem contact op met de EJP-afdeling in je eigen land en zoek uit waar je moet beginnen. Als jouw land niet wordt vermeld, kun je contact opnemen met het internationaal secretariaat van het EJP.
  • Woon een EJP-evenement bij: maak het zelf mee en meld je aan bij je nationale EJP-afdeling voor een evenement in je eigen land.
  • Word lid van het EJP.