Skip to main content
©  Alexis Brown - Unsplash © Alexis Brown - Unsplash

Pași pentru studii în străinătate cu Erasmus+

Ultima actualizare Miercuri, 21/10/2020

Să studiezi un an în străinătate îți aduce, pe lângă beneficiile educaționale și personale, o experiență care îți poate schimba viața și o ocazie de a descoperi alte culturi și de a te descoperi pe tine! Mai mult, poate fi o rampă de lansare pentru cariera ta.

În cadrul programului Erasmus+ al UE, poți studia până la 12 luni (per diplomă universitară) într-una din cele peste 5 000 de universități implicate din peste 34 de țări participante. Află cum.

Cine poate participa?

Perioada de studii în străinătate trebuie să fie relevantă pentru domeniul în care urmează să obții diploma și pentru nevoile tale de dezvoltare personală și să se încadreze în programul de studii pe care îl urmezi.

Pentru a candida, trebuie:

  • să fii student înscris într-o instituție de învățământ superior care deține o Cartă Universitară Erasmus;
  • să fii înscris într-un program de studiu care se finalizează cu obținerea unei diplome sau a unei calificări de nivel terțiar recunoscute. Dacă ești în primul ciclu universitar, trebuie să fii cel puțin în anul II de studii.

Ce sprijin financiar primești?

Dacă ești selectat, vei primi un grant Erasmus+ sub forma unei alocații lunare, pentru a-ți acoperi costurile de călătorie și de ședere. Valoarea alocației diferă în funcție de țara gazdă. Banii sunt oferiți de Comisia Europeană și sunt plătiți prin universitatea ta. Nu va trebui să plătești taxă de admitere la universitatea gazdă. 

Dacă ai probleme de sănătate fizică sau mintală poți solicita o suplimentare a fondurilor după ce ai fost selectat pentru perioada de mobilitate. Nu ezita să ceri mai multe informații de la coordonatorul Erasmus+ din universitatea ta.

Ai putea fi eligibil și pentru alte granturi furnizate de universitatea ori guvernul tău sau de alte organisme. Consultă site-urile European Funding Guide și Study Portals.

Unde ai putea merge?

Ai de ales între cele peste 34 de țări participante la programul Erasmus+ (citește aici profilurile de țară). De asemenea, poți să mergi sau să vii din țările partenere.

Notă: Atât universitatea de trimitere, cât și universitatea gazdă trebuie să dețină Carta Universitară Erasmus (dacă se află în țările participante la program) sau să fi semnat un acord interinstituțional (dacă se află în țări partenere). 

Vorbește cu biroul de relații internaționale al universității tale pentru a vedea ce opțiuni ai! 

Primul pas

  • Contactează biroul de relații internaționale și/sau biroul Erasmus+ al universității pentru a afla mai multe despre oportunitățile existente, despre procedura de selecție și despre sprijinul financiar care-ți poate fi acordat.
  • Citește Carta studentului Erasmus+, care prevede ce drepturi și obligații ai pe durata șederii în străinătate.

Pașii următori

Odată ce ai fost selectat, trebuie să semnezi cu universitatea de trimitere și cu cea gazdă un contract de studii prin care perioada de mobilitate să fie pregătită în mod clar și transparent. El trebuie să stipuleze cum vor fi recunoscute activitățile pe care le finalizezi în intervalul respectiv de timp. 

La încheierea perioadei petrecute în străinătate, universitatea gazdă trebuie să vă dea, ție și universității de origine, o foaie matricolă care include rezultatele pe care le-ai obținut și confirmă că ai respectat contractul de studii. Universitatea de trimitere trebuie să-ți recunoască integral studiile respective, folosind credite ECTS sau un sistem echivalent și să le ia în considerare pentru parcursul tău către absolvire. 

Detalii în Orientările privind utilizarea contractului de studii.

Care sunt avantajele? 

Participarea la cursuri și familiarizarea cu alt sistem universitar reprezintă deja un câștig extraordinar. Dar la fel de important este și faptul că vei cunoaște alți studenți și alte culturi. Uită-te la aceste videoclipuri și la poveștile altor studenți. Vei vedea ce poate însemna această experiență! 

Iată și câteva idei care să te ajute să-ți valorifici la maximum experiența Erasmus.


Linkuri interesante