Skip to main content
© William Bossen - Unsplash © William Bossen - Unsplash

Ce sunt schimbările climatice?

Ultima actualizare Miercuri, 21/10/2020

Toată lumea vorbește despre schimbările climatice. Ierni excepțional de calde, incendii forestiere greu de controlat și ghețari care se topesc mai rapid decât ne așteptam – toate acestea sunt fenomene care rezultă din schimbările climatice.

5 întrebări despre schimbările climatice și cauzele și efectele lor.

1. Ce sunt schimbările climatice?

Cauzate de încălzirea globală, schimbările climatice se referă la tiparele meteorologice pe termen lung (temperatura, nivelurile mării, precipitațiile etc.). 

Clima Pământului s-a schimbat în mod dramatic de mai multe ori de la formarea planetei, în urmă cu 4,5 miliarde de ani. A oscilat între perioade calde și ere glaciare, în cicluri care au durat întotdeauna zeci de mii sau milioane de ani. În ultimii 150 de ani (era industrială), temperaturile au crescut mai repede decât în orice altă perioadă.

2. Care sunt cauzele schimbărilor climatice?

Principala cauză a schimbărilor climatice este arderea combustibililor fosili (petrol, cărbune, gaze naturale etc.), care eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră. Schimbările sunt accelerate și de alte activități umane, cum ar fi agricultura și despăduririle. Problema cu aceste gaze este că ele captează căldura în atmosferă, producând așa-numitul efect de seră

Fără efectul de seră, temperatura medie a planetei ar fi de -18 °C, deci avem nevoie de el. Însă activitățile umane de zi cu zi îl maximizează, ducând la o creștere și mai mare a temperaturii planetei. În ciuda angajamentelor internaționale, nivelul de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă continuă să crească. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale, acesta a atins un nou record în 2019, ajungând să fie cu aproape 150 % mai mare față de nivelul din 1750). 

3. Ce efect au schimbările climatice?

Principalul efect al schimbărilor climatice este creșterea temperaturii globale a planetei, care a crescut deja cu 1,1 °C față de perioada preindustrială. Se pare că deceniul 2010-2020 este deja un deceniu record, iar anul 2019 al doilea cel mai cald an din istoria înregistrărilor meteo. Dacă se menține tendința actuală de încălzire, am putea ajunge, până la sfârșitul secolului, la temperaturi cu 3-5 °C mai mari, ceea ce ar putea avea efecte dezastruoase. Ca să îți faci o idee despre rapiditatea fenomenului, gândește-te că 5 °C este creșterea temperaturii observată în ultimii 10 000 ani!

Din cauza încălzirii, gheața din zonele polare se topește într-un ritm accelerat. Efecte: crește nivelul mării, se produc inundații, sunt amenințate mediile costiere. Schimbările climatice măresc în același timp frecvența și amploarea fenomenelor meteorologice extreme (furtuni, secetă, valuri de căldură, incendii forestiere etc.). Tiparele regionale variază foarte mult. Unele părți ale lumii sunt mult mai afectate decât altele. 

4. Ce înseamnă toate acestea pentru oameni?

Ne este amenințată atât sănătatea, cât și securitatea alimentară, în special în Africa și Asia, zone cu populație foarte tânără. Programul Organizației Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) estimează că o încălzire globală de 2 °C ar însemna risc de subnutriție pentru jumătate din populația Africii. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că sănătatea a milioane de oameni ar putea fi amenințată de malnutriție și de creșterea incidenței malariei și a bolilor transmise prin apă infestată. Rezultatul se va vedea și în tendințele migratorii – oamenii vor părăsi zonele afectate și vom avea tot mai mulți refugiați climatici. 

5. Putem opri schimbările climatice?

Dacă schimbările climatice nu pot fi inversate, putem măcar să le atenuăm efectele și să ne adaptăm la consecințele lor. Pentru a atenua efectele, trebuie să reducem emisiile eliberate în atmosferă, de exemplu prin dezvoltarea energiilor din surse curate și prin creșterea suprafețelor împădurite. Trebuie să facem schimbări radicale în domenii importante precum transporturile, energia, industria, locuințele, gestionarea deșeurilor și agricultura. 

Pentru a ne adapta la schimbările climatice, trebuie să ne pregătim să facem față efectelor și să creștem reziliența societății. Aceasta poate însemna, de exemplu, să utilizăm mai eficient resursele limitate de apă, să adaptăm practicile agricole și forestiere și să ne asigurăm că imobilele și infrastructura pot rezista la viitoarele condiții climatice și la fenomene meteorologice extreme. 

Efectele schimbărilor climatice sunt adesea resimțite puternic în zone și în rândul populațiilor care sunt deja vulnerabile. Combaterea schimbărilor climatice înseamnă și ajutorarea celor mai vulnerabili și soluționarea altor provocări globale precum sărăcia, inegalitatea și degradarea mediului. Organizațiile internaționale, societatea civilă și din ce în ce mai mulți tineri cer măsuri globale de combatere a schimbărilor climatice. UE a pus schimbările climatice la punctul 1 al agendei sale politice, prin Pactul verde european publicat în decembrie 2019 de către președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pactul verde european are obiectivul principal de a face din Europa primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.