Skip to main content
 © European Youth Parliament © European Youth Parliament

Изрази мнението си в Европейския младежки парламент

Последна актуализация неделя, 05/09/2021

Европейският младежки парламент е мрежа от млади хора от цяла Европа, които се интересуват от изразяване на своите мнения по политически и социални въпроси, изграждане на трансгранични връзки и придобиване на ценни умения.

Искаш ли да откриеш алтернативни мнения, други култури, нови хора, а и да се забавляваш? Всеки на възраст между 15 и 24 години, който живее в Европа, а не само в ЕС, може да участва.

За какво става въпрос?

Европейският младежки парламент е една от най-добрите платформи, където заинтересовани млади европейци могат да участват в политически дебати, да се запознаят с нови култури и да обменят идеи с други млади хора от цяла Европа. 

Европейският младежки парламент (EYP) е мрежа от 40 независими младежки организации от цяла Европа под егидата на фондация Шварцкопф Млада Европа, която е домакин на международната служба на EYP. 

Как функционира това?

EYP организира международни, регионални и национални сесии, които могат да продължат от 2 часа до 10 дни. Всяка година в тези дейности се включват над 30 000 младежи.

Дебатите обхващат широк кръг теми, като често са свързани с международната политика или правата на човека, но също така и с области като изменението на климата, здравеопазването и енергетиката. Ръководени от свои колеги модератори, младите хора участват в редица дейности.

Независимо от произхода си, всеки е добре дошъл и всеки има възможност да участва с Европейския младежки парламент. Карлота (20 г.), действащ доброволец от Португалия

Искаш ли да се присъединиш?

Препоръчваме ти в началото да разгледаш уебсайта на Европейския младежки парламент, за да разбереш философията в основата на тази инициатива. Готов ли си да се присъединиш? 

Следвай следните стъпки:

  • Свържи се с EYP в твоята страна и узнай откъде трябва да започнеш. Ако твоята страна не е в списъка, можеш да се свържеш с международната служба на Европейския младежки парламент.
  • Участвай в проява на EYP: можеш да се регистрираш за проява в EYP в твоята страна и да придобиеш личен опит.
  • Стани член на EYP.