Skip to main content
©  Alexis Brown - Unsplash © Alexis Brown - Unsplash

Belangrijke stappen om met Erasmus+ in het buitenland te kunnen studeren

Laatste wijziging Woensdag, 21/10/2020

Naast profijt op educatief en persoonlijk vlak, levert een verblijf van maximaal een jaar in het buitenland je een fundamentele ervaring op, plus een mooie gelegenheid om jezelf en andere culturen te ontdekken! Daarnaast kan je toekomstige loopbaan er een enorme impuls van krijgen.

Via het Erasmus+-programma van de EU kun je tot maximaal twaalf maanden (per universitaire opleiding) studeren aan één van de meer dan 5 000 deelnemende universiteiten in meer dan 34 deelnemende landen. Waar te beginnen?

Wie komt in aanmerking?

Je studieverblijf in het buitenland moet relevant zijn voor je opleiding en je persoonlijke ontwikkeling en deel uitmaken van het studieprogramma dat je volgt.

Om je aan te melden, moet je:

  • als student ingeschreven staan bij een instelling voor hoger onderwijs waaraan het Erasmus-handvest voor het hoger onderwijs is toegekend;
  • een studie volgen die uitmondt in een erkende graad of erkende kwalificatie op tertiair niveau. Studenten in de eerste cyclus moeten ten minste in het tweede jaar van hun studie zitten.

Wat houdt de financiële steun in?

Studenten die in aanmerking komen, ontvangen een Erasmus+-beurs in de vorm van een maandelijkse toelage als tegemoetkoming in de reiskosten en kosten voor levensonderhoud (deze wisselt per gastland). De beurs wordt door de Europese Commissie verstrekt en via jouw hogeronderwijsinstelling uitgekeerd. Je hoeft aan de gastuniversiteit geen inschrijfgeld te betalen. 

Studenten met een lichamelijke, geestelijke of gezondheidsgerelateerde beperking kunnen een aanvullende financiering aanvragen zodra zij geselecteerd zijn voor een studieverblijf in het buitenland. Vraag de Erasmus+-coördinator aan jouw universiteit om meer informatie.

Soms kun je in aanmerking komen voor een aanvullende beurs van je onderwijsinstelling, overheid of andere instantie. Dit kun je nagaan in de Europese fondsengids of op de studieportalen.

Waar kun je naartoe?

Je kunt deelnemen in ruim 34 landen van het Erasmus+-programma (bekijk de landenprofielen), maar je kunt ook naar partnerlanden of daaruit afkomstig zijn.

Houd er rekening mee dat aan zowel de uitzendende als de gastinstelling voor hoger onderwijs het Erasmus-handvest voor het hoger onderwijs moet zijn toegekend als deze zich in de programmalanden bevinden of, als zij in de partnerlanden gevestigd zijn, dat er een interinstitutionele overeenkomst moeten worden ondertekend. 

Neem contact op met het bureau internationale zaken van jouw instelling om te informeren wat de mogelijkheden zijn! 

Hoe begin je?

  • Informeer bij het bureau internationale zaken van je universiteit en/of bij het Erasmus+-bureau naar de specifieke mogelijkheden, de selectieprocedure en de financiële ondersteuning.
  • Lees het Erasmus+-studentenhandvest, waarin jouw rechten en plichten tijdens je verblijf in het buitenland staan vermeld.

Volgende stappen

Nadat je bent geselecteerd moeten jij, je eigen hogeschool of universiteit, en de hogeronderwijsinstelling waar je gaat studeren eenstudieovereenkomst ondertekenen om de uitwisseling transparant en efficiënt voor te bereiden, en afspreken hoe succesvol afgeronde activiteiten in het buitenland erkend zullen worden. 

Aan het einde van je verblijf in het buitenland moet de gastinstelling aan jou en jouw instelling in het thuisland een officiële verklaring overleggen die bevestigt dat je de studieovereenkomst bent nagekomen en waarin je resultaten staan vermeld. De instelling in het thuisland moet jou volledige academische erkenning verlenen, in de vorm van ECTS-studiepunten, en deze meetellen voor je opleiding. 

Meer over de Richtsnoeren voor het gebruik van de studieovereenkomst.

Wat zijn de voordelen? 

Colleges volgen en een ander universitair stelsel leren kennen zijn een geweldig onderdeel van je verblijf in het buitenland, maar andere Erasmus-studenten ontmoeten en een andere cultuur opsnuiven hoort er ook bij. Bekijk deze video’s en andere interviews. Je kunt zo veel baat hebben bij deze ervaring! 

Je kunt ook onze tips lezen over hoe je het maximale uit je Erasmus-ervaring haalt.


Interessante links