Skip to main content
 © European Youth Parliament © European Youth Parliament

Neka se u Europskom parlamentu za mlade čuje i vaš glas!

Posljednje ažuriranje nedjelja, 05/09/2021

Europski parlament za mlade mreža je mladih iz cijele Europe koji žele izraziti svoja mišljenja o političkim i društvenim pitanjima, razvijati prekograničnu suradnju i steći vrijedne vještine.

Želite saznati alternativne stavove, upoznati druge kulture i nove ljude i zabaviti se? Dobrodošli su svi u dobi od 15 do 24 godine iz cijele Europe, ne samo iz EU-a.

O čemu je riječ?

Europski parlament za mlade (EYP) jedna je od najboljih platformi s pomoću kojih zainteresirani mladi Europljani mogu sudjelovati u političkoj raspravi, susresti se s novim kulturama i razmjenjivati ideje s drugim mladima iz cijele Europe. 

EYP je mreža neovisnih organizacija mladih aktivnih u 40 zemalja diljem Europe pod okriljem zaklade „Schwarzkopf Foundation Young Europe”, u čijim je prostorijama smješten međunarodni ured Europskog parlamenta za mlade. 

Kako to funkcionira?

EYP organizira međunarodne, regionalne i nacionalne sjednice koje mogu trajati od 2 sata do 10 dana. U te je aktivnosti svake godine uključeno više od 30 000 mladih.

Rasprave obuhvaćaju širok raspon tema, često povezanih s međunarodnom politikom ili ljudskim pravima, ali i područja kao što su klimatske promjene, zdravlje i energetika. Mladi sudjeluju u nizu aktivnosti pod vodstvom moderatora.

„Bez obzira na iskustvo, svi su dobrodošli i svatko ima priliku sudjelovati u Europskom parlamentu za mlade!” Carlota (20), aktivna volonterka u Portugalu.

Želite li se pridružiti?

Za početak preporučujemo da posjetite internetske stranice Europskog parlamenta za mlade kako biste razumjeli nit vodilju ove inicijative. Spremni ste se pridružiti? 

Evo što trebate učiniti:

  • obratite se Europskom parlamentu za mlade u svojoj zemlji i saznajte odakle početi. Ako se vaša zemlja ne nalazi na popisu, možete se obratiti međunarodnom uredu EYP-a.
  • Prisustvujte događanju u organizaciji Europskog parlamenta za mlade: ako želite prisustvovati događanju u svojoj zemlji, prijavite se putem nacionalnog Europskog parlamenta za mlade.
  • Postanite član Europskog parlamenta za mlade.