Skip to main content
© Photo by Daniel Josef on Unsplash © Photo by Daniel Josef on Unsplash

Διαδικτυακός ακτιβισμός

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 11/06/2021

Με απλά λόγια, ο ακτιβισμός αναλαμβάνει δράση και ενισχύει τη φωνή σας ώστε να κινητοποιεί τους ανθρώπους και, τελικά, να έχει πολιτικό αντίκτυπο. Συνεπώς, ο διαδικτυακός ακτιβισμός αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα ιστολόγια, οι πλατφόρμες συζήτησης και η συγκέντρωση υπογραφών, με σκοπό την επίτευξη των αλλαγών που θέλετε να δείτε.

Θέλετε να έχετε αντίκτυπο στην τοπική σας κοινότητα; Θέλετε να δείτε αλλαγές στην Ευρώπη ή σε παγκόσμιο επίπεδο; Η γνώμη σας μετράει. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ακουστείτε, όπως να κάνετε πορεία για την κλιματική αλλαγή. Αυτό μπορεί να γίνει και διαδικτυακά, ανακαλύψτε πώς.

Η δύναμη του μηνύματός σας

Υπάρχουν πολλά πρόσφατα θέματα δραστηριότητας και ώθησης από τους νέους για αλλαγή, όπως οι διακρίσεις (#BlackLivesMatter), η ισότητα των φύλων (#MeToo) ή η κλιματική αλλαγή (#FridaysForFuture). Δεν αλληλοαποκλείονται —ώστε να μπορείτε να τα υποστηρίξετε όλα— και το καθένα εμπεριέχει ένα δυνατό και αναγκαίο μήνυμα και σχετική δράση.

Η χρήση κοινών χάσταγκ βοηθά στη σύνδεση ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που αγωνίζονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι, ενισχύεται από κοινού η δύναμή τους και μπορούν να συντονίζουν τις δράσεις ώστε να επιτυγχάνουν μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Οι νέοι γνωρίζουν καλύτερα να προσαρμόζουν κατάλληλα τα μηνύματα και να προκαλούν αντίκτυπο χρησιμοποιώντας διάφορα ψηφιακά εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι ώστε να αξιοποιείτε το μοναδικό ταλέντο σας και να εκφράζετε τις ιδέες σας! Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε το TikTok, το Instagram ή το Twitter για να ευαισθητοποιήσετε τον κόσμο και να μιλήσετε για πράγματα που θέλετε να αλλάξετε. 

Αν αισθάνεστε ότι θέλετε να αναπτύξετε τις ιδέες σας και να προβάλετε εκτενέστερα τα επιχειρήματά σας, μπορείτε να τα μοιραστείτε και να τα συζητήσετε χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως: η the 25 Percent Project, η Media Activism ή η European Youth Ideas, που σας συνδέι με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης. Μπορείτε να κάνετε προτάσεις για θέματα που απασχολούν σήμερα την Ευρώπη και να μοιραστείτε τις ιδέες σας για την Ευρώπη του αύριο.

Κάντε ένα βήμα μπροστά και προωθήστε την ιδέα σας

Αν η ιδέα σας συνάδει με συγκεκριμένο σχέδιο ή ιδέα που μπορεί να υλοποιηθεί σ’ ένα ορισμένο χρονικό πλαίσιο, μπορείτε να συγκεντρώσετε διαδικτυακά υπογραφές χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως η Change.org.

Για να υλοποιήσετε την ιδέα ή το σχέδιό σας, θα χρειαστείτε κυρίως οικονομική βοήθεια. Υπάρχουν πλατφόρμες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διαδώσετε το μήνυμα σχετικά με το τι θέλετε να κάνετε και να βρείτε υποστήριξη για τον σκοπό σας, για παράδειγμα οι GoFundMe, Goteo ή Avaaz.

Η αλλαγή που θέλετε να δείτε στον κόσμο σχετίζεται με την ΕΕ;

Ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία είναι ένας μηχανισμός διαλόγου μεταξύ των νέων και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ο οποίος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία. Είναι, δηλαδή, ένας τρόπος για να διασφαλιστεί ότι η γνώμη, οι απόψεις και οι ανάγκες των νέων και των οργανώσεων νεολαίας λαμβάνονται υπόψη κατά την χάραξη των πολιτικών της ΕΕ για τη νεολαία. Εδώ μπορείτε να βρείτε τα σημεία επαφής του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία

Εκτός από την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, μπορείτε να συμμετάσχετε και σε άλλες συζητήσεις με άλλα άτομα για το πώς να συνδιαμορφώσετε το παρόν και το μέλλον της ΕΕ, για παράδειγμα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας together.eu, που έθεσε σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ενθαρρύνει τη δημοκρατική συμμετοχή και να συνδέσει τους πολίτες.

Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. Πρόκειται για μηχανισμό της ΕΕ που ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση και να προτείνει νομοθεσία για θέματα που δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί νομοθετικά. Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει πρόταση στην πλατφόρμα, να ξεκινήσει εκστρατεία και να κινήσει τη διαδικασία για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών από τουλάχιστον 7 διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Μόλις η πρότασή σας το επιτύχει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκφράσει τη θέση της. 

Τέλος, μπορείτε να έρθετε σε επαφή με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επειδή είναι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών για να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πολιτών όσον αφορά τη νομοθετική διαδικασία της ΕΕ και να διασφαλίζουν ότι τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ λειτουργούν δημοκρατικά.

Μην ξεχνάτε ότι η γνώμη σας είναι σημαντική και μπορείτε να την εκφράσετε από οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, και ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξετε τα μέσα που ταιριάζουν καλύτερα σ’ εσάς και στον σκοπό σας!