Skip to main content
En av Europeiska unionens officiella webbplatserEn officiell EU-webbplats
© StockSnap © StockSnap

Att tänka på inför resan

Senaste uppdatering Måndag, 13/11/2023

Nästan redo för resan! Men glöm inte passet eller id-kortet eller ditt europeiska sjukförsäkringskort. Här kan du också få tips på reseguider och rabattkort.

Resehandlingar

Ha alltid med dig en giltig id-handling! När du åker till eller från ett land som inte är med i Schengen måste du visa upp ett giltigt pass eller id-kort vid gränsen, men du kan behöva id-handlingen i andra sammanhang också.

Förvara id-handlingen på ett säkert ställe. Det är också bra att skanna en kopia som du själv eller någon som kan hjälpa dig i en nödsituation kan komma åt, t.ex. i ett mejl eller i molnet, om du har ett säkert lagringsutrymme. 

Om du råkar i svårigheter kan du få hjälp av ditt lands ambassad eller konsulat i det land du besöker. Kontaktuppgifterna hittar du på EU-kommissionens webbplats om konsulärt skydd.

Europeiska sjukförsäkringskortet

Se till att du är förberedd på olika situationer. Om du blir sjuk utomlands räcker det inte med passet – då behöver du också ditt europeiska sjukförsäkringskort.

Om du skulle bli sjuk när du t.ex. semestrar, studerar eller volontärarbetar i ett annat EU-land (eller Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz) får du nödvändig, offentlig sjukvård när du visar upp kortet.

Kortet ersätter inte din reseförsäkring, men det garanterar att du får vård på samma villkor och till samma kostnad som invånarna i landet du besöker. 

Hitta bästa rutten

Ett bra verktyg för att planera resan är Rome2Rio. Skriv in mellan vilka platser du vill resa, så får du förslag på resrutt och preliminära prisuppgifter med länkar till transportbolagens webbplatser och tidtabeller.

Det finns också webbplatser som kan hjälpa dig att hitta en lämplig mötesplats eller planera in en mellanlandning eller ett stopp på vägen. På till exempel Shall we met in the middle, What’s halfway och Meeting halfway kan du räkna ut avståndet mellan två platser och hitta ett ställe som ligger halvvägs. 

Använda mobilen utomlands

När du använder mobilen på resan i EU behöver du inte längre betala några roamingavgifter. Du kan använda mobilen med ditt vanliga SIM-kort och betalar samma taxa eller använder samma pott för samtal och sms som hemma. Din surfpott kan dock vara begränsad utomlands. 

Du har alltså ingen ursäkt för att inte hålla kontakten och dela dina upplevelser med släkt och vänner!

Spara pengar på resan

Det kostar förstås att resa, men det finns flera kort som ger dig rabatter.

Europeiska ungdomskortet ger 60 000 olika rabatter för dig som är under 30 år. Sök på kartan och se vilka rabatter du kan få på kulturevenemang, affärer, tåg och buss, restauranger och semesterboende.
Isic-kortet är ett internationellt studentkort som ger dig rabatter på resor, museer och andra större turistattraktioner runtom i världen. Läs om hur du skaffar dig ett kort och får rabatter på omkring 125 000 platser i nästan 130 länder.
• Gillar du att gå på museum? I en del länder har de nationella museerna gratis inträde till sina permanenta utställningar och i andra länder kan det vara gratis vissa dagar, till exempel den första söndagen i månaden. Det brukar också finnas särskilda ungdomsrabatter. Så med lite efterforskning kan du hitta bra erbjudanden och planera din vistelse på bästa sätt.

Reseguider

Du behöver inte längre gå runt med en tjock guidebok – nu hittar du allt på nätet.

  • Trip Advisor kan du läsa recensioner och rekommendationer och hitta priser och öppettider. Här finns också ett forum där du kan få tips från andra resenärer. Sök bland svaren eller ställ en egen fråga.
  • USE-IT är ett nätverk av unga lokalinvånare som tar fram turistinfo för unga resenärer. I vissa städer finns det också besökskontor. Från USE-IT kan du få en gratis, uppdaterad och reklamfri karta som guidar dig genom stan på ett nytt och kul sätt. Man kombinerar traditionella sevärdheter med lite mer ovanliga och coola förslag. Ladda ner och skriv ut kartan, eller hämta ett exemplar på en infopoint eller ditt vandrarhem när du kommer fram.
  • Lonely Planet: Välj ett land för att läsa om hur du tar dig dit, hur du tar dig runt och vad som finns att se och göra. Finns också som bok.
  • Rough Guide: Här kan du dela dina restips med andra i hela världen.
  • World travel guide: Här finns guider till länder och städer med tips på vad som finns att se och göra samt särskild information om skidresor och kryssningar.
  • The Culture Trip: Var kan man äta brunch? Vilka platser är minst turistiga? Vad får man inte missa? På den här webbplatsen kan du få massor med inspiration.

Kontakta EU

Vill du komma i kontakt med EU-organ när du är ute och reser?
Här är några kontaktuppgifter: 

  • Fråga Eurodesk: Eurodesk är en informationstjänst för unga och svarar på dina frågor om EU-program för volontärarbete, studier eller praktik utomlands och andra initiativ för unga. Använd kartan för att hitta ditt närmaste Eurodeskkontor.
  • Läs på nätet: Information om EU finns på 24 språk på europa.eu.
  • Besök oss: Runtom i Europa finns det hundratals lokala EU-informationskontor.
  • Ring eller mejla: Europa direkt svarar på dina frågor om EU. Ring gratis till 00 800 67 89 10 11 (vissa mobiloperatörer tillåter inte samtal till 00800-nummer eller tar betalt för dem) eller fyll i formuläret och skicka en fråga.
  • Läs om EU: Du hittar broschyrer, kartor och annat på webbplatsen EU-publikationer.
  • EU-kommissionens lokalkontor: Lokalkontoren är kommissionens röst i värdlandet och håller kommissionen informerad om vad som händer i medlemsländerna. De informerar om EU genom olika evenemang, broschyrer och annat informationsmaterial.
  • Europaparlamentets informationskontor: Deras uppgift är att informera om parlamentet och EU och att uppmuntra folk att rösta i valen till Europaparlamentet.

Nödnummer 

Ring 112 om du behöver kalla på brandkår, ambulans eller polis i en nödsituation. Det är samma nummer i hela Europa och kostar inget att ringa.