Skip to main content

Uniós ifjúsági stratégia

Az EU azt szeretné elérni az ifjúsági stratégiájával, hogy a fiatalok aktív polgárok legyenek, és szerepet vállaljanak a demokráciában és a társadalomban. Arra buzdítjuk a fiatalokat, hogy vegyenek részt az uniós ifjúsági párbeszédben, és mondják el, mi fontos a számukra.

Uniós ifjúsági stratégia

Az EU ifjúsági stratégiája a 2019–2027 közötti időszakra szóló uniós ifjúságpolitikai együttműködés kerete, amely a 2018. november 26-i tanácsi állásfoglaláson alapul. Az uniós ifjúsági együttműködésnek a lehető legjobban ki kell használnia az ifjúságpolitikában rejlő lehetőségeket. Az uniós ifjúsági stratégia ösztönzi a fiatalok részvételét a demokratikus életben, ezenkívül segíti a fiatalok társadalmi és állampolgári szerepvállalását, célja pedig biztosítani, hogy minden fiatal rendelkezzen a megfelelő forrásokkal a társadalom életében való részvételhez.

11 európai ifjúsági cél

Az EU ifjúsági stratégiája három fő cselekvési területre összpontosít, melyeket a következő három szó jelöl: Bevonni, Összekapcsolni, Felhatalmazni, eközben pedig szem előtt tartja az egyes ágazatok közötti koherenciát. A 2017–2018-as párbeszéd során, amelyben Európa minden tájáról származó fiatalok részt vettek, 11 európai ifjúsági célt dolgoztak ki. Ezek a célok olyan szektorközi területeket azonosítanak, amelyek hatással vannak a fiatalok életére, valamint rávilágítanak a kihívásokra. Az uniós ifjúsági stratégiának hozzá kell járulnia e jövőkép megvalósításához a fiatalok számára.

 

Az EU Ifjúsági Stratégiája számos eszközre épül, ideértve például a következőket: az egymástól való tanulásra irányuló tevékenységek, a jövőbeli nemzeti tevékenységek tervezői, uniós ifjúsági párbeszéd, uniós ifjúsági stratégiai platform és kutatási eredményeken alapuló eszközök. Az uniós ifjúságügyi koordinátor az Európai Bizottság kapcsolattartója és látható referenciapontja a fiatalok számára.

A 2019 előtti ifjúságpolitikai együttműködésről további információk találhatók az archívumban, beleértve az ifjúságpolitika területén 2010 és 2018 között elfogadott tanácsi következtetéseket és állásfoglalásokat is.


Find out more