Skip to main content
©  Alexis Brown - Unsplash © Alexis Brown - Unsplash

Βασικά βήματα για σπουδές στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus+

Τελευταία ενημέρωση Τετάρτη, 21/10/2020

Εκτός από τα εκπαιδευτικά και προσωπικά οφέλη, το να ζήσετε έναν χρόνο στο εξωτερικό είναι μια εμπειρία ζωής και μια μεγάλη ευκαιρία για να ανακαλύψετε άλλα πολιτιστικά περιβάλλοντα, αλλά και πράγματα που δεν ξέρατε για τον εαυτό σας! Αυτό μπορεί επίσης να δώσει οριστική ώθηση στη μελλοντική σας σταδιοδρομία.

Με το πρόγραμμα Erasmus+ της ΕΕ, μπορείτε να σπουδάσετε έως και 12 μήνες (ανά πτυχίο πανεπιστημίου) σε ένα από τα 5.000 και πλέον πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε περισσότερες από 34 συμμετέχουσες χώρες. Ανακαλύψτε πώς να ξεκινήσετε.

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση;

Η περίοδος των σπουδών σας στο εξωτερικό πρέπει να είναι σχετική με το πτυχίο σας και τις ανάγκες της προσωπικής σας εξέλιξης και να εντάσσεται στο πρόγραμμα σπουδών που παρακολουθείτε.

Για να υποβάλετε αίτηση απαιτείται:

  • να έχετε εγγραφεί σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που διαθέτει Χάρτη Erasmus για την Ανώτατη Εκπαίδευση·
  • να παρακολουθείτε σπουδές που οδηγούν σε αναγνωρισμένο πτυχίο ή άλλο τίτλο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αν ο κύκλος σπουδών σας είναι προπτυχιακός, πρέπει να βρίσκεστε τουλάχιστον στο δεύτερο έτος των σπουδών σας.

Ποια οικονομική ενίσχυση δικαιούστε;

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που είναι επιλέξιμοι/-ες λαμβάνουν υποτροφία Erasmus+ για την κάλυψη των εξόδων ταξιδίου και διαβίωσης με τη μορφή μηνιαίου επιδόματος (το ποσό ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα υποδοχής). Παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταβάλλεται μέσω του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο έχετε εγγραφεί. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε δίδακτρα στο πανεπιστήμιο υποδοχής. 

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες με σωματικές ή νοητικές αναπηρίες ή με προβλήματα υγείας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για συμπληρωματική χρηματοδότηση εφόσον έχουν επιλεγεί για μια περίοδο κινητικότητας. Φροντίστε να ρωτήσετε τον συντονιστή Erasmus+ στο πανεπιστήμιό σας για περισσότερες πληροφορίες.

Ενδέχεται ακόμη να είστε επιλέξιμοι/-ες για επιπλέον επιχορηγήσεις από το εκπαιδευτικό ίδρυμα στο οποίο σπουδάζετε, την κυβέρνηση της χώρας σας ή άλλες πηγές. Για τον σκοπό αυτό, συμβουλευτείτε τον ευρωπαϊκό οδηγό χρηματοδοτήσεων ή τις πύλες σπουδών.

Πού μπορείτε να πάτε;

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε μέρος των σπουδών σας σε περισσότερες από 34 χώρες του προγράμματος Erasmus+ (εδώ θα βρείτε τα χαρακτηριστικά της χώρας)· επίσης, υπάρχουν χώρες-εταίροι από τις οποίες μπορεί να προέρχεστε ή να κατευθυνθείτε για μέρος των σπουδών σας στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σημειωτέον ότι τόσο τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που στέλνουν όσο κι αυτά που δέχονται φοιτητές και φοιτήτριες στο πλαίσιο του Erasmus+ πρέπει να είναι κάτοχοι του Χάρτη Erasmus για την Ανώτατη Εκπαίδευση αν βρίσκονται σε χώρες του προγράμματος ή, στην περίπτωση που βρίσκονται σε χώρες-εταίρους, πρέπει να υπογράψουν διοργανική συμφωνία. 

Φροντίστε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων του ιδρύματος σας για να δείτε ποιες επιλογές έχετε! 

Πώς θα ξεκινήσετε;

  • Επικοινωνήστε με το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και/ή το Γραφείο Erasmus+ του πανεπιστημίου σας για να πληροφορηθείτε τις δυνατότητες που προσφέρονται, τη διαδικασία επιλογής και την παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση.
  • Διαβάστε τον Χάρτη Φοιτητών Erasmus+, ο οποίος περιγράφει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σας κατά τη φοίτησή σας στην άλλη χώρα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα;

Αμέσως μόλις επιλεγείτε, τόσο εσείς, όσο και τα ιδρύματα προέλευσης και υποδοχής, πρέπει να υπογράψετε μια συμφωνία μάθησης, ώστε να διασφαλίσετε μια διαφανή και αποτελεσματική προετοιμασία της ανταλλαγής στο εξωτερικό, καθώς και να συμφωνήσετε για το πώς θα αναγνωριστούν οι δραστηριότητες που θα ολοκληρώσετε επιτυχώς στο εξωτερικό. 

Στο τέλος της περιόδου φοίτησης στο εξωτερικό, το ίδρυμα υποδοχής πρέπει να δώσει σε σας και στο ίδρυμα προέλευσής σας ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι τηρήσατε τη συμφωνία μάθησης και θα αναφέρει την αναλυτική βαθμολογία σας. Το ίδρυμα προέλευσής σας πρέπει να αναγνωρίσει πλήρως αυτήν την περίοδο σπουδών στο εξωτερικό, με τη χρήση των διδακτικών μονάδων του συστήματος ECTS ή ισοδύναμου συστήματος, και να τις προσμετρήσει στο πτυχίο σας. 

Διαβάστε περισσότερα στις κατευθυντήριες γραμμές για τον τρόπο χρησιμοποίησης της συμφωνίας μάθησης για σπουδές

Ποια είναι τα οφέλη; 

Η παρακολούθηση μαθημάτων και η εξοικείωση με ένα διαφορετικό σύστημα σπουδών θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας στην άλλη χώρα, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η γνωριμία σας με άλλους φοιτητές του Erasmus και με την κουλτούρα της ξένης χώρας. Δείτε αυτά τα βίντεο και άλλες μαρτυρίες, υπάρχουν πολλά να αποκομίσουμε από αυτή την εμπειρία! 

Μπορείτε επίσης να πάρετε εδώ μερικές ιδέες για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εμπειρία σας από το πρόγραμμα Erasmus.


Ενδιαφέροντες σύνδεσμοι