Skip to main content
© StockSnap © StockSnap

Onmisbare zaken voor je reis

Laatste wijziging Maandag, 13/11/2023

Bijna klaar voor vertrek! We vragen kort je aandacht voor de dingen waarop je bij een reis door Europa moet letten, van reisdocumenten tot je gezondheid.

Je reisdocumenten

Bij reizen door Europa zijn bepaalde identiteitsbewijzen verplicht. Zorg er dus voor dat je een paspoort of een ander identiteitsbewijs bij je hebt! Vergeet niet dat je bij een reis vanuit of naar een niet-Schengenland een geldig identiteitsbewijs of paspoort zult moeten laten zien.

Bewaar deze documenten op een veilige en afsluitbare plek waar anderen moeilijk bij kunnen. Verder is het een goed idee als jij, of iemand met wie je in geval van nood contact kunt opnemen, bij een scan van deze documenten kunt (bijvoorbeeld in een e-mail of in de cloud, als je daar over veilige opslagruimte beschikt). 

Mocht je in moeilijkheden raken, dan kan het van pas komen als je de contactgegevens hebt van jouw ambassade of consulaat in het land van bestemming. Op de website over consulaire bescherming van de Europese Commissie kun je opzoeken waar deze zich bevinden.

Jouw Europese zorgpas

Als je naar een ander land reist, is het verstandig om na te denken over wat er kan gebeuren als je er eenmaal bent. Als je ziek wordt en een dokter nodig hebt, is je identiteitsbewijs niet genoeg, dan heb je je Europese zorgpas (EHIC) nodig.

Met de Europese zorgpas krijg je de nodige medische hulp als je onverwachts ziek wordt tijdens je vakantie, studie of vrijwilligerswerk in een EU-land (of in IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland).

De pas is geen vervanging van een reisverzekering, maar garandeert dat je dezelfde medische zorg krijgt als de inwoners van het land waar je verblijft, voor dezelfde prijs. 

De reisroute of hoe leg je de puzzel

Voor het plannen van je reis kun je gebruikmaken van Rome2Rio. Deze website toont alle mogelijke verbindingen, samen met de geschatte prijs, en de diverse vervoersmogelijkheden. Rome2Rio stuurt je door naar de website van de vervoerders en hun dienstregeling.

Er bestaat daarnaast ook een leuke manier om te achterhalen op welke plek je het beste met je vrienden kunt afspreken of een tussenstop kunt inplannen. Op websites zoals Shall we met in the middle, What’s halfway en Meeting halfway kun je twee verschillende locaties kiezen, waarna de afstand wordt berekend en jij informatie krijgt over wat er halverwege ligt. 

Roaming en telefoongebruik

Inwoners van de EU die van tijd tot tijd op reis gaan, hebben binnen de EU niet langer te maken met roamingkosten. Als je naar andere EU-landen reist, kun je je mobiele telefoon met de simkaart van je woonland gebruiken. Je hebt dezelfde sms- en beltarieven en -bundels als thuis, maar de databundel kan wat verschillen. 

Dit betekent dat je alle reden hebt om contact te houden met je vrienden en familie en je ervaringen met hen te delen!

Reizen en besparen

Bij elke reis speelt het budget een belangrijke rol. Je zult blij zijn om te lezen dat er passen bestaan die je reis voordeliger maken:

Europese jongerenkaart: als je jonger bent dan 30 jaar kun je gebruikmaken van de 60 000 kortingsacties van deze kaart. Zoek op de kaart van Europa en ontdek kortingen op culturele activiteiten, winkels, vervoer en de horeca.
ISIC-kaart: als student kun je met deze internationaal erkende studentenkaart wereldwijd korting krijgen op reizen, musea en belangrijke toeristische attracties. Bekijk waar de kaart verkrijgbaar is en krijg korting op ongeveer 125 000 plaatsen in bijna 130 landen.
• Houd je van musea? Dan is het goed om te weten dat de vaste collectie van nationale musea in sommige Europese landen overwegend gratis toegankelijk is. Daarnaast is soms bepaald dat de toegang op de eerste zondag van de maand of op een bepaalde doordeweekse dag gratis is. Zoals je ziet is er een keur aan verschillende systemen. Het goede nieuws is dat er voor jongeren tal van kortingen bestaan. Neem wat tijd om uit te zoeken wat de beste aanbiedingen zijn en stem daar je verblijf op af.

Reisgidsen

Vandaag de dag hoef je onderweg niet per se een boek mee te slepen. Uit al deze online varianten hoef je alleen maar de variant te kiezen die voor jouw reis de beste is:

  • Tripadvisor is erg handig! Lees reviews en suggesties en informatie over prijzen en openingstijden. Tripadvisor heeft een forum met tal van nuttige suggesties van mensen die al op de plaatsen zijn geweest die jij binnenkort gaat bezoeken.
  • USE-IT staat voor no-nonsense toeristische informatie voor jongeren, verzorgd door jonge locals. Sommige hebben een trefpunt voor bezoekers, meestal gerund door vrijwilligers. Alle USE-IT-afdelingen publiceren niet-commerciële, gratis en actuele plattegronden voor Young Travellers. Deze leiden je op een onverwachte en leuke manier door de stad. De plattegrond combineert belangrijke bezienswaardigheden met onalledaagse routes en hippe lokale suggesties. Er is een gratis versie die je kunt uitprinten of je kunt na aankomst in je hostel of in het informatiecentrum een papieren exemplaar halen.
  • Lonely Planet: wellicht ken je de gedrukte gidsen al, die per land laten zien hoe het vervoer is georganiseerd en wat je moet bezoeken.
  • Rough Guide: een wereldwijde gemeenschap voor het delen van reiservaringen.
  • World travel guide: onder meer landen- en stedengidsen, attracties en activiteiten, en speciale informatie over ski- en cruisebestemmingen.
  • The Culture Trip: waar zullen we eens gaan brunchen? Welke minder toeristische plekken in een stad moet je zien? Wat mag je echt niet overslaan? Doe op deze website inspiratie op!

Hoe neem je contact op met de EU?

Wil je tijdens je reis graag langskomen bij EU-organen en -organisaties?
Dat kan op tal van manieren: 

  • Bel of mail Eurodesk beantwoordt vragen van jongeren die bijvoorbeeld voor vrijwilligerswerk, een studie of een stage naar het buitenland willen met een EU-programma. Het dichtstbijzijnde kantoor van Eurodesk vind je op de interactieve kaart.
  • Online Informatie in alle officiële talen van de Europese Unie vind je op de Europa-website.
  • Kom langs Er zijn in heel Europa honderden plaatselijke EU-informatiecentra.
  • Bel of mail Europe Direct beantwoordt al je vragen over de Europese Unie. Je kan Europe Direct bereiken op het gratis telefoonnummer 00 800 67 89 10 11 (bij sommige providers mag je mobiel geen 00800-nummers bellen, of moet je bijbetalen) of per e-mail.
  • Lezen over Europa: Publicaties over de EU vind je op de website van EU Bookshop.
  • Vertegenwoordigingen van de Europese Commissie: De Vertegenwoordiging van de Commissie is de spreekbuis van de Commissie in uw land. Zij volgt er namens de Commissie de publieke opinie op de voet. Zij verstrekken informatie over de EU via evenementen en de verspreiding van brochures, folders en ander informatiemateriaal.
  • Voorlichtingsbureaus van het Europees Parlement: Deze bureaus geven voorlichting over het Europees Parlement en de EU en moedigen iedereen aan om mee te doen aan de Europese verkiezingen.

Alarmnummer 

Als je dringend hulp nodig hebt van de brandweer, een medisch team of de politie, bel dan het Europese alarmnummer 112. Dit is het enige alarmnummer dat in alle Europese landen gratis is.