Skip to main content
© Kelly Sikkema - Unsplash © Kelly Sikkema - Unsplash

Je vaardigheden erkend in elk Europees land

Laatste wijziging Dinsdag, 24/08/2021

Een baan, een studie, vrijwilligerswerk of andere activiteiten in het buitenland, overal doe je belangrijke vaardigheden en kwalificaties op voor de toekomst. Wat doet de EU om ervoor te zorgen dat die ook in andere Europese landen worden erkend?

Erkenning van je academische graad of diploma

Stel, je wilt je diploma in een ander land laten erkennen, bijvoorbeeld omdat je meedoet aan een uitwisselingsprogramma of omdat je in dat land gaat werken of studeren. Om dat wat makkelijker te maken, heeft de EU twee studiepuntensystemen ontwikkeld zodat je kunt laten zien welk niveau je in een ander land van de Europese Unie hebt behaald: het ECTS voor het hoger onderwijs en het ECVET voor beroepsonderwijs en -opleidingen.

Naast die studiepuntensystemen is er ook het Europees kwalificatiekader (EKK), waarmee je verschillende nationale kwalificatiesystemen met elkaar kunt vergelijken. Je kunt het niveau van een diploma in een Europees land achterhalen door het te koppelen aan een van de acht EKK-referentieniveaus.

Dit zijn feitelijk slechts ‘vertaaltools’. Academische diploma’s worden niet automatisch in de hele EU erkend. Om je academische graad of diploma in een ander EU-land erkend te krijgen, zul je de erkenningsprocedure van dat land moeten doorlopen. Dat kan nodig zijn om werkgerelateerde redenen (bijv. voor een functie op instapniveau bij een overheidsinstelling) of als je in dat land wilt doorstuderen (kijk eens naar deze lijst). 

Neem daarvoor contact op met het ENIC/NARIC-centrum van het land waar je je diploma wilt laten vergelijken. Dat kan in je eigen land als je in het buitenland hebt gestudeerd, of in een ander EU-land als je daar gaat werken of verder studeren.

Erkenning van niet-formeel en informeel leren

Het is niet altijd gemakkelijk om je kwalificaties erkend te krijgen. Na elke formele vorm van onderwijs, bijvoorbeeld na een bachelor aan een universiteit, krijg je een diploma om bepaalde kwalificaties en vaardigheden te bewijzen. Maar hoe zit het met vrijwilligerswerk? Je steekt er veel van op dat je de rest van je leven van pas komt, maar dat kun je niet zomaar op een stukje papier zetten.

Om niet-formele en informele leerprocessen (bijv. vrijwilligerswerk) makkelijker erkend te krijgen, heeft de EU alle landen gevraagd om ervoor te zorgen dat hiervoor vanaf 2018 een regeling bestaat. Er is een Europese inventaris gemaakt van al bestaande goede praktijken op dit gebied.

De EU heeft een gratis onlinehulpmiddel ontwikkeld waarmee je een cv kunt maken dat je in heel Europa kunt gebruiken, het Europass-CV. Daarin kun je onder “Work Experience” je vrijwilligersactiviteiten beschrijven en onder “Personal Skills” je competenties. 

Bij het Europass-CV kan als bijlage de Europass-Mobility worden gevoegd. Dit document moet worden ingevuld door de instelling die je heeft uitgezonden. Op de Europass-website zie je hoe je het best van dit hulpmiddel gebruik kunt maken. Voor meer informatie kun je ook terecht bij het nationale contactpunt voor Europass.