Skip to main content
young people together in a room © European Union

Tidigare samråd inom EU:s ungdomsdialog

Senaste uppdatering Tisdag, 05/03/2024

EU:s dialog med unga har pågått i många år. Här kan du läsa om tidigare omgångar av den strukturerade dialogen och om den pågående ungdomsdialogen.

EU:s ungdomsdialog är efterföljaren till den strukturerade dialogen med unga som startade genom EU:s ungdomsstrategi för 2010–2018. Här kan du läsa om tidigare omgångar och hur de ungas synpunkter har bidragit till EU-politiken.

 

Första strukturerade dialogen 
”Ungdomssysselsättning”
1 januari 2010–30 juni 2011

Den första strukturerade dialogen gällde sysselsättning för unga. De tre ordförandeländer som ledde EU:s ungdomskonferenser och det övergripande arbetet var Ungern, Belgien och Spanien. De ansvarade för var sin fas av dialogen där de byggde vidare på varandras resultat. En översikt över den här första strukturerade dialogen hittar du i kompendiet från avdelningen för ungdomsfrågor vid Ungerns ministerium för nationella resurser.
Du kan också läsa om resultaten från EU:s ungdomskonferens i Ungern.

Resultat: EU:s ministerråd antog en resolution med dialogens viktigaste rekommendationer.

Resultaten beaktades också i

  • rådets slutsatser om främjande av sysselsättning för ungdomar för att uppnå målen för Europa 2020-strategin
  • rådets resolution om ungdomsarbete från den 19 november 2010.

 

Andra dialogen
”Ungdomars deltagande i Europas demokratiska liv”
1 juli 2011–31 december 2012

Den andra strukturerade dialogen gällde ungas delaktighet i demokratin, och de tre ordförandeländerna (Cypern, Danmark och Polen) bestämde själva vad de ville prioritera.

Resultat: EU:s ministerråd antog en resolution med dialogens viktigaste rekommendationer.

 

Tredje dialogen
”Social delaktighet”
1 januari 2013–30 juni 2014

Den tredje strukturerade dialogen handlade om ”Ungdomars sociala delaktighet i EU” och leddes av de tre ordförandeländerna Irland, Litauen och Grekland. Deras rekommendationer bidrog till rådets resolutioner om ungdomars sociala delaktighet och ungas företagande.

Resultat: EU:s ministerråd antog en resolution med dialogens viktigaste rekommendationer.

 

Fjärde dialogen
”Ungas självständighet”
1 juli 2014–31 december 2015

Den fjärde strukturerade dialogen handlade om ungas självständighet och särskilt möjligheten att utnyttja sina rättigheter och delta i politiken. De tre ordförandeländerna var Italien, Lettland och Luxemburg.

 

Femte dialogen
1 januari 2016–30 juni 2017

Den femte strukturerade dialogen hade som motto att göra det möjligt för alla ungdomar att delta i ett pluralistiskt, sammankopplat och inkluderande Europa – redo för livet, redo för samhället. Dialogen leddes av Nederländerna, Slovakien och Malta.

Resultat: Rådet (utbildning, kultur, ungdomsfrågor och idrott) antog gemensamma rekommendationer vid sitt möte den 22–23 maj 2017. Insatserna för att nå ut till nya typer av organisationer började också ge resultat och i den här dialogen deltog fler myndigheter och andra organisationer.

 

Sjätte dialogen
1 juli 2017–30 december 2018

Den sjätte strukturerade dialogen hade temat ”Ungdomar i Europa: Vad händer nu?” och leddes av Estland, Bulgarien och Österrike. Målet var att ta del av de ungas synpunkter och tillsammans bidra till EU:s ungdomsstrategi för 2019–2027, som antogs i november 2018. Där införs EU:s ungdomsdialog som en efterföljare till den strukturerade dialogen. Syftet är att få med fler beslutsfattare och ungdomar, särskilt de som inte brukar hörsammas, delta i beslutsfattandet eller vara med och genomföra EU:s ungdomsstrategi, och att uppmuntra dem att engagera sig i samhället och politiken.

Resultat: Elva europeiska ungdomsmål antogs, som nu ingår i bilagan till EU:s ungdomsstrategi. Målen speglar de ungas synpunkter och vision:

  • Föra EU närmare ungdomarna
  • Jämställdhet mellan alla kön
  • Inkluderande samhällen
  • Information och konstruktiv dialog
  • Psykisk hälsa och välbefinnande
  • Verka för ungdomar på landsbygden
  • Sysselsättning av god kvalitet för alla
  • Lärande av god kvalitet
  • Utrymme och deltagande för alla
  • Ett hållbart grönt Europa
  • Ungdomsorganisationer och europeiska program

 

Sjunde dialogen (EU:s ungdomsdialog)
2019–2020

Den sjunde omgången av vår dialog med unga – som nu kallas EU:s ungdomsdialog – leddes av ordförandeskapstrion Rumänien, Finland och Kroatien. Den började den 1 januari 2019 och pågick till och med juni 2020. 

Temat var att skapa möjligheter för unga med följande tre underteman: 

  • Framtidens arbetsmarknad och bra jobb 
  • Tillgång till ungdomsverksamhet och utbildning för ungdomsledare 
  • Möjligheter för unga på landsbygden 

De är alltså direkt kopplade till de tre ungdomsmålen om sysselsättning av god kvalitet för alla, lärande av god kvalitet och att verka för ungdomar på landsbygden. 

Den här dialogen bygger vidare på framför allt ungdomsstrategin och dess ungdomsmål, som ska vägleda arbetet fram till 2027. Syftet är att ta reda på vilka politiska åtgärder, program och insatser – på europeisk, nationell och lokal nivå – som behövs för att nå målen.

Resultat
I den senaste upplagan deltog 50 000 personer från flera olika grupper i ett diversifierat och inkluderande urval: 12,5 % identifierade sig som hbtqi-personer, 9,5 % som etniska minoriteter och 4,7 % som funktionsvarierade. Dialogen omfattade olika metoder och verktyg, bland annat en webbenkät, men också fokusgruppdiskussioner för att nå ut till utestängda grupper och identifiera de ungas behov när det gäller dialogens tema. 

De slutliga rekommendationerna beskrivs i rådets resolution om resultatet av den sjunde cykeln av EU:s ungdomsdialog
 

Åttonde dialogen

Den åttonde omgången av dialogen med unga leddes av ordförandeskapstrion Tyskland, Portugal och Slovenien och pågick mellan den 1 juli 2020 och den 31 december 2021. 

Temat var ”EU för unga – unga för EU: utrymme för demokrati och deltagande”. 

Temat var därför direkt kopplat till det nionde ungdomsmålet om utrymme och deltagande för alla

De slutliga rekommendationerna beskrivs i rådets resolution om resultatet av den åttonde cykeln av EU:s ungdomsdialog.

Nionde dialogen

Den pågående nionde omgången av dialogen med unga leds av ordförandeskapstrion Frankrike, Tjeckien och Sverige. Den började den 1 januari 2022 och pågår till mitten av 2023. 

Temat är ”ett hållbart och grönt Europa”.

Temat är därför direkt kopplat till två av ungdomsmålen: mål 3 om inkluderande samhällen och mål 10 om ett hållbart grönt Europa.

EU:s ungdomsdialog når i varje omgång ut till över 50 000 unga och är EU:s största deltagandeprocess för unga tack vare samarbetet med nationella plattformar och ungdomsorganisationer. För att få fler unga att delta, oavsett bakgrund, utbildning eller ekonomiska förutsättningar, är EU:s ungdomsdialog lokalt förankrad och ingår i andra EU-insatser för dialog och delaktighet. 

Nedan hittar du de unga delegaternas bidrag och slutsatser i slutrapporten från EU:s ungdomskonferens som hölls under det franska ordförandeskapet:

  • Engelsk version
  • Fransk version