Skip to main content
Photo by Guillaume Périgois on Unsplash Photo by Guillaume Périgois on Unsplash

Ești următorul stagiar la Comisia Europeană?

Ultima actualizare Vineri, 23/02/2024

De două ori pe an, Comisia Europeană le oferă absolvenților universitari din Uniunea Europeană șansa de a fi selectați pentru stagii administrative sau de traduceri remunerate cu o durată de cinci luni, începând din 1 martie sau 1 octombrie.

Cine poate candida

Candidații eligibili trebuie:

  • să fie cetățeni UE (se alocă un număr limitat de locuri și pentru cetățenii țărilor terțe)
  • să fi finalizat primul ciclu de învățământ superior (educație universitară) și să fi obținut diploma de licență completă sau echivalentul acesteia până la data limită pentru depunerea candidaturilor
  • să nu fi încheiat un stagiu într-o altă instituție sau organism al Uniunii Europene sau să nu fi lucrat mai mult de 6 săptămâni sau 42 de zile calendaristice (se includ sfârșiturile de săptămână) în nicio instituție europeană, organism al UE, agenție executivă a UE, delegații ale UE sau pentru membrii Parlamentului European;
  • să cunoască foarte bine (la nivel C1/2 potrivit Cadrului european comun de referință pentru limbi) două limbi oficiale ale UE, dintre care una trebuie să fie limbă procedurală: engleză, franceză sau germană. Pentru candidații din țările terțe este suficientă cunoașterea foarte bună a uneia dintre limbile procedurale.
  • pentru stagiul de traduceri în cadrul Direcției Generale Traduceri (DGT), trebuie să fie capabil să traduci în limba principală/țintă (în mod normal limba maternă) din alte două limbi oficiale ale UE. 

Unde?

Stagiarii pot lucra în orice servicii și agenții ale Comisiei Europene, majoritatea cu sediul la Bruxelles, dar și la Luxemburg și oriunde altundeva în Uniunea Europeană.

Ce presupune activitatea de zi cu zi a stagiarului?

Natura activității unui stagiar depinde de serviciul căruia îi este alocat. De exemplu, stagiarii pot lucra în domeniul educației, culturii, sportului, științelor sau al dreptului concurenței, al resurselor umane, al politicii de mediu. Domeniul de activitate este foarte cuprinzător, prin urmare va trebui să îți alegi un domeniu preferat atunci când completezi formularul de candidatură.
După ce ești selectat(ă), vei avea ocazia să îți aduci contribuția la activitatea de zi cu zi a Comisiei.
Vei putea, de exemplu, să participi la reuniuni, grupuri de lucru și ședințe publice sau să le organizezi; vei întreprinde acțiuni de documentare, vei redacta și vei corecta documentație, vei răspunde la întrebări, îi vei sprijini pe colegii tăi în activitatea zilnică și multe altele.

Cum te poți înscrie

Este foarte simplu. În perioada înscrierilor, creează-ți un cont pe EU Login, după care completează și depune formularul de candidatură. Ai grijă, nu aștepta până în ultimul moment. De asemenea, poți parcurge testul de eligibilitate pentru a afla cât de probabil este să fii selectat(ă) pentru un stagiu la Comisia Europeană.

Cartea Albastră virtuală

După încheierea perioadei de înscriere, vei fi evaluat(ă), împreună cu ceilalți candidați, pe baza profilului academic, a competențelor lingvistice și a calităților suplimentare. În jur de 3 000 de candidați cu punctajele cele mai mari vor fi preselectați și vor fi incluși în Cartea Albastră virtuală, care este o bază de date ce conține CV-urile tuturor candidaților care au trecut cu succes de ambele etape ale preselecției: evaluarea inițială și verificarea eligibilității.
Cartea Albastră poate fi consultată de toate serviciile și agențiile Comisiei pentru a identifica cei mai buni candidați pe baza necesităților și criteriilor specifice ale acestora.

Valoarea bursei

Stagiarii selectați primesc o alocație lunară pentru a-și acoperi cheltuielile. 

Perioada de înscriere

În cazul stagiilor care încep în luna octombrie, înscrierile încep în luna ianuarie a aceluiași an.
În cazul stagiilor care încep în luna martie, înscrierile încep în lunile iulie-august ale anului precedent. 
 
Poți găsi toate informațiile detaliate pe site-ul oficial dedicat stagiilor.