Skip to main content
© Photo by Daniel Josef on Unsplash © Photo by Daniel Josef on Unsplash

Online actie voeren

Laatste wijziging Vrijdag, 11/06/2021

Actie voeren is gewoon de handen uit de mouwen steken en je stem laten horen. Zo mobiliseer je mensen en maak je kans het beleid te veranderen. Online actie voeren betekent dat je digitale tools gebruikt — sociale media, blogs, discussieplatforms, petities, enz. — om de wereld te veranderen.

Help je je eigen gemeenschap graag vooruit? Wil je iets veranderen in Europa of wereldwijd? Jouw stem telt. Je kunt op allerlei manier je stem laten horen, bijvoorbeeld bij de klimaatmarsen. Maar het kan ook online, en hier lees je hoe.

De kracht van jouw boodschap

De laatste jaren zijn er heel wat gebieden waarop jongeren actie voeren en om verandering vragen, denk maar aan discriminatie (#BlackLivesMatter), gendergelijkheid (#MeToo) of klimaatverandering (#FridaysForFuture). Je kunt één goede zaak steun, maar net zo goed alle zaken tegelijk. Ze zijn ook allemaal belangrijk, dragen een sterke boodschap uit en vragen om actie.

Via de hashtags kom je in contact met mensen over de hele wereld mensen die voor dezelfde zaak strijden. Zo wordt de strijd groter en kunnen mensen hun acties coördineren om meer impact te hebben.

Als jongere weet je precies hoe je de boodschap moet aanpassen, en kun je veel bereiken met alle digitale tools en sociale media die er zijn, dus maak gebruik van dat talent en laat je stem horen! Geef bijvoorbeeld je mening via TikTok, Instagram of Twitter om mensen bewust te maken en te wijzen op dingen die anders moeten. 

Wil je je ideeën uitwerken en meer argumenten geven, dan kun je ook platforms gebruiken zoals: the 25 Percent ProjectMedia Activism of European Youth Ideas, de link tussen jou en het Europees Parlement nu de Conferentie over de toekomst van Europa van start gegaan is. Je kunt er suggesties doen over de thema's waar Europa vandaag mee te maken heeft en je ideeën voor het Europa van morgen delen.

Jouw idee, next level

Heb je een concreet idee of project in gedachten? Kan het binnen een bepaalde termijn worden uitgevoerd? Start dan een onlinepetitie via change.org.

Om een idee of project in de praktijk te brengen, heb je meestal financiële steun nodig. Er zijn heel wat platforms waar je jouw idee kunt pitchen, mensen enthousiast kunt maken en vragen om steun, zoals GoFundMe, Goteo of Avaaz.

Wil je dat er iets verandert binnen de EU?

Bij de EU-jongerendialoog overleggen jongeren en beleidsmakers in het kader van de EU-strategie voor jongeren. Zo kun je er dus voor zorgen dat de EU bij het uitstippelen van het Europees jongerenbeleid rekening houdt met de opvattingen en behoeften van jongeren en jongerenorganisaties. Bekijk de contactpunten van de EU-jongerendialoog

Je kunt dus je ideeën delen en verspreiden, en daarnaast kun je met anderen praten over de EU nu en in toekomst, bijvoorbeeld via together.eu, een initiatief van het Europees Parlement voor meer democratische participatie van en overleg tussen burgers.

En dan is er natuurlijk nog het Europees burgerinitiatief: een mechanisme van de EU waarmee je de Europese Commissie kunt vragen om maatregelen en wetgeving op gebieden die nog niet geregeld zijn. Iedereen mag op het platform een voorstel doen en een campagne starten om minstens één miljoen handtekeningen uit ten minste zeven verschillende EU-landen te verzamelen. Haal die drempel, dan moet de Europese Commissie haar standpunt uiteenzetten. 

En tot slot kun je de leden van het Europees Parlement aanspreken. Zij zijn verkozen om de belangen van de burgers met betrekking tot EU-wetgeving te verdedigen en om te zorgen dat de instellingen van de EU democratisch werken.

Jouw stem telt en je kunt die laten horen, waar en wanneer je maar wilt! Maar kies de manier die het beste past bij jou en jouw ideeën!