Skip to main content
© Photo by Daniel Josef on Unsplash © Photo by Daniel Josef on Unsplash

Online aktivizmus

Utolsó frissítés péntek, 11/06/2021

Egyszerűen fogalmazva: aktivistaként megmozgathatod a világot, és akár politikai hatást is elérhetsz. Az online aktivizmus az a folyamat, amikor valaki digitális eszközökkel (közösségi média, blog, vitafórum, petíciók stb.) kíván változást elérni.

Hatni szeretnél helyi közösségedre? Hő vágyad, hogy Európában vagy a világ többi részén bizonyos dolgok megváltozzanak? Véleményed számít! Hangod különbözőképpen hallathatod, például részt vehetsz az éghajlatváltozás elleni tüntetéseken, de akár az online térben is indíthatsz el változást.

Az üzenete ereje

A közelmúltban több olyan igaz ügy is az érdeklődés homlokterébe került, ahol a fiatalok változást követelnek. Ilyen a diszkrimináció elleni küzdelem (#BlackLivesMatter), a nemek közötti esélyegyenlőség (#MeToo) vagy a klímaváltozás (#FridaysForFuture). Ezek a területek nem zárják ki egymást, így akár egyszerre állhatsz ki a megkülönböztetés és az éghajlatváltozás ellen, valamint a nemek közötti egyenlőség ügyéért.

A címkék világszerte összekapcsolják azokat az embereket, akik ugyanazon ügyért kampányolnak, így közös összefogással nagyobb hatást érhetnek el.

A fiatalok minden más korosztálynál jobban tudják, milyen üzenetekkel, mely digitális eszközökön és közösségi platformokon tudják megszólítani a lehető legtöbb embert – aknázd ki tehetségedet, és tedd közzé véleményedet pl. a TikTok, az Instagram vagy a Twitter felületén. 

Ha úgy érzed, bővebben is kifejtenéd véleményedet vagy érveidet, ezt megteheted a 25 Percent Project, a Media Activism vagy a European Youth Ideas platformon. Ez utóbbit az Európai Parlament hívta életre, amely idén az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében várja a fiatalok ötleteit egy-egy témában. Tegyél javaslatokat a kontinens előtt álló aktuális kihívásokkal kapcsolatban, és oszd meg a jövőre vonatkozó elképzeléseidet.

Valósítsd meg elképzelésedet!

Ha ötleted konkrét projekttel vagy elképzeléssel párosul, amely záros határidőn belül megvalósítható, indíts online petíciót olyan platformokon, mint például a Change.org.

Ötleted vagy projekted gyakorlati megvalósításához elsősorban finanszírozásra lesz szükséged. Vannak olyan platformok – például a GoFundMe, a Goteo vagy az Avaaz –, ahol gyűjtést kezdeményezhetsz az ügyed pénzügyi támogatása érdekében.

Világmegváltó terved az Unióval kapcsolatos?

Az uniós ifjúsági párbeszéd a fiatalok és a döntéshozók párbeszéde, amely az EU ifjúsági stratégiája keretében kerül megrendezésre. Célja, hogy az uniós ifjúságpolitikai intézkedések kidolgozói jobban figyelembe vegyék a fiatalok és az ifjúsági szervezetek véleményét, nézeteit és igényeit. Az uniós ifjúsági párbeszéd tagállami kapcsolattartó pontjainak elérhetőségei itt találhatók

Csatlakozhatsz mások által indított olyan párbeszédekhez, kezdeményezésekhez is, amelyek az EU jelenét és jövőjét hivatottak megváltoztatni. Az Európai Parlament together.eu honlapja például a demokratikus részvételre buzdítja az európaiakat.

Ismered az európai polgári kezdeményezést? Ezzel az uniós eszközzel fel lehet kérni az Európai Bizottságot arra, hogy tegyen lépéseket és jogalkotási javaslatokat egy, az EU hatáskörébe tartozó kérdésben. A platformon bárki benyújthat javaslatot és elindíthatja kampányát. Ahhoz, hogy az Európai Bizottság foglalkozzon az üggyel, a szervezőknek legalább hét különböző uniós országból egymillió aláírást kell összegyűjteniük. 

Végezetül pedig kapcsolatba léphetsz az európai parlamenti képviselőkkel, akiket az EU lakossága választott meg, és akik a polgárok érdekeit képviselik az uniós jogalkotásban. Az Európai Parlament feladata garantálni azt is, hogy a többi uniós intézmény demokratikusan működjön.

Ne feledd, hogy véleményed igenis számít! Akárhol vagy is, érveidet, észrevételeidet kifejezésre juttathatod – csak válaszd ki a megfelelő platformot.