Skip to main content
©  Alexis Brown - Unsplash © Alexis Brown - Unsplash

Lähde Erasmus+ -vaihtoon ulkomaille

Päivitetty viimeksi Keskiviikko, 21/10/2020

Ulkomailla opiskelu edistää opintojasi ja kehittää taitojasi. Enintään vuoden mittaiset vaihto-opinnot ovat elämää muuttava kokemus ja erinomainen mahdollisuus tutustua muihin kulttuureihin ja itseesi. Lisäksi ne voivat antaa pontta tulevalle urallesi.

EU:n Erasmus+ ‑ohjelma mahdollistaa enintään 12 kuukauden opiskelun (korkeakoulututkintoa kohden) jossakin yli 5 000:sta ohjelmaan osallistuvasta yliopistosta yli 34 maassa. Näin pääset alkuun.

Kuka voi hakea ohjelmaan?

Vaihto-opintojesi tulee liittyä tutkintoosi ja tukea henkilökohtaista kehittymistäsi. Lisäksi niiden tulee kuulua suorittamaasi koulutusohjelmaan.

Hakijoiden on oltava

  • kirjoilla korkeakoulussa, jolla on korkea-asteen koulutusta koskeva Erasmus-peruskirja
  • ilmoittautuneita opintoihin, joiden tavoitteena on tunnustettu tutkinto tai muu tunnustettu korkea-asteen pätevyys. Alemman korkea-asteen opiskelijoiden on oltava kirjoilla vähintään toisen vuoden opiskelijoina.

Mistä rahoitus?

Tukikelpoiset opiskelijat saavat Erasmus+ ‑tuen, joka auttaa kattamaan matka- ja asuinkustannuksia. Tuki maksetaan kuukausittaisena avustuksena (jonka määrä vaihtelee isäntämaan mukaan). Tuen tarjoaa Euroopan komissio, ja sen maksaa lähettävä korkeakoulu. Vaihto-opiskelijan ei tarvitse maksaa lukukausimaksuja vastaanottavalle korkeakoululle. 

Erityisjärjestelyjä fyysisen, henkisen tai terveydellisen tilanteensa vuoksi tarvitsevat opiskelijat voivat hakea lisätukea tultuaan valituksi liikkuvuusjaksolle. Pyydä lisätietoja korkeakoulusi Erasmus+ ‑koordinaattorilta.

Opiskelijat voivat saada lisätukea omalta oppilaitokseltaan, valtiolta tai muista lähteistä. Lisätietoa saa European Funding Guide -oppaasta ja StudyPortals-foorumilta.

Missä voin opiskella?

Voit hakea vaihtoon yli 34 Erasmus+ -ohjelmamaahan (maaprofiilit) tai johonkin kumppanimaista. Myös kumppanimaissa asuvat voivat osallistua.

Huomaa, että jos lähettävä ja vastaanottava korkeakoulu sijaitsevat ohjelmamaissa, niillä molemmilla on oltava korkea-asteen koulutusta koskeva Erasmus-peruskirja (ECHE). Jos ne sijaitsevat kumppanimaissa, niillä on oltava korkeakoulujen välinen sopimus. 

Korkeakoulusi kansainvälisistä suhteista vastaavasta yksiköstä saat lisätietoa tarjonnasta. 

Mistä aloitan?

  • Oppilaitoksesi kansainvälisistä suhteista vastaavasta yksiköstä ja/tai Erasmus+ -yksiköstä saat tietoa eri mahdollisuuksista, valintamenettelystä ja taloudellisesta tuesta.
  • Tutustu Erasmus+ -opiskelijan peruskirjaan, jossa esitetään ulkomaille opiskelemaan lähtijän oikeudet ja velvollisuudet.

Mitä seuraavaksi?

Opiskelijan sekä lähettävän ja vastaanottavan oppilaitoksen on allekirjoitettava opintosopimus, jolla varmistetaan vaihdon valmistelun avoimuus ja tehokkuus. Niiden on myös sovittava, miten ulkomailla suoritetut opinnot tunnustetaan. 

Kun opiskelusi ulkomailla päättyy, vastaanottavan oppilaitoksen on annettava sinulle ja omalle oppilaitoksellesi opintosuoritusote, joka on todisteena opintosopimuksen suorittamisesta ja josta ilmenevät saavuttamasi tulokset. Oman oppilaitoksesi on tunnustettava suorittamasi opinnot täysimääräisesti ECTS-opintopistejärjestelmän tai vastaavan järjestelmän mukaisesti ja hyväksiluettava ne osaksi tutkintoasi. 

Tutustu Opintosopimus opintoihin -ohjeisiin.

Hyödyt 

Erilaiseen korkeakoulujärjestelmään tutustuminen ja kurssien suorittaminen on keskeinen osa ulkomailla viettämääsi aikaa, mutta tärkeää on myös muiden Erasmus-opiskelijoiden tapaaminen ja vieraaseen kulttuuriin tutustuminen. Tutustu Erasmus-kokemuksista kertoviin videoihin ja muihin kertomuksiin saadaksesi enemmän irti kokemuksestasi. 

Lue myös vinkit siitä, kuinka saat täyden hyödyn Erasmus-kokemuksestasi.


Hyödyllisiä linkkejä