Skip to main content
young people together in a room © European Union

Προηγούμενες διαβουλεύσεις για τον διάλογο της ΕΕ με τη νεολαία

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 05/03/2024

Ο διάλογος συνεχίζεται εδώ και χρόνια! Διαβάστε περισσότερα για τους προηγούμενους κύκλους του δομημένου διαλόγου και τον σημερινό διάλογο με τη νεολαία!

Ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία διαδέχτηκε τον δομημένο διάλογο με τους νέους που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προηγούμενης στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία από το 2010 έως το 2018. Για να κατανοήσετε καλύτερα τον διάλογο, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στους προηγούμενους κύκλους και να δείτε πώς χρησιμοποιήθηκαν τα αποτελέσματά τους για να συμπεριληφθούν οι φωνές των νέων στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

 

Δομημένος διάλογος, 1ος κύκλος 
«Απασχόληση των Νέων»
1η Ιανουαρίου 2010 - 30 Ιουνίου 2011

Ο πρώτος κύκλος του δομημένου διαλόγου επικεντρώθηκε στο γενικό θέμα «Απασχόληση των Νέων». Κάθε φάση του κύκλου στηριζόταν στα αποτελέσματα της προηγούμενης προεδρίας. Οι τρεις προεδρεύουσες χώρες που φιλοξένησαν τα συνέδρια νεολαίας της ΕΕ και οργάνωσαν τη διαδικασία ήταν η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Μπορείτε να βρείτε την παρουσίαση του πρώτου κύκλου του δομημένου διαλόγου στη συλλογή που δημοσιεύθηκε από το τμήμα νεολαίας του Υπουργείου Εθνικών Πόρων της Ουγγαρίας.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε τα αποτελέσματα του συνεδρίου της ΕΕ για τη Νεολαία στην Ουγγαρία.

Αποτελέσματα Στο τέλος του 18μηνου αυτού κύκλου του δομημένου διαλόγου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε ψήφισμα με τις σημαντικότερες συστάσεις στις οποίες κατέληξε η
διαδικασία.

Τα αποτελέσματα λήφθηκαν επίσης υπόψη:

  • στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και
  • στο ψήφισμα του Συμβουλίου και των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, που συνήλθαν στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά με την εργασία στον τομέα της νεολαίας.

 

Δομημένος διάλογος, 2ος κύκλος
«Συμμετοχή των νέων της Ευρώπης στον δημοκρατικό βίο»
1η Ιουλίου 2011 - 31 Δεκεμβρίου 2012

Ο δεύτερος κύκλος του δομημένου διαλόγου επικεντρώθηκε σε μια ευρύτερη θεματική προτεραιότητα, τη «Συμμετοχή των νέων της Ευρώπης στον δημοκρατικό βίο». Καθεμιά από τις προεδρεύουσες χώρες (Κύπρος, Δανία, Πολωνία) έθεσε τις δικές της προτεραιότητες:

Αποτελέσματα Στο τέλος του 18μηνου αυτού κύκλου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση με τις σημαντικότερες συστάσεις στις οποίες κατέληξε η διαδικασία.

 

Δομημένος διάλογος, 3ος κύκλος
«Κοινωνική ένταξη»
1η Ιανουαρίου 2013 - 30 Ιουνίου 2014

Ο τρίτος κύκλος του δομημένου διαλόγου επικεντρώθηκε στην «Κοινωνική ένταξη των νέων σε όλη την Ευρώπη», με τη συμμετοχή των τριών προεδριών της Ιρλανδίας, της Λιθουανίας και της Ελλάδας. Οι συστάσεις τους λήφθηκαν υπόψη στη διατύπωση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου για την κοινωνική ένταξη και την επιχειρηματικότητα των νέων.

Αποτελέσματα Στο τέλος του 18μηνου αυτού κύκλου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε απόφαση με τις σημαντικότερες συστάσεις στις οποίες κατέληξε η διαδικασία.

 

Δομημένος διάλογος, 4ος κύκλος
«Aυτονομία των νέων»
1η Ιουλίου 2014 - 31 Δεκεμβρίου 2015

Ο τέταρτος κύκλος του δομημένου διαλόγου επικεντρώθηκε στην «αυτονομία των νέων», με ιδιαίτερη προσοχή στην πρόσβασή τους στα δικαιώματα και στην πολιτική συμμετοχή. Οι τρεις προεδρεύουσες χώρες που συμμετείχαν στον κύκλο αυτό ήταν η Ιταλία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο.

 

Δομημένος διάλογος, 5ος κύκλος
1η Ιανουαρίου 2016 - 30 Ιουνίου 2017

Το κύριο θέμα του 5ου κύκλου του δομημένου διαλόγου ήταν: «Δυνατότητα για όλους τους νέους να συμμετέχουν σε μια πολυποίκιλη, διασυνδεδεμένη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη - Έτοιμοι για τη ζωή, Έτοιμοι για την κοινωνία», των τριών προεδριών, Ολλανδίας, Σλοβακίας και Μάλτας

Αποτελέσματα Οι τελικές κοινές συστάσεις του 6ου κύκλου εγκρίθηκαν στη σύνοδο του Συμβουλίου (Παιδεία, Πολιτισμός, Νεολαία και Αθλητισμός) στις 22 και 23 Μαΐου 2017 στις Βρυξέλλες. Στον κύκλο αυτό, οι προσπάθειες επέκτασης σε νέους τύπους οργανώσεων αρχίζουν να δείχνουν θετικά αποτελέσματα με την αύξηση του αριθμού των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.

 

Δομημένος διάλογος, 6ος κύκλος
1η Ιουλίου 2017 - 30 Δεκεμβρίου 2018

Ο 6ος κύκλος του δομημένου διαλόγου της ΕΕ είχε ως κυρίαρχο θέμα «Νεολαία στην Ευρώπη: Τι θα ακολουθήσει;» και διεξήχθη κατά την προεδρία των εξής τριών χωρών: Εσθονία, Βουλγαρία, και Αυστρία. Σκοπός του κύκλου αυτού ήταν να συλλέξει τις απόψεις των νέων και να συμβάλει από κοινού στη δημιουργία της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία 2019-2027 που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο 2018. Ο διάλογος καθιερώθηκε στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, με βάση τα αποτελέσματα του δομημένου διαλόγου με στόχο τη συμμετοχή περισσότερων υπευθύνων για τη διαμόρφωση πολιτικής και νέων, ιδίως εκείνων που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να ακουστεί η φωνή τους και να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή τους στα κοινά και την πολιτική συμμετοχή τους.

Αποτελέσματα Ο 6ος κύκλος χαρακτηρίστηκε από την έγκριση έντεκα στόχων για την ευρωπαϊκή νεολαία που περιλαμβάνονται στο παράρτημα της στρατηγικής της ΕΕ για τη νεολαία. Οι στόχοι αυτοί αντικατοπτρίζουν τις απόψεις των νέων στην Ευρώπη και αντιπροσωπεύουν το όραμα όσων δραστηριοποιούνται στον διάλογο της ΕΕ για τη νεολαία. Τα στοιχεία αυτά έχουν ως εξής:

  • Σύνδεση της ΕΕ με τη νεολαία
  • Ισότητα μεταξύ όλων των φύλων
  • Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς
  • Ενημέρωση και εποικοδομητικός διάλογος
  • Ψυχική υγεία και ευεξία
  • Προαγωγή των νέων της υπαίθρου
  • Ποιοτική απασχόληση για όλους
  • Ποιοτική μάθηση
  • Χώρος και συμμετοχή για όλους
  • Βιώσιμη πράσινη Ευρώπη
  • Οργανώσεις νεολαίας και ευρωπαϊκά προγράμματα

 

Διάλογος της ΕΕ με τη νεολαία, 7ος κύκλος
2019 - 2020

Ο 7ος κύκλος διεξάγεται στο πλαίσιο της τριάδας των προεδριών (Ρουμανίας, Φινλανδίας και Κροατίας), από την 1η Ιανουαρίου 2019 και διαρκεί 18 μήνες έως τον Ιούνιο 2020. 

Η θεματική προτεραιότητα που επέλεξαν οι τρεις προεδρίες είναι: «Δημιουργία ευκαιριών για τους νέους» με έμφαση στα εξής: 

  • Ποιοτική απασχόληση για όλους 
  • ποιοτική εργασία στον τομέα της νεολαίας για όλους 
  • ευκαιρίες για τους νέους της υπαίθρου 

Ως εκ τούτου, η θεματική προτεραιότητα συνδέεται άμεσα με τους τρεις στόχους της ΕΕ για τη νεολαία: ποιοτική απασχόληση για όλους, ποιοτική μάθηση και προαγωγή των νέων της υπαίθρου 

Ο κύκλος αυτός βασίζεται στα επιτεύγματα του προηγούμενου κύκλου, ιδίως στην έγκριση της στρατηγικής και των σχετικών στόχων της ΕΕ για τη νεολαία, οι οποίοι προβλέπουν το όραμα και τους στόχους έως το 2027 και αποσκοπούν στην παροχή περαιτέρω γνώσεων σχετικά με τον τρόπο υλοποίησής τους μέσω μέτρων πολιτικής, προγραμμάτων και δράσεων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Αποτελέσματα
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου κύκλου, 50 000 συμμετέχοντες αποτέλεσαν ένα ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς δείγμα, με 12,5 % να αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ, 9,5 % ως εθνοτικές μειονότητες και 4,7 % ως άτομα με αναπηρία. Ο διάλογος περιλάμβανε διάφορες μεθόδους και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένης διαδικτυακής έρευνας, αλλά και συζητήσεις ομάδων εστίασης για να προσεγγιστούν οι αποκλεισμένες ομάδες και να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των διαφορετικών αναγκών των νέων που σχετίζονται με τις θεματικές προτεραιότητες του κύκλου. 

Οι τελικές κοινές συστάσεις αυτού του 18μηνου κύκλου ελήφθησαν υπόψη στο Ψήφισμα του Συμβουλίου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τα αποτελέσματα του 7ου κύκλου του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία
 

Διάλογος της ΕΕ με τη νεολαία, 8ος κύκλος

Ο 8ος κύκλος πραγματοποιήθηκε υπό την τριάδα των προεδριών Γερμανία — Πορτογαλία — Σλοβενία, ξεκίνησε την 1η Ιουλίου 2020 και θα διαρκέσει 18 μήνες. 

Η θεματική προτεραιότητα που επέλεξαν οι τρεις προεδρίες είναι: «Europe for YOUth – YOUth for Europe (Η Ευρώπη για εσάς τους νέους — Εσείς οι νέοι για την Ευρώπη): Χώρος για δημοκρατία και συμμετοχή». 

Ως εκ τούτου, η θεματική προτεραιότητα συνδέεται άμεσα με τον Στόχο Νεολαίας αριθμός 9: Χώρος και συμμετοχή για όλους

Οι τελικές κοινές συστάσεις αυτού του 18μηνου κύκλου ελήφθησαν υπόψη στο Ψήφισμα του Συμβουλίου σχετικά με τα αποτελέσματα του 8ου κύκλου του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σημερινός 9ος κύκλος

Ο 9ος κύκλος πραγματοποιήθηκε υπό την τριάδα των προεδριών Γαλλία — Τσεχική Δημοκρατία — Σουηδία, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2022 και θα διαρκέσει 18 μήνες. 

Η θεματική προτεραιότητα που επέλεξαν οι τρεις προεδρεύουσες χώρες είναι: «Μια βιώσιμη και πράσινη Ευρώπη».

Ως εκ τούτου, η θεματική προτεραιότητα συνδέεται άμεσα με τουςΣτόχους Νεολαίας αριθμός 3: Κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς και αριθ. 10 Βιώσιμη Πράσινη Ευρώπη.

Σε κάθε κύκλο του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία συμμετέχουν πάνω από 50.000 νέοι και ο διάλογος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες συμμετοχικές διαδικασίες για τους πολίτες (η μεγαλύτερη για τους νέους) στην ΕΕ, χάρη στην ικανότητά του να κινητοποιεί νέους μέσω εθνικών πλατφορμών και οργανώσεων νεολαίας. Προκειμένου να συμμετέχουν περισσότεροι νέοι ανεξάρτητα από το υπόβαθρο, το μορφωτικό επίπεδο ή τα οικονομικά μέσα, ο διάλογος της ΕΕ για τη νεολαία έχει τις ρίζες του σε τοπικό επίπεδο και ενσωματώνεται σε άλλες δράσεις της ΕΕ που υποστηρίζουν πρωτοβουλίες σχετικά με τη συμμετοχή και τον διάλογο. 

Παρακάτω θα βρείτε όλες τις εργασίες και τα συμπεράσματα των εκπροσώπων των νέων στην τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής νέων στην τελική έκθεση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης για τη Νεολαία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας:

  • Αγγλικό κείμενο
  • Γαλλικό κείμενο