Skip to main content
Photo by Guillaume Périgois on Unsplash Photo by Guillaume Périgois on Unsplash

Jesi li baš ti budući stažist Europske komisije?

Posljednje ažuriranje utorak, 31/08/2021

Europska komisija dvaput godišnje osobama sa sveučilišnom diplomom iz EU-a nudi mogućnost da budu odabrani za plaćeno administrativno ili prevoditeljsko stažiranje u trajanju od pet mjeseci, s početkom 1. ožujka ili 1. listopada.

Tko može podnijeti prijavu

Podnositelji prijave moraju ispuniti sljedeće uvjete:

  • moraju biti građani EU-a (određen broj mjesta dodijelit će se i državljanima zemalja izvan EU-a)
  • moraju imati završen prvi stupanj visokog obrazovanja (sveučilišno obrazovanje) i do isteka roka za podnošenje prijava dobiti diplomu ili njezin ekvivalent
  • ne smiju već imati odrađeno stažiranje u drugoj instituciji ili tijelu Europske unije ni radno iskustvo duže od 6 tjedana, ili 42 kalendarska dana (uključujući vikende), u nijednoj europskoj instituciji, tijelu, izvršnoj agenciji ili delegaciji EU-a ni u uredu zastupnika u Europskom parlamentu
  • moraju imati vrlo dobro znanje (C1/2 razina u skladu sa Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike) dvaju službenih jezika EU-a, od kojih jedan mora biti postupovni jezik: engleski, francuski ili njemački. Za državljane trećih zemalja potrebno je znanje samo jednoga postupovnog jezika
  • za stažiranje u Glavnoj upravi za pismeno prevođenje (DGT) moraju znati prevoditi na glavni/ciljni jezik (obično materinski jezik) s dva druga službena jezika EU-a. 

Gdje?

Stažiranja se mogu održavati u bilo kojoj službi ili agenciji Europske komisije, koje se uglavnom nalaze u Bruxellesu, ali i u Luxembourgu i drugdje u Europskoj uniji.

Što sve obuhvaća svakodnevni rad stažista?

Što ćeš raditi ovisit će o službi koja te odabere. Primjerice, možeš raditi u području obrazovanja, kulture, sporta, znanosti ili zakonodavstva o tržišnom natjecanju, ljudskim resursima ili politici u području okoliša. Područja rada vrlo su široka pa ćeš dok ispunjavaš prijavu morati odabrati područje koje te zanima.
Odabrani stažisti imat će priliku doprinijeti svakodnevnom radu Komisije.
Na primjer, bit će sudionici i organizatori sastanaka, radnih skupina i javnih saslušanja, bavit će se istraživanjem, sastavljati i uređivati dokumentaciju, odgovarati na upite, pomagati kolegama u svakodnevnim zadacima i još mnogo toga.

Kako se prijaviti

Vrlo je jednostavno: kad razdoblje prijava počne, trebaš kreirati korisnički račun u sustavu EU Login i zatim ispuniti i podnijeti obrazac za prijavu. Za podnošenje prijave nemoj čekati do zadnjih nekoliko dana prije roka. Možeš i ispuniti test prihvatljivosti i doznati koliko je vjerojatno da te Europska komisija odabere za stažista.

Virtualna plava knjiga (VBB)

Nakon isteka roka za prijavu svi podnositelji prijave evaluirat će se na temelju akademskog profila, jezičnih vještina i dodatnih kvaliteta. Oko 3000 kandidata s najvećim brojem bodova ulazi u predodabir i Virtualnu plavu knjigu (VBB), što je baza podataka sa životopisima svih kandidata koji su uspješno prošli obje faze predodabira: početnu procjenu i provjeru prihvatljivosti.
Sve službe i agencije Komisije mogu u Plavoj knjizi potražiti kandidate koji najbolje odgovaraju njihovim potrebama i kriterijima.

Mjesečna naknada

Stažisti koji budu odabrani primat će mjesečnu naknadu za pokrivanje životnih troškova. 

Razdoblja za prijavu

Za stažiranja koja počinju u listopadu razdoblje za prijavu otvara se u siječnju te godine.
Za stažiranja koja počinju u ožujku razdoblje za prijavu otvara se u srpnju ili kolovozu prethodne godine. 
 
Sve detaljne informacije dostupne su na službenim stranicama o stažiranju.