Skip to main content
young people together in a room © European Union

EU:n nuorisodialogin aiemmat vaiheet

Päivitetty viimeksi Tiistai, 05/03/2024

EU on keskustellut nuorten kanssa jo vuosia ja dialogi jatkuu! Seuraavassa kerrataan vuoropuhelun historiaa ja esitellään sen uusin jakso.

Nykyinen EU:n nuorisodialogi on jatkoa vuoropuhelulle, jota käytiin EU:n nuorisostrategian puitteissa vuosina 2010–2018. Tässä voit tutustua sen aikaisempiin vaiheisiin ja siihen, miten vuoropuhelun tuloksia on hyödynnetty nuorten äänen tuomisessa EU:n päätöksentekoon.

 

Vuoropuhelun ensimmäinen jakso 
Nuorten työllisyys
1.1.2010 – 30.6.2011

Vuoropuhelun ensimmäisen vaiheen yleisteemana oli nuorten työllisyys. 18 kuukauden pituiset vuoropuhelujaksot rytmittyvät EU:n kuuden kuukauden pituisten puheenjohtajuuskausien mukaan, ja niiden toteuttaminen pohjautuu aina edellisen puheenjohtajuuskauden tuloksiin. EU:n puheenjohtajina toimivat ensimmäisen jakson aikana Unkari, Belgia ja Espanja, jotka myös isännöivät silloisia EU:n nuorisokonferensseja. Unkarin nuorisoasioista vastaava ministeriö on julkaissut tiivistelmän ensimmäisen jakson tuloksista.
Siinä on tietoa myös Unkarissa järjestetyn EU:n nuorisokonferenssin tuloksista.

Tulokset: Euroopan unionin neuvosto antoi jakson päätteeksi päätöslauselman, jossa esiteltiin prosessin pohjalta laaditut keskeiset suositukset.

Tulokset otettiin huomioon myös seuraavissa asiakirjoissa:

  • Neuvoston päätelmät nuorten työllisyyden edistämisestä Eurooppa 2020 -tavoitteiden saavuttamiseksi
  • Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien päätöslauselma nuorisotyöstä

 

Vuoropuhelun toinen jakso
Nuorten osallistuminen demokratian toteuttamiseen Euroopassa
1.7.2011 – 31.12.2012

Vuoropuhelun toisen vaiheen yleisteemana oli nuorten osallistuminen demokratian toteuttamiseen Euroopassa. Kullakin puheenjohtajamaalla (Kypros, Tanska ja Puola) oli lisäksi omat erityispainotuksensa.

Tulokset: Euroopan unionin neuvosto antoi jakson päätteeksi päätöslauselman, jossa esiteltiin prosessin pohjalta laaditut keskeiset suositukset.

 

Vuoropuhelun kolmas jakso
Sosiaalinen osallisuus
1.1.2013 – 30.6.2014

Vuoropuhelun kolmannen vaiheen yleisteemana oli nuorison sosiaalinen osallisuus Euroopassa. Tämän vaiheen puheenjohtajamaat olivat Irlanti, Liettua ja Kreikka. Jakson päätteeksi julkaistut suositukset toimivat pohjana EU:n neuvoston päätöslauselmille sosiaalisesta osallisuudesta ja nuorten yrittäjyydestä.

Tulokset: Euroopan unionin neuvosto antoi jakson päätteeksi päätöslauselman, jossa esiteltiin prosessin pohjalta laaditut keskeiset suositukset.

 

Vuoropuhelun neljäs jakso
Nuorten itsenäisyys
1.7.2014 – 31.12.2015

Vuoropuhelun neljännen vaiheen yleisteemana oli nuorten itsenäisyys, ja erityisenä teemana olivat heidän oikeuksiensa käyttäminen ja poliittinen osallistuminen. EU:n puheenjohtajavaltioita olivat tuolloin Italia, Latvia ja Luxemburg.

 

Vuoropuhelun viides jakso
1.1.2016 – 30.6.2017

Vuoropuhelun viidennen vaiheen teemana oli monimuotoisen, verkottuneen ja osallistavan Euroopan tarjoaminen kaikille nuorille: ”Valmis elämään, valmis yhteiskuntaan”. EU:n puheenjohtajavaltioita olivat Hollanti, Slovakia ja Malta.

Tulokset: Kuudennen vaiheen yhteiset suositukset hyväksyttiin koulutus-, nuoriso-, urheilu- ja kulttuuriasioita koskevassa EU:n neuvoston kokouksessa 22.–23.5.2017. Yksi vuoropuhelun tavoitteista on saada uudentyyppisiä organisaatioita toimintaan mukaan, ja tässä vaiheessa tulokset alkoivat näkyä, kun mukana olevien julkisten elinten ja kansalaisjärjestöjen määrä kasvoi.

 

Vuoropuhelun kuudes jakso
1.7.2017 – 30.12.2018

Vuoropuhelun kuudennen vaiheen yleisteemana oli ”Nuoret Euroopassa – mitä seuraavaksi?”. EU-puheenjohtajavaltioita olivat Viro, Bulgaria ja Itävalta. Vuoropuhelun tavoitteena oli tuoda nuorten ääni kuuluviin EU:n nuorisostrategian laatimisessa vuosille 2019–2027. Strategia hyväksyttiin marraskuussa 2018. EU:n uudessa nuorisostrategiassa lanseerattiin EU:n nuorisodialogi, joka perustuu aikaisempaan vuoropuhelumalliin. Sen tavoitteena on saada useampia päättäjiä ja nuoria osallistumaan päätöksentekoon ja EU:n nuorisostrategian toimeenpanoon. Erityisesti pyritään tavoittamaan nuoret, joita ei kuunnella ja/tai jotka ovat heikommassa asemassa.

Tulokset: EU:n nuorisostrategiaan liitettiin 11 eurooppalaista nuorisotavoitetta. Niissä otetaan huomioon eurooppalaisnuorten näkemykset ja ne edustavat EU:n nuorisodialogin aktiivisten osallistujien visiota. Tavoitteet:

  • EU:n tuominen lähelle nuoria
  • Kaikkien sukupuolten välinen yhdenvertaisuus
  • Osallistavat yhteiskunnat
  • Tiedonsaanti ja rakentava vuoropuhelu
  • Mielenterveys ja hyvinvointi
  • Maaseudun nuorten tukeminen
  • Laatutyöpaikkoja kaikille
  • Laadukas oppiminen
  • Tiloja ja osallistumista kaikille
  • Kestävä vihreä Eurooppa
  • Nuorisojärjestöt ja eurooppalaiset ohjelmat

 

Vuoropuhelun seitsemäs jakso
2019 – 2020

Seitsemäs vaihe alkoi 1.1.2019 ja päättyi 30.6.2020. EU-puheenjohtajavaltioita olivat Romania, Suomi ja Kroatia. 

Puheenjohtajatrion valitsema kantava teema oli: ”Luodaan nuorille mahdollisuuksia”, joka sisältää alateemat: 

  • Laatutyöpaikkoja kaikille 
  • Laatunuorisotyötä kaikille 
  • Mahdollisuuksien tarjoaminen maaseudun nuorille 

Kantava teema liittyy suoraan kolmeen EU:n nuorisotavoitteeseen: laatutyöpaikkoja kaikille, laadukas oppiminen ja maaseudun nuorten tukeminen. 

Jakso perustui edeltävän jakson tuloksiin ja erityisesti uuteen nuorisostrategiaan ja nuorisotavoitteisiin. Ne sisältävät vision ja tavoitteet vuoteen 2027 asti, ja dialogin kautta pyritään selvittämään, miten ne voidaan toteuttaa poliittisin toimenpitein ja erilaisten ohjelmien avulla EU:n tasolla sekä kansallisella ja paikallisella tasolla.

Tulokset
Edellisen jakson 50 000 osallistujaa muodostivat monipuolisen ja osallistavan otoksen nuorista. Heistä 12,5 % piti itseään hlbtiq-ryhmään kuuluvana, 9,5 % kuului etniseen vähemmistöön ja 4,7 % oli vammaisia. Dialogissa käytettiin monia menetelmiä ja välineitä, kuten verkkokyselyjä ja ryhmäkeskusteluja. Tarkoituksena oli saada syrjäytyneitä ryhmiä mukaan osallistumaan ja määrittää yleisteemaan liittyvät nuorten tarpeet. 

Tämän 18 kuukauden jakson yhteiset suositukset esitettiin EU:n neuvoston päätöslauselmassa nuorisodialogin 7. kierroksen tuloksista
 

Vuoropuhelun kahdeksas jakso

Kahdeksas vaihe alkoi 1.7.2020 ja päättyi 31.12.2021. EU-puheenjohtajavaltioita olivat Saksa, Portugali ja Slovenia. 

Puheenjohtajatrion valitsema kantava teema oli: ”Europe for YOUth – YOUth for Europe: Space for Democracy and Participation” (EU nuorten ja nuoret EU:n puolesta). 

Kantava teema liittyy suoraan nuorisotavoitteeseen nro 9: Tiloja ja osallistumista kaikille

Tämän 18 kuukauden jakson yhteiset suositukset esitettiin EU:n neuvoston päätöslauselmassa nuorisodialogin 8. kierroksen tuloksista.

Nykyinen yhdeksäs jakso

Yhdeksäs vaihe alkoi 1.1.2022 ja kestää 18 kuukautta. Sen aikana EU-puheenjohtajavaltioita ovat Ranska, Tšekki ja Ruotsi. 

Puheenjohtajatrion valitsema kantava teema on: ”Kestävä ja vihreä Eurooppa”.

Kantava teema liittyy suoraan nuorisotavoitteisiin nro 3: ”Osallistavat yhteiskunnat” ja nro 10 ”Kestävä vihreä Eurooppa”.

Nuorisodialogin jokaisella jaksolla tavoitetaan yli 50 000 nuorta. Se on yksi kansalaisten suurimmista osallistavista prosesseista EU:ssa (ja nuorten osalta suurin), ja se on onnistunut mobilisoimaan nuoria eri alustojen ja nuorisojärjestöjen avulla. Jotta mukaan saadaan enemmän nuoria taustasta, koulutustasosta tai rahavaroista riippumatta, nuorisodialogia käydään paikallisesti ja se on osa muita EU:n toimia, joilla tuetaan osallistumista ja vuoropuhelua. 

Ranskan puheenjohtajakaudella järjestetyn Euroopan nuorisokonferenssin loppuraportissa esitetään nuorten edustajien työ ja päätelmät:

  • Englanninkielinen versio
  • Ranskankielinen versio