Skip to main content
young people together in a room © European Union

De EU-jongerendialoog in de voorbije jaren

Laatste wijziging Dinsdag, 05/03/2024

De dialoog loopt al heel wat jaren. Lees meer over de vorige rondes van de gestructureerde dialoog en over de huidige jongerendialoog.

De EU-jongerendialoog is de opvolger van de zogeheten gestructureerde dialoog met jongeren, die begon in het kader van de EU-jongerenstrategie van 2010 tot 2018. Om beter te begrijpen waar die dialoog om draait, is het goed om te lezen wat de voorbije rondes inhielden en hoe jongeren daarin een stem kregen in de besluitvorming van de EU.

 

Gestructureerde dialoog, eerste ronde 
“Jongerenwerkgelegenheid”
1 januari 2010 — 30 juni 2011

In de eerste ronde ging de aandacht naar de mogelijkheden voor jongeren op de arbeidsmarkt. In iedere fase werd voortgebouwd op de resultaten van het voorgaande voorzitterschap van de Europese Unie. Hongarije, België en Spanje waren in die periode na elkaar voorzitter van de Europese Unie en moesten de EU-jongerenconferenties organiseren en in goede banen leiden. Een samenvatting van de eerste ronde is gemaakt door de afdeling Jeugdzaken van het Ministerie van Nationale Hulpbronnen van Hongarije.
Ook de resultaten van de EU-jongerenconferentie in Hongarije zijn na te lezen.

Resultaten: Na 18 maanden gestructureerde dialoog heeft de Raad van de Europese Unie in een resolutie de belangrijkste aanbevelingen op papier gezet.

De resultaten zijn ook meegenomen in:

  • de conclusies van de Raad over het bevorderen van de werkgelegenheid voor jongeren om de Europa 2020-doelstellingen te halen, en
  • de resolutie van de Raad en van de vertegenwoordigers van de regeringen van de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, over jeugdwerk.

 

Gestructureerde dialoog, tweede ronde
“Democratische participatie van jongeren in Europa”
1 juli 2011 — 31 december 2012

In deze tweede ronde hebben de opeenvolgende voorzitters (Cyprus, Denemarken en Polen) elk hun eigen prioriteiten bepaald om jongeren meer bij de democratische besluitvorming te betrekken.

Resultaten: Na 18 maanden gestructureerde dialoog heeft de Raad van de Europese Unie in een resolutie van de Raad de belangrijkste aanbevelingen op papier gezet.

 

Gestructureerde dialoog, derde ronde
“Sociale inclusie”
1 januari 2013 — 30 juni 2014

De derde ronde van de gestructureerde dialoog was gericht op “sociale inclusie van jongeren in heel Europa” onder leiding van de voorzitters Ierland, Litouwen en Griekenland. Hun gezamenlijke aanbevelingen zijn door de Raad gebruikt om een resolutie over sociale inclusie en jong ondernemerschap op te stellen.

Resultaten: Na 18 maanden gestructureerde dialoog heeft de Raad van de Europese Unie in een resolutie van de Raad de belangrijkste aanbevelingen op papier gezet.

 

Gestructureerde dialoog, vierde ronde
“Autonomie van jongeren”
1 juli 2014 — 31 december 2015

De vierde ronde van de gestructureerde dialoog was gewijd aan de “autonomie van jongeren” met bijzondere aandacht voor hun rechten en hun politieke participatie. De drie voorzitterschappen die deze dialoog in goede banen leidde, waren Italië, Letland en Luxemburg.

 

Gestructureerde dialoog, vijfde ronde
1 januari 2016 — 30 juni 2017

De vijfde ronde van de gestructureerde dialoog vond plaats onder het motto: “Alle jongeren in staat stellen betrokken te zijn bij een divers, verbonden en inclusief Europa – Klaar voor het leven, klaar voor de samenleving” onder de voorzitterschappen van Nederland, Slowakije en Malta.

Resultaten: De aanbevelingen van de vijfde ronde werden door de Raad Onderwijs, Cultuur, Jongeren en Sport op 22 en 23 mei 2017 in Brussel goedgekeurd. In deze ronde beginnen de inspanningen om ook een ander soort organisaties aan te spreken, vruchten af te werpen. Er doen meer overheidsinstanties en maatschappelijke organisaties mee.

 

Gestructureerde dialoog, zesde ronde
1 juli 2017 — 30 december 2018

De zesde ronde van de gestructureerde dialoog van de EU, onder leiding van de voorzitters Estland, Bulgarije en Oostenrijk, had als overkoepelend thema “Jongeren in Europa: Wat is de volgende stap?”. Bij deze ronde zijn de standpunten van jongeren verzameld als bijdrage aan de EU-jongerenstrategie 2019-2027 die in november 2018 is goedgekeurd. In het kader van die nieuwe EU-jongerenstrategie is de EU-jongerendialoog in het leven geroepen om, voortbouwend op de resultaten van de gestructureerde dialoog, nog meer beleidsmakers en jongeren bij de besluitvorming en uitvoering van de strategie te betrekken, vooral degenen die minder worden gehoord en minder invloed hebben, en zo hun maatschappelijk engagement en politieke participatie aan te moedigen.

Resultaten: De zesde ronde stond in het teken van de goedkeuring van elf Europese jongerendoelstellingen in de bijlage bij de EU-jongerenstrategie. Die doelstellingen weerspiegelen wat jongeren in Europa en degenen die betrokken zijn bij de EU-jongerendialoog, belangrijk vinden. Het gaat om de volgende doelstellingen:

  • de EU dichter bij jongeren brengen
  • gelijkheid tussen mannen en vrouwen
  • inclusieve samenlevingen
  • informatie en constructieve dialoog
  • geestelijke gezondheid en geestelijk welzijn
  • plattelandsjongeren vooruithelpen
  • kwaliteitsbanen voor iedereen
  • kwaliteitsonderwijs
  • ruimte en participatie voor iedereen
  • een duurzaam groen Europa
  • jongerenorganisaties en Europese programma’s

 

EU-jongerendialoog, zevende ronde
2019 – 2020

De zevende ronde werd geleid door het voorzitterschapstrio Roemenië, Finland en Kroatië en is op 1 januari 2019 van start gegaan voor een periode van 18 maanden, tot juni 2020. 

Het thema dat deze voorzitters centraal hebben gezet, is “Het scheppen van kansen voor jongeren”, en in het bijzonder: 

  • kwaliteitsbanen voor iedereen 
  • hoogwaardig jeugdwerk voor iedereen 
  • mogelijkheden voor jongeren op het platteland 

Dit thema sluit dus rechtstreeks aan bij drie EU-jongerendoelstellingen: kwaliteitsbanen voor iedereen, kwaliteitsonderwijs en plattelandsjongeren vooruithelpen. 

Deze ronde bouwt ook voort op de resultaten van de vorige, met name de goedgekeurde strategie en bijbehorende EU-jongerendoelstellingen die dienen als visie en streefdoelen tot 2027. Ze moet ook meer duidelijkheid brengen over de manier waarop die doelen kunnen worden bereikt met beleid, programma’s en maatregelen op Europees, nationaal en plaatselijk niveau.

Resultaten
In de laatste ronde vormden de 50 000 deelnemers een gevarieerde en inclusieve steekproef, waarbij 12,5 % zichzelf als lhbtq’er omschreef, 9,5 % als behorende tot een etnische minderheid en 4,7 % als gehandicapt. Bij de dialoog zijn verschillende methoden en instrumenten gebruikt, waaronder een online-enquête en focusgroepdiscussies, om uitgesloten groepen te bereiken en de verschillende behoeften van jongeren met betrekking tot de thematische prioriteiten van deze ronde in kaart te brengen. 

De definitieve gezamenlijke aanbevelingen van deze ronde van 18 maanden werden opgenomen in de resolutie van de Raad van de Europese Unie over de resultaten van de 7e cyclus van de EU-jongerendialoog
 

EU-jongerendialoog, achtste ronde

De achtste ronde werd geleid door het voorzitterschapstrio Duitsland, Portugal en Slovenië en is op 1 juli 2020 voor 18 maanden van start gegaan. 

Het thema dat deze voorzitters centraal hebben gezet, is “Europa voor jongeren — jongeren voor Europa, ruimte voor democratie en participatie”. 

De thematische prioriteit houdt dus rechtstreeks verband met jongerendoelstelling nr. 9: ruimte en participatie voor iedereen

De definitieve gezamenlijke aanbevelingen van deze 18 maanden durende ronde zijn opgenomen in de resolutie van de Raad over de resultaten van de 8e cyclus van de EU-jongerendialoog die door de Raad van de Europese Unie is aangenomen.

De huidige en negende ronde

De negende ronde wordt geleid door het voorzitterschapstrio Frankrijk, Tsjechië en Zweden en is op 1 januari 2022 voor 18 maanden van start gegaan. 

Het thema dat deze voorzitters centraal hebben gezet, is “duurzaam en groen Europa”.

De thematische prioriteit houdt dus rechtstreeks verband met jongerendoelstelling nr. 3: (Inclusieve samenlevingen) en jongerendoelstelling 10 (Duurzaam groen Europa).

De EU-jongerendialoog bereikt in elke ronde meer dan 50 000 jongeren en is een van de grootste processen voor burgerparticipatie in de EU (en voor jongeren het grootste), doordat het in staat is jongeren via nationale platforms en jongerenorganisaties te mobiliseren. Om meer jongeren de kans te geven deel te nemen, ongeacht hun achtergrond, opleidingsniveau of financiële middelen, is de EU-jongerendialoog lokaal georiënteerd en geïntegreerd in andere EU-acties ter ondersteuning van initiatieven rond participatie en dialoog. 

Informatie over alle werkzaamheden en conclusies van de jonge afgevaardigden vindt u in onderstaand eindrapport van de Europese Jongerenconferentie, die onder het Franse voorzitterschap heeft plaatsgevonden:

  • Engelse versie
  • Franse versie