Skip to main content
young people together in a room © European Union

Tidligere høringer i forbindelse med EU's ungdomsdialog

Seneste opdateret den Tirsdag, 05/03/2024

Dialogen har stået på en mange år – læs om tidligere strukturerede dialogrunder og om den igangværende ungdomsdialog

EU's ungdomsdialog er efterfølgeren til den strukturerede dialog med unge, som blev oprettet under EU's forrige ungdomsstrategi, som løb fra 2010 til 2018. For at forstå dialogen bedre kan du kaste et blik på de tidligere runder og se, hvordan resultaterne er blevet brugt til at give de unge en stemme i EU's beslutningsproces.

 

Struktureret dialog – første runde 
"Unges beskæftigelse"
1. januar 2010 – 30. juni 2011

Den første runde af den strukturerede dialog havde fokus på det overordnede tema "Unges beskæftigelse", og hver fase byggede på resultaterne af det forrige formandskab. De tre formandskaber, som afholdt EU's ungdomskonferencer og ledede processen var det ungarske, det belgiske og det spanske. En oversigt over den første runde af den strukturerede dialog findes i dette kompendium, som er offentliggjort af ungdomsafdelingen i ministeriet for nationale
ressourcer i Ungarn. Du kan desuden læse resultaterne af ungdomskonferencen i Ungarn.

Resultater: Efter afslutningen på denne 18 måneder lange runde med struktureret dialog vedtog Rådet for Den Europæiske Union en henstilling med de vigtigste anbefalinger fra
processen.

Resultaterne indgik også i:

  • Rådets konklusioner om fremme af unges beskæftigelse med henblik på at nå Europa 2020-målene og
  • resolutionen vedtaget af Rådet og repræsentanterne for medlemslandenes regeringer, forsamlet i Rådet, om ungdomsarbejde.

 

Struktureret dialog – anden runde
"Unges deltagelse i det demokratiske liv i Europa"
1. juli 2011 - 31. december 2012

Den anden runde af den strukturerede dialog havde fokus på den overordnede tematiske prioritet "Unges deltagelse i det demokratiske liv i Europa", og hvert formandskabsland (Cypern, Danmark og Polen) fastsatte deres egne specifikke prioriteter.

Resultater: Efter afslutningen på denne 18 måneder lange runde med struktureret dialog vedtog Rådet for Den Europæiske Union en resolution med de vigtigste anbefalinger fra processen.

 

Struktureret dialog – tredje runde
"Social inklusion"
1. januar 2013 - 30. juni 2014

Den tredje runde af den strukturerede dialog havde fokus på "Social inklusion af unge i hele Europa", og havde deltagelse af de irske, litauiske og græske formandskaber. Deres henstillinger gav input til udarbejdelsen af Rådets resolution om social inklusion og iværksætteri blandt unge.

Resultater: Efter afslutningen på denne 18 måneder lange runde med struktureret dialog vedtog Rådet for Den Europæiske Union en resolution med de vigtigste anbefalinger fra processen.

 

Struktureret dialog – fjerde runde
"Unges uafhængighed"
1. juli 2014 - 31. december 2015

Den fjerde runde af den strukturerede dialog havde temaet "Unges uafhængighed" og havde særligt fokus på deres muligheder for at benytte deres rettigheder og deltage i det politiske liv. Denne runde havde deltagelse af de italienske, lettiske og luxembourgske formandsskaber.

 

Struktureret dialog – femte runde
1. januar 2016 – 30. juni 2017

Den femte runde af den strukturerede dialog blev gennemført under mottoet: "Alle unges mulighed for at deltage i et mangfoldigt, sammenhængende og rummeligt Europa - Klar til livet, klar til samfundet" under de hollandske, slovakiske og maltesiske formandskaber.

Resultater: De endelige fælles henstillinger fra den femte runde blev vedtaget på mødet i Rådet for Uddannelse, Ungdom, Kultur og Sport i Bruxelles den 22. og 23. maj 2017. Under denne runde begyndte indsatsen for at udbrede initiativet til nye typer organisationer at give positive resultater med en stigning i antallet af involverede offentlige myndigheder og civilsamfundsorganisationer.

 

Struktureret dialog – sjette runde
1. juli 2017 – 30. december 2018

Den sjette runde af den strukturerede dialog havde det overordnede tema "Unge i Europa – hvad skal der nu ske?", og blev gennemført under de estiske, bulgarske og østrigske formandskaber. Formålet med runden var at indhente synspunkter blandt unge for sammen at bidrage til at udforme EU-strategien for unge 2019-2027, som blev vedtaget i november 2018. Den nye EU-strategi for unge omfattede EU's ungdomsdialog, som bygger på resultaterne af den strukturerede dialog, og som har til mål at inddrage flere beslutningstagere og unge, især dem, der ikke lyttes til, og dem med færre muligheder, i beslutningsprocesserne og gennemførelsen af EU-strategien for unge, for at fremme deres deltagelse i samfundslivet og det politiske liv.

Resultater: Den sjette runde var præget af vedtagelsen af elleve europæiske ungdomsmål, som er opført i bilaget til EU-strategien for unge. Disse mål afspejler holdningerne hos de europæiske unge og repræsenterer visionen hos dem, der er aktive inden for den strukturerede dialog. Der er tale om følgende mål:

  • Gør EU relevant for de unge
  • Stil alle køn lige
  • Gør vores samfund rummelige
  • Informér og gå i konstruktiv dialog med de unge
  • Sørg for psykisk sundhed og trivsel
  • Giv de unge i landdistrikterne bedre muligheder
  • Sørg for gode jobs til alle unge
  • Sørg for uddannelse af høj kvalitet
  • Giv de unge mødesteder og mulighed for at deltage i demokratiet
  • Skab et bæredygtigt og grønt Europa
  • Gør ungdomsorganisationer og europæiske programmer tilgængelige for alle unge.

 

Struktureret dialog – syvende runde
2019-2020

Den syvende runde blev gennemført under de rumænske, finske og kroatiske formandskaber, som startede den 1. januar 2019 og varede i 18 måneder frem til juni 2020. 

De tre formandskaber havde valgt den tematiske prioritet "Skab muligheder for unge" med fokus på: 

  • Sørg for gode jobs til alle unge 
  • Ungdomsarbejde af høj kvalitet for alle 
  • Muligheder for unge i landdistrikterne 

Den tematiske prioritet er derfor direkte knyttet til tre europæiske ungdomsmål: "Sørg for gode jobs til alle unge", "Sørg for uddannelse af høj kvalitet" og "Giv de unge i landdistrikterne bedre muligheder". 

Denne runde byggede på resultaterne af den forrige runde, særligt vedtagelsen af strategien og de relaterede europæiske ungdomsmål – som udstikker visionen og målene frem mod 2027 – og skulle give yderligere indblik i, hvordan disse realiseres gennem politiske tiltag, programmer og initiativer på europæisk, nationalt og lokalt plan.

Resultater
I denne runde udgjorde de 50.000 deltagere en mangfoldig gruppe, hvoraf 12,5 % angav, at de var LGBTQ-personer, 9,5 %, at de tilhørte etniske mindretal, og 4,7 %, at de havde et handicap. Dialogen omfattede forskellige metoder og værktøjer, bl.a. en onlinespørgeundersøgelse og fokusgruppedrøftelser, hvor man inddrog marginaliserede grupper og kom frem til, hvilke behov unge har, hvad angår de tematiske prioriteter i den syvende runde. 

De endelige fælles anbefalinger, som kom ud af denne 18-månedersrunde indgik i Resolution vedtaget af Rådet om resultaterne af syvende cyklus i EU's ungdomsdialog
 

Struktureret dialog – ottende runde

Den ottende runde blev gennemført under de tyske, portugisiske og slovenske formandskaber, som startede den 1. juli 2020 og varede i 18 måneder. 

De tre formandskaber havde valgt den tematiske prioritet "Europa for unge – unge for Europa: rum til demokrati og deltagelse". 

Den tematiske prioritet er derfor direkte knyttet til det europæiske ungdomsmål nr. 9: Rum og deltagelse for alle

De endelige fælles anbefalinger, som kom ud af denne 18-månedersrunde indgik i Resolution vedtaget af Rådet om resultaterne af ottende cyklus i EU's ungdomsdialog, som blev vedtaget af Rådet for Den Europæiske Union.

Den igangværende niende runde

Den niende runde bliver gennemført under de franske, tjekkiske og svenske formandskaber, som startede den 1. januar 2022 og varer 18 måneder. 

De tre formandskaber har valgt den tematiske prioritet "Et bæredygtigt og grønt Europa".

Den tematiske prioritet er derfor direkte knyttet til det europæiske ungdomsmål nr. 3, Inkluderende samfund, og det europæiske ungdomsmål nr. 10, Et bæredygtigt og grønt Europa.

Den europæiske ungdomsdialog har i hver runde deltagelse af over 50.000 unge og er et af de største deltagerorienterede events, der inddrager borgerne (og den største for unge) i EU. Dette skyldes i høj grad ungdomsdialogens evne til at mobilisere unge via nationale platforme og ungdomsorganisationer. Fordi EU's ungdomsdialog har til formål at få unge til at engagere sig uanset deres baggrund, uddannelsesniveau eller økonomiske formåen, er den lokalt baseret og integreret i andre af EU's aktiviteter, som har fokus på samfundsdeltagelse og dialog. 

Nedenfor kan du se de unge delegeredes bidrag og konklusioner i den endelige rapport fra Den Europæiske Ungdomskonference, der blev afholdt under det franske formandskab:

  • Engelsk udgave
  • Fransk udgave