Skip to main content
©  Alexis Brown - Unsplash © Alexis Brown - Unsplash

Studera utomlands med Erasmus+

Senaste uppdatering Onsdag, 21/10/2020

Bortsett från de akademiska meriterna är en utlandsvistelse på upp till ett år en livsomvälvande upplevelse som ger dig chansen att upptäcka andra kulturer och lära dig mer om dig själv! Det kan också ge dig en skjuts i din framtida karriär.

Med EU:s utbytesprogram Erasmus+ kan du studera i upp till 12 månader (per utbildning) på ett av drygt 5 000 universitet i över 34 länder. Läs om hur du kommer igång.

Vem kan söka?

Utlandsstudierna måste vara relevanta för din utbildning och din personliga utveckling och ingå i ditt studieprogram.

För att få söka måste du

  • vara inskriven som studerande på ett lärosäte som är anslutet till Erasmusstadgan för högre utbildning
  • gå en högskoleutbildning som leder till en erkänd examen (för kandidatnivån måste du ha läst minst ett år).

Vad kan jag få för bidrag?

Om du är berättigad till stöd får du ett Erasmusstipendium som hjälper dig att täcka dina rese- och levnadskostnader i form av ett månadsbidrag (beroende på värdland). Det kommer från EU-kommissionen och betalas via ditt universitet. Du behöver inte betala någon studieavgift på värduniversitetet. 

Om du har någon form av funktionsnedsättning kan du söka extra bidrag efter att du har valts ut som deltagare. Fråga Erasmussamordnaren på ditt universitet om du behöver mer information.

Du kan ha rätt till ytterligare bidrag från din institution, ditt land eller andra källor. Läs mer i bidrags- och stipendieguiden eller studieportalerna.

Vart kan du åka?

Du kan studera i över 34 länder som deltar i Erasmus+ och en rad partnerländer. Läs mer om länderna.

Både din hem- och din värdinstitution måste vara anslutna till Erasmusstadgan för högre utbildning om de ligger i ett programland, eller underteckna ett interinstitutionellt avtal om de ligger i ett partnerland. 

Kontakta det internationella kontoret på ditt universitet för att höra mer om dina möjligheter. 

Hur börjar jag?

  • Vänd dig till ditt universitets internationella kontor och/eller Erasmuskontor för att få information om dina möjligheter, urvalsprocessen och de bidrag du kan söka.
  • Läs igenom Erasmusstadgan för studerande som beskriver dina rättigheter och skyldigheter under utlandsvistelsen.

Vad händer sedan?

När du har fått en plats ska du och de båda institutionerna skriva under ett studieavtal som beskriver vilka kurser du ska läsa och hur du kan tillgodoräkna dig dina studier. 

I slutet på din utlandsvistelse måste din värdinstitution ge dig och din heminstitution en lista över dina resultat som bekräftar att du har följt studieavtalet. Din heminstitution måste erkänna dina studiemeriter (genom ECTS-poäng eller motsvarande system) och räkna in dem i din examen. 

Läs mer i riktlinjerna för studieavtal.

Vilka är fördelarna? 

Att delta i undervisningen och bekanta dig med ett nytt universitetssystem är en viktig del av din utlandsvistelse. Men du får också lära känna andra Erasmusstudenter och ta del av en ny kultur. I de här videoklippen kan du se vad du kan få ut av ditt Erasmusutbyte! 

Du kan också läsa våra tips.


Länkar