Skip to main content
© Photo by Daniel Josef on Unsplash © Photo by Daniel Josef on Unsplash

Activism online

Ultima actualizare Vineri, 11/06/2021

Altfel spus, activismul înseamnă să întreprinzi acțiuni și să îți faci vocea auzită pentru a mobiliza oamenii și, în cele din urmă, pentru a avea un impact politic. Activismul online implică utilizarea instrumentelor digitale, cum ar fi platformele de comunicare socială, blogurile, platformele de dezbatere și petițiile, ca mijloc de promovare a schimbării pe care ți-o dorești.

Dorești să ai un impact asupra comunității locale? Vrei să vezi schimbări în Europa sau în lume? Vocea ta contează. Există diferite modalități de a te face auzit – poți participa, de exemplu, la manifestările care pledează pentru combaterea schimbărilor climatice. Toate aceste lucruri se pot face însă și online. Află cum.

Puterea mesajului tău

În ultima vreme, tinerii s-au mobilizat pentru a susține diverse cauze și pentru a cere schimbări în materie de discriminare (#BlackLivesMatter), egalitate de gen (#MeToo) sau schimbări climatice (#FridaysForFuture). Aceste cauze nu se exclud reciproc – le poți sprijini chiar pe toate. Fiecare dintre ele transmite un mesaj puternic și necesar și generează acțiuni.

Utilizarea unor hashtaguri comune contribuie la conectarea oamenilor din întreaga lume care fac campanie pentru aceeași cauză. Astfel, ei devin mai puternici împreună și pot să își coordoneze acțiunile pentru a obține un impact mai mare.

Tinerii știu mai bine decât oricine cum să își adapteze mesajele și cum să își exercite influența prin intermediul diferitelor instrumente digitale și canale de comunicare socială. Folosește-ți talentul și fă-te auzit! Poți utiliza, de exemplu, TikTok, Instagram sau Twitter pentru a crește nivelul de conștientizare și pentru a vorbi despre situații pe care dorești să le schimbi. 

Dacă vrei să îți dezvolți o idee și să îți promovezi argumentele pe scară mai largă, ai la dispoziție platforme precum: the 25 Percent ProjectMedia Activism sau European Youth Ideas, care creează o legătură între tineri și Parlamentul European în cadrul Conferinței privind viitorul Europei. Poți face sugestii referitoare la chestiunile cu care se confruntă Europa în prezent și poți partaja ideile tale cu privire la Europa de mâine.

Fă un pas înainte și transpune-ți ideea în viață

Dacă ideea ta merge mână în mână cu un proiect sau o idee concretă care se poate implementa într-un anumit interval de timp, poți lansa o petiție online utilizând platforme precum Change.org.

Pentru ca ideea sau proiectul tău să devină realitate, ai nevoie, în primul rând, de asistență financiară. Există platforme pe care le poți utiliza pentru a-ți face cunoscută ideea și pentru a obține sprijin pentru cauza ta, de exemplu GoFundMe, Goteo sau Avaaz.

Schimbarea pentru care militezi este legată de UE?

Dialogul UE cu tinerii este un mecanism de comunicare între tineri și factorii de decizie și se desfășoară în cadrul Strategiei UE pentru tineret. Scopul dialogului este de a garanta că opiniile, punctele de vedere și nevoile tinerilor sunt luate în considerare atunci când se definesc politicile UE în domeniul tineretului. Aici găsești punctele de contact ale UE pentru dialogul cu tinerii. 

Pe lângă faptul că poți să îți împărtășești ideile și opiniile, ai șansa de a organiza dezbateri sau de a participa la dezbaterile inițiate de alte persoane pentru a modela prezentul și viitorul UE – de exemplu, together.eu, o comunitate instituită de Parlamentul European pentru a încuraja participarea democratică și pentru a-i conecta pe cetățeni.

De asemenea, poți recurge la inițiativa cetățenească europeană. Este vorba despre un mecanism disponibil la nivelul UE prin care Comisiei Europene i se cere să ia măsuri și să propună legi într-un domeniu care nu este încă reglementat. Oricine poate să depună o propunere pe platformă, să lanseze o campanie și să înceapă procedura de colectare a unui număr de un milion de semnături din cel puțin 7 țări diferite ale UE. Dacă propunerea ta reușește să parcurgă toate aceste etape, Comisia Europeană va trebui să își exprime poziția. 

Nu în ultimul rând, poți intra în contact cu deputații din Parlamentul European – aceștia sunt aleși în mod direct pentru a reprezenta interesele oamenilor în cadrul procesului legislativ al UE și pentru a se asigura că celelalte instituții ale UE funcționează în mod democratic.

Nu uita că vocea ta contează și ți-o poți face auzită de oriunde te-ai afla. Trebuie doar să alegi mijloacele cele mai adecvate cauzei tale.