Skip to main content
© StockSnap © StockSnap

Documente și informații importante pentru călătorie

Ultima actualizare Luni, 13/11/2023

Ești aproape gata de plecare? Iată câteva sugestii de optimizare și câteva ultime detalii la care e bine să te gândești înainte să pleci la drum.

Documentele tale de călătorie

Atunci când călătorești în alte țări, trebuie să ai la tine documente de identificare precum pașaportul și cartea de identitate. Nu uita că, atunci când călătorești înspre sau dinspre o țară care nu face parte din spațiul Schengen, trebuie să prezinți la frontieră un document de identitate sau un pașaport valabil.

Ai grijă de aceste documente și pune-le bine! N-ar fi rău să le și scanezi, astfel încât tu sau o persoană desemnată de tine să puteți accesa documentele în caz de urgență. De exemplu, ține o copie pe e-mail sau pe cloud, într-un spațiu sigur de stocare. 

De asemenea, e bine să știi adresa și numărul ambasadei/ consulatului țării tale în țara de destinație, pentru situații neplăcute în care ai putea avea nevoie de ajutor. Găsești datele de contact pe site-ul Comisiei Europene dedicat protecției consulare.

Cardul tău european de sănătate

Fii prevăzător! Dacă te îmbolnăvești în timpul călătoriei, este posibil să nu fie suficient să prezinți cartea de identitate pentru a primi îngrijiri în aceleași condiții ca localnicii. Ia cu tine cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS)!

Cardul de sănătate a fost creat pentru a-ți garanta accesul la sistemul public de asistență medicală dacă te îmbolnăvești pe durata vacanței, a studiilor sau a voluntariatului în UE sau în Islanda, Lichtenstein, Norvegia și Elveția.

El nu înlocuiește asigurarea de călătorie, dar îți garantează că vei beneficia de tratament medical în aceleași condiții și la aceleași costuri ca și cetățenii țării în care te afli. 

Itinerariul, un puzzle de rezolvat?

Vrei să ajungi din punctul A în punctul B și nu știi cum să structurezi călătoria? Poți folosi instrumentul Rome2Rio. Site-ul afișează toate conexiunile posibile, cu estimări de preț și variante de mijloace de transport. În plus, îți oferă linkuri către site-urile operatorilor de transport și către orarul curselor.

Există și instrumente care te pot ajuta să găsești punctul perfect în care să faci o oprire sau să planifici o întâlnire cu prietenii. Site-uri precum Shall we met in the middle, What’s halfway și Meeting halfway îți permit să alegi două locații diferite, după care calculează distanța și îți dau informații cu privire la ce se află la mijlocul distanței. 

Roaming și utilizarea telefonului

Dacă ai reședința în UE și călătorești temporar în altă țară din UE, nu mai trebuie să plătești tarife de roaming! Oriunde în UE, îți poți folosi telefonul cu cardul SIM din țara de reședință păstrând prețurile și numărul de minute și de SMS-uri incluse de acasă. Singurul lucru care poate fi ușor diferit este volumul de date pe care îl poți folosi. 

Așa că n-ai nicio scuză să nu comunici cu familia și prietenii...

Călătorești și economisești

Bugetul este o parte foarte importantă a oricărei călătorii, așa că te vei bucura să afli că există carduri care îți permit să cheltuiești mai puțin:

cardul european de tineret: dacă ai sub 30 de ani, poți beneficia de 60 000 de reduceri de preț. Consultă harta Europei pentru a găsi reduceri la activități culturale, cumpărături, transport, restaurante și cazare.
cardul ISIC: această legitimație de elev sau student, recunoscută internațional, îți permite să beneficiezi de reduceri la transport, muzee și alte atracții turistice din lumea întreagă. Solicită un astfel de card și obține acces la reduceri în circa 125 000 de locații din aproape 130 de țări.
• dacă îți plac muzeele, să știi că, în unele țări europene, accesul la expozițiile permanente din muzeele naționale este în mare parte gratuit. Alte muzee oferă acces gratuit în anumite zile (de exemplu, prima duminică din lună sau una din zilele lucrătoare). După cum vezi, sunt multe sisteme care te pot ajuta să economisești și multe reduceri pentru tineri. Verifică doar care e varianta cea mai avantajoasă pentru tine și planifică-ți excursia în consecință.

Ghiduri turistice

În zilele noastre, nu trebuie neapărat să cari cu tine ghiduri turistice tipărite. Ai atâtea opțiuni online!

  • Trip Advisor e un site cât se poate de util și de popular. Poți să citești recenzii, recomandări, estimări de preț, orare... Are și un forum cu o mulțime de sugestii bune scrise de oameni care au vizitat deja locurile care te interesează.
  • USE-IT prezintă informații turistice fără înflorituri, scrise de tineri localnici pentru tineri turiști. Unele filiale au și birou pentru vizitatori, unde lucrează în mare parte voluntari. Fiecare filială USE-IT publică o hartă gratuită, actualizată, fără scopuri comerciale, care îi ajută pe tinerii turiști să descopere orașul dintr-o perspectivă nouă și distractivă. Harta combină atracțiile turistice importante cu câteva căi mai puțin bătătorite și cu sugestii locale funky. Descarcă și imprimă harta de pe site sau cere o copie de la un punct de informare sau de la hostel la sosirea în oraș.
  • Lonely Planet: probabil ai văzut deja versiunea tipărită – caută țara care te interesează și află cum să te deplasezi și ce să vizitezi.
  • Rough Guide: o comunitate care reunește călători din întreaga lume, în care fiecare își poate împărtăși impresiile de călătorie.
  • World travel guide: include ghiduri ale țărilor și orașelor, locuri de văzut și lucruri de făcut, precum și informații punctuale despre destinații de schi sau croaziere.
  • The Culture Trip: unde se ia cel mai bun brunch? Care sunt locurile mai puțin turistice dar care merită văzute într-un oraș? Ce nu trebuie să ratezi? Găsește răspunsuri pe acest site!

Vrei să faci cunoștință cu instituțiile UE?

Ai vrea să afli cum funcționează diferitele instituții și organisme ale UE, sau chiar să le vizitezi?
Ai numeroase posibilități: 

  • Prin telefon sau e-mail: Eurodesk este un serviciu de informare pentru tineri care răspunde la întrebări privind oportunitățile disponibile la nivel european (de exemplu, programele europene de voluntariat, studiile și stagiile în străinătate etc.). Poți contacta cel mai apropiat punct de informare Eurodesk prin intermediul hărții interactive.
  • Online: site-ul Europa oferă astfel de informații în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.
  • În persoană: vizitează unul din numeroasele centre locale de informare ale UE.
  • Prin telefon sau e-mail: Europe Direct este un serviciu care îți răspunde la întrebările despre Uniunea Europeană. Poți suna gratuit la numărul 00 800 67 89 10 11 (unii operatori de telefonie mobilă nu permit accesul la numerele 00800 sau le-ar putea taxa) ori poți trimite un e-mail.
  • Din publicațiile instituțiilor europene: pe site-ul EU Bookshop.
  • La Reprezentanțele Comisiei Europene: Reprezentanțele sunt vocea Comisiei în teritoriu și iau pulsul opiniei publice din țara-gazdă. Ele oferă informații despre UE organizând evenimente și punând la dispoziția cetățenilor broșuri, pliante și alte materiale.
  • La Birourile de informare ale Parlamentului European: acestea au rolul de a informa mai bine oamenii cu privire la Parlamentul European și la Uniunea Europeană și de a-i încuraja să voteze la alegerile pentru Parlamentul European.

Numărul de urgență 

Dacă ai nevoie de pompieri, de o echipă medicală sau de poliție, poți suna, de oriunde din UE și gratuit, la numărul 112.