Skip to main content
©John Schnobrich - Unsplash ©John Schnobrich - Unsplash

Τα δικαιώματά σας στο διαδίκτυο

Τελευταία ενημέρωση Παρασκευή, 18/09/2020

Η χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής ζωής σε όλη την Ευρώπη, αλλά ποια είναι τα δικαιώματά σας κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο;

Είτε πρόκειται για ειδήσεις, είτε για σπορ, είτε για ψυχαγωγία είτε για σπουδές, οι περισσότεροι από εμάς συνδεόμαστε καθημερινά στο διαδίκτυο. Η γνώση των δικαιωμάτων σας στο διαδίκτυο μπορεί να βοηθήσει στις αγορές, στην τήρηση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, καθώς και στην αποφυγή της κατάχρησης.

Απόκτηση σύνδεσης με το διαδίκτυο

Οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε στην ΕΕ πρέπει να μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε ποιοτικές και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών - συμπεριλαμβανομένων των βασικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο. Πρόκειται για την παροχή της «καθολικής υπηρεσίας». Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένας πάροχος διαδικτύου που να μπορεί να σας παρέχει αυτή την υπηρεσία. 

Αν είστε χρήστης με αναπηρία, έχετε δικαίωμα πρόσβασης στο ίδιο φάσμα και την ίδια επιλογή υπηρεσιών που έχουν και οι υπόλοιποι καταναλωτές. Επίσης, μπορεί να δικαιούστε ειδικές συσκευές προσβασιμότητας από τον πάροχό σας, όπως, π.χ. μεγεθυντικό λογισμικό ή συσκευή ανάγνωσης οθόνης, αν έχετε προβλήματα όρασης.

Εάν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα, μπορείτε πάντα να ελέγχετε τους κανόνες που ισχύουν στη χώρα αυτή και να λάβετε στήριξη από τις επαφές που παρέχονται εδώ.

Ανοιχτό διαδίκτυο

Οι κανόνες της ΕΕ για το ανοικτό διαδίκτυο παρέχουν στους χρήστες το δικαίωμα πρόσβασης και/ή διανομής όσον αφορά οποιοδήποτε διαδικτυακό περιεχόμενο και υπηρεσίες της επιλογής τους. Ο πάροχος διαδικτύου δεν μπορεί να αποκλείει, να επιβραδύνει ή να μεταχειρίζεται διακριτικά περιεχόμενα, εφαρμογές ή υπηρεσίες στο διαδίκτυο, με εξαίρεση 3 συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν πρέπει:

  • να συμμορφωθεί με νομικές υποχρεώσεις, όπως, δικαστική απόφαση για αποκλεισμό συγκεκριμένου παράνομου περιεχομένου
  • να διατηρήσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του δικτύου, όπως, για την καταπολέμηση ιών ή κακόβουλων λογισμικών
  • να διαχειριστεί έκτακτη προσωρινή συμφόρηση του δικτύου.

Διαδικτυακές αγορές

Οι διαδικτυακές αγορές έχουν καταστεί ένας γρήγορος και εύχρηστος τρόπος για να βρίσκετε ευκαιρίες. Με λίγα κλικ, μπορείτε να παραλάβετε προϊόντα στην πόρτα σας, αλλά τι μπορείτε να κάνετε αν το προϊόν σας δεν είναι αυτό που περιμένατε; Τα δικαιώματά σας για εγγυήσεις και επιστροφές πρέπει να σας καλύπτουν 14 ημέρες μετά την αγορά τους.

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας για να αποφύγετε προβλήματα κατά την πραγματοποίηση διαδικτυακών αγορών εδώ!

Διαδικτυακά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Όσοι από εσάς είστε ψηφιακοί δημιουργικοί (για παράδειγμα φωτογράφοι, συντάκτες ιστολογίων και podcast), είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποια δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μπορεί να επηρεάσουν το έργο σας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει οδηγίες για το θέμα αυτό, οι οποίες μπορούν αν σας βοηθήσουν να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον!

Προστασία δεδομένων 

Ο γενικός κανονισμός για την προστασία δεδομένων (ΓΚΠΔ) είναι ο ευρωπαϊκός κανονισμός που εφαρμόζεται από τις 25 Μαΐου 2018 και αποσκοπεί στην ενοποίηση των κανόνων σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν άτομα στην ΕΕ από άτομο, εταιρεία ή οργανισμό. 

Σύμφωνα με τον ΓΚΠΔ, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα (όπως ο αριθμός τηλεφώνου, η φωτογραφία, οι απόψεις ή τα τραπεζικά στοιχεία) πρέπει να αποθηκεύονται μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο έχουν συλλεγεί τα δεδομένα.

Οι εκτελούντες την επεξεργασία και οι υπεύθυνοι επεξεργασίας είναι υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας των δεδομένων σε κάθε στάδιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε να μην υποβληθούν σε επεξεργασία τα δεδομένα σας ή να «περιορίσετε» την επεξεργασία τους. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «δικαίωμα εναντίωσης», το οποίο μπορείτε να επικαλεστείτε όταν θεωρείτε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητες πληροφορίες.

Φυσικά, υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις από τους κανόνες του ΓΚΠΔ, για παράδειγμα όταν τα δεδομένα είναι ανώνυμα, απαιτούνται στα διοικητικά αρχεία ή όταν ένα άτομο συνιστά απειλή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των άλλων.

Διαβάστε περισσότερα για τους τρόπους με τους οποίους ο παρών κανονισμός επηρεάζει την καθημερινή ζωή σας εδώ.