Skip to main content
young people together in a room © European Union

Consultări anterioare în baza dialogului UE cu tinerii

Ultima actualizare Marți, 05/03/2024

Dialogul UE cu tinerii se derulează de ani de zile! Aflați mai multe despre ciclurile anterioare ale dialogului structurat și despre dialogul cu tinerii aflat în curs de desfășurare!

Dialogul UE cu tinerii este succesorul dialogului structurat care a fost creat în contextul strategiei UE pentru tineret din perioada 2010-2018. Pentru a înțelege mai bine în ce constă, aici puteți afla mai multe informații despre ciclurile anterioare și cum au fost folosite rezultatele lor pentru a include opiniile tinerilor în procesele decizionale ale UE.

 

Dialog structurat: primul ciclu 
„Ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor”
1 ianuarie 2010 – 30 iunie 2011

Primul ciclu al dialogului structurat s-a axat pe tema ocupării forței de muncă în rândul tinerilor, fiecare etapă fiind construită pe rezultatele președinției precedente. Cele trei președinții care au găzduit conferințele pentru tineret și au dirijat procesul au fost ale Ungariei, Belgiei și Spaniei. O prezentare generală a acestui prim ciclu al dialogului structurat este disponibilă în acest compendiu publicat de direcția pentru tineret din cadrul
Ministerului resurselor naționale din Ungaria. În plus, poți afla mai multe despre rezultatele conferinței UE pentru tineret care s-a desfășurat în Ungaria.

Rezultate: la sfârșitul acestui ciclu de 18 luni, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o rezoluție a Consiliului care evidențiază principalele recomandări rezultate din acest
proces.

De asemenea, rezultatele au fost incluse:

  • în concluziile Consiliului privind promovarea ocupării forței de muncă în rândul tinerilor cu scopul de a îndeplini obiectivele Strategiei 2020
  • în rezoluția Consiliului și a reprezentanților guvernelor statelor membre, reuniți în cadrul Consiliului pe tema activităților pentru tineret.

 

Dialog structurat: al 2-lea ciclu
„Participarea tinerilor la viața democratică în Europa”
1 iulie 2011 – 31 decembrie 2012

Al doilea ciclu al dialogului structurat s-a axat pe tema participării tinerilor la viața democratică a Europei, prioritățile fiind decise de fiecare dintre țările care au deținut președinția în perioada respectivă (Cipru, Danemarca și Polonia).

Rezultate: la sfârșitul acestui ciclu de 18 luni, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o rezoluție a Consiliului care a inclus principalele recomandări rezultate din acest proces.

 

Dialog structurat: al 3-lea ciclu
„Incluziunea socială”
1 ianuarie 2013 – 30 iunie 2014

Al treilea ciclu al dialogului structurat s-a axat pe tema incluziunii sociale a tinerilor în întreaga Europă, cu participarea Irlandei, Lituaniei și Greciei, ca țări care au deținut președinția. Recomandările lor au fost luate în considerare în elaborarea rezoluțiilor Consiliului privind incluziunea socială și antreprenoriatul în rândul tinerilor.

Rezultate: la sfârșitul acestui ciclu de 18 luni, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o rezoluție a Consiliului care a inclus principalele recomandări rezultate din acest proces.

 

Dialog structurat: al 4-lea ciclu
„Autonomia tinerilor”
1 iulie 2014 – 31 decembrie 2015

Al patrulea ciclu al dialogului structurat s-a axat pe tema autonomiei tinerilor, o atenție specială fiind acordată participării lor politice și accesului la drepturi. Cele trei președinții implicate au fost deținute de Italia, Letonia și Luxemburg.

 

Dialog structurat: al 5-lea ciclu
1 ianuarie 2016 – 30 iunie 2017

Al cincilea ciclu al dialogului structurat s-a desfășurat sub motto-ul: „Asigurarea capacităților pentru implicarea tuturor tinerilor într-o Europă diversă, conectată și favorabilă incluziunii – pregătiți pentru viață, pregătiți pentru societate”. Cele trei președinții au fost deținute de Țările de Jos, Slovacia și Malta.

Rezultate: recomandările finale comune făcute în cadrul celui de-al 5-lea ciclu au fost adoptate de Consiliul „Educație, cultură, tineret și sport”, reunit la Bruxelles în perioada 22-23 mai 2017. Eforturile de extindere la noi tipuri de organizații încep să dea rezultate, cu tot mai multe organisme publice și organizații ale societății civile implicate.

 

Dialog structurat: al 6-lea ciclu
1 iulie 2017 – 30 decembrie 2018

Al șaselea ciclu al dialogului structurat s-a axat pe tema „Tineretul în Europa: ce urmează?”, sub președinția Estoniei, Bulgariei și Austriei. Scopul acestui ciclu a fost de a reuni opiniile tinerilor și de a contribui la elaborarea strategiei UE pentru tineret 2019-2027. Aceasta a fost adoptată în noiembrie 2018. În noua strategie a UE pentru tineret a fost introdus dialogul UE cu tinerii, pe baza rezultatelor dialogului structurat. Scopul este de a include în procesul de luare a deciziilor și de implementare a strategiei mai mulți factori decizionali și mai mulți tineri, în special din rândul celor care nu se fac auziți sau au mai puține oportunități, pentru a încuraja angajamentul civic și participarea lor politică.

Rezultate: al 6-lea ciclu a fost marcat de adoptarea a 11 obiective europene pentru tineret, care figurează în anexa la strategia UE pentru tineret. Aceste obiective reflectă opiniile tinerilor din Europa și reprezintă viziunea celor implicați activ în dialogul UE cu tinerii, și anume:

  • Conectarea UE cu tinerii
  • Egalitatea de gen
  • Societăți favorabile incluziunii
  • Informare și dialog constructiv
  • Sănătate mintală și stare de bine
  • Susținerea tinerilor din zonele rurale
  • Locuri de muncă de calitate pentru toți
  • Învățare de calitate
  • Spațiu și participare pentru toți
  • O Europă verde și durabilă
  • Organizații de tineret și programe europene

 

Dialog structurat: al 7-lea ciclu
2019-2020

Al șaptelea ciclu s-a desfășurat în cadrul trioului de președinții România – Finlanda – Croația, care a început la 1 ianuarie 2019 și a durat 18 luni, până în iunie 2020. 

Prioritatea tematică aleasă de aceste țări este crearea de oportunități pentru tineri, punând accentul pe: 

  • Locuri de muncă de calitate pentru toți 
  • Activități de calitate pentru toți tinerii 
  • Oportunități pentru tinerii din mediul rural 

Așadar, prioritatea tematică este legată în mod direct de trei obiective ale UE: locuri de muncă de calitate pentru toți, învățare de calitate și susținerea tinerilor din zonele rurale. 

Acest ciclu se bazează pe rezultatele celui anterior, în special pe adoptarea strategiei și a obiectivelor UE pentru tineret, care oferă viziunea și țintele de atins până în 2027. Scopul este găsirea modalităților de îndeplinire a acestora, prin măsuri de politică, programe și acțiuni la nivel european, național și local.

Rezultate
În cursul acestui ciclu, 50 000 de participanți au format un eșantion divers și incluziv, 12,5 % din aceștia identificându-se ca LGBTQ, 9,5 % ca minorități etnice și 4,7 % ca persoane cu handicap. Dialogul a inclus diferite metode și instrumente, inclusiv un sondaj online, dar și discuții în grupuri tematice pentru a permite implicarea grupurilor excluse și identificarea diferitelor nevoi ale tinerilor legate de aceste priorități tematice ale ciclului. 

Recomandările comune finale din acest ciclu de 18 luni au fost preluate în rezoluția Consiliului privind rezultatele celui de-al 7-lea ciclu al dialogului UE cu tinerii, adoptată de Consiliul Uniunii Europene
 

Dialogul UE cu tinerii: al 8-lea ciclu

Al optulea ciclu s-a desfășurat în cadrul trioului de președinții Germania – Portugalia – Slovenia, care a început la 1 iulie 2020 și a durat 18 luni. 

Prioritatea tematică aleasă de aceste țări este „Europa pentru tineri – Tinerii pentru Europa: un spațiu pentru democrație și participare”. 

Prin urmare, prioritatea tematică este direct legată de obiectivul european pentru tineret nr. 9: Spațiu și participare pentru toți

Recomandările comune finale din acest ciclu de 18 luni au fost preluate în rezoluția Consiliului privind rezultatele celui de al 8-lea ciclu al dialogului UE cu tinerii, adoptată de Consiliul Uniunii Europene.

Al 9-lea ciclu, cel actual

Al nouălea ciclu se desfășoară în cadrul trioului de președinții Franța – Republica Cehă – Suedia, care a început la 1 ianuarie 2022 și va dura 18 luni. 

Prioritatea tematică aleasă de aceste țări este „O Europă durabilă și ecologică”.

Prin urmare, prioritatea tematică este direct legată de obiectivul pentru tineret nr. 3: Societăți favorabile incluziunii și de obiectivul nr.10: O Europă verde și durabilă.

Dialogul UE cu tinerii reunește în fiecare ciclu peste 50 000 de tineri și este unul dintre cele mai mari procese participative pentru cetățeni (cel mai mare pentru tineri) din UE, datorită capacității sale de a mobiliza tinerii prin intermediul platformelor naționale și al organizațiilor de tineret. Pentru a încuraja participarea unui număr mai mare de tineri, indiferent de originea, de nivelul educațional sau de mijloacele lor financiare, dialogul UE cu tinerii este ancorat la nivel local și inclus în alte acțiuni ale UE de sprijinire a inițiativelor legate de dialog și participare. 

Mai jos sunt disponibile toate lucrările și concluziile tinerilor delegați în raportul final al Conferinței europene pentru tineret, care a avut loc în timpul președinției franceze:

  • versiunea în limba engleză
  • versiunea în limba franceză