Skip to main content

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Η ισχύς εν τη ενώσει

Εθελοντισμός στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας

Από το 2022 το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης κάνει γνωστό το έργο του στο κοινό και προσφέρει νέες διασυνοριακές δραστηριότητες εθελοντισμού για τη στήριξη επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας σε τρίτες χώρες.

Τα έργα αυτά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δραστηριοποιηθείτε ως πολίτης, να δείξετε αλληλεγγύη σε ανθρώπους που βρίσκονται σε χώρες εκτός της ΕΕ και οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με ανθρωπιστικές καταστροφές ή πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητά τους για πιθανές καταστροφές στο μέλλον, ενώ παράλληλα θα αποκτήσετε νέες δεξιότητες, νοοτροπίες και τρόπους ζωής —μια εμπειρία που πραγματικά θα σας αλλάξει τη ζωή!

Τα έργα στα οποία θα συμμετάσχετε, εκτός από την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών και την αρωγή μετά την καταστροφή, εκτείνονται και σε άλλους τομείς. Ακολουθούν μερικά μόνο παραδείγματα: προώθηση των ίσων ευκαιριών, προστασία γυναικών και παιδιών, προστασία προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων, προστασία μεταναστών χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης, μετριασμός των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, βελτίωση της επισιτιστικής ασφάλειας κ.λπ.

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μεταξύ ατομικού εθελοντισμού και ομαδικού εθελοντισμού για μικρή ή μεγαλύτερη περίοδο.

Ατομικός εθελοντισμός

  • διαρκεί από 2 έως 12 μήνες
  • είναι πλήρους απασχόλησης (από 30 ως 38 ώρες την εβδομάδα) 
  • σας επιτρέπει να συνεισφέρετε καθημερινά στην εκτέλεση των καθηκόντων που απαιτούνται για τη στήριξη των δραστηριοτήτων που έχει αναλάβει ο οργανισμός υποδοχής, ο οποίος είναι ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ανθρωπιστική βοήθεια
  • είναι διασυνοριακή εμπειρία —δηλ. πραγματοποιείται σε διαφορετική χώρα από αυτή στην οποία ζείτε— και διεξάγεται σε τρίτη χώρα όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες και επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Ομαδικός εθελοντισμός 

Αν δεν μπορείτε να δεσμευτείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, ωστόσο θέλετε να βοηθήσετε, εξετάστε ως επιλογή τη συμμετοχή σε ομάδα εθελοντών, που:

  • διαρκεί από 2 εβδομάδες έως 2 μήνες
  • είναι πλήρους απασχόλησης (από 30 ως 38 ώρες την εβδομάδα)
  • προσφέρετε εθελοντισμό μαζί με άτομα από τουλάχιστον 2 χώρες
  • η ομάδα αποτελείται από 5 έως 40 εθελοντές και εθελόντριες που επιλέγονται από τους οργανισμούς υποστήριξης και υποδοχής 
  • πραγματοποιείται σε τρίτη χώρα όπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δραστηριότητες και επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Οργανισμοί υποστήριξης και υποδοχής

Αν έχετε επιλεγεί για να πάτε στο εξωτερικό για εθελοντισμό που έχει σχέση με ανθρωπιστική βοήθεια, στη διαδικασία θα εμπλακούν τουλάχιστον 3 οργανισμοί:

  • Τουλάχιστον 2 οργανισμοί υποστήριξης από διαφορετικά κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία). Οι οργανισμοί αυτοί θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την εμπειρία σας στο εξωτερικό. 
  • Τουλάχιστον 1 οργανισμός υποδοχής, ο οποίος θα έχει την έδρα του σε τρίτη χώρα μη συνδεδεμένη με το πρόγραμμα στην οποία δεν διεξάγονται διεθνείς ή μη διεθνείς ένοπλες συγκρούσεις και όπου βρίσκονται σε εξέλιξη δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εν λόγω οργανισμός θα σας πλαισιώσει κατά την πραγματοποίηση των εθελοντικών δραστηριοτήτων σας στο εξωτερικό. 

Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής;

Στις δραστηριότητες εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 18 έως 30 ετών (έως 35 ετών για τον εθελοντισμό στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας) που διαμένουν νόμιμα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ ή τρίτη χώρα που συνδέεται με το πρόγραμμα (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία) και έχουν εγγραφεί στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Τι καλύπτει η συμμετοχή;

  • Έχετε συμπληρωματική ασφαλιστική κάλυψη
  • Έχετε πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης, όπως γλωσσική υποστήριξη και κατάρτιση
  • Καλύπτονται τα βασικά σας έξοδα (ταξίδι μετ’ επιστροφής στον τόπο διεξαγωγής του έργου, στέγαση και σίτιση)
  • Θα λάβετε επίσης ένα μικρό επίδομα για προσωπικά έξοδα 
  • Αν έχετε ειδικές ανάγκες (π.χ. αναπηρία), μπορούν να καλυφθούν και αυτά τα έξοδα

Πώς θα εγγραφείτε

Αν είστε νέοι/νέες ηλικίας 18 έως 35 ετών μπορείτε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για εθελοντισμό στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω της εγγραφής σας στη διαδικτυακή πύλη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης.

Προκειμένου να εκδηλώσετε ενδιαφέρον για εθελοντισμό στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, θα πρέπει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:
— μεταβείτε στην ενότητα «Το προφίλ μου»
— μεταβείτε στην ενότητα «Έργα εθελοντισμού στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας»
— επιλέξτε «Θέλω να συμμετάσχω σε έργα εθελοντισμού στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας»
— συμπληρώστε όλες τις σχετικές πληροφορίες
— αποθηκεύστε όλες τις πληροφορίες

Για να υποβάλετε αίτηση για την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει υποχρεωτική κατάρτιση. Η κατάρτιση αυτή αποτελείται από διαδικτυακές ενότητες στην πλατφόρμα «EU Academy» και, για όσους ολοκληρώσουν επιτυχώς τη δοκιμασία στο τέλος της διαδικτυακής κατάρτισης, μια 5ήμερη διά ζώσης κατάρτιση σε ομάδες περίπου 25 υποψηφίων.

Μόλις εγγραφείτε ως υποψήφιοι στην πύλη και εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας, τα διαδικτυακά μαθήματα κατάρτισης στην «EU Academy» θα είναι διαθέσιμα στην καρτέλα «Διαδικτυακή κατάρτιση» στον λογαριασμό σας στο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης. Θα πρέπει να επιλέξετε «Κατάρτιση στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας». Στην πλατφόρμα «EU Academy», θα κληθείτε πρώτα να κάνετε μια αυτοαξιολόγηση. Εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε τη διαδικασία, θα ξεκινήσετε την υποχρεωτική διαδικτυακή κατάρτιση για εθελοντισμό στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η διαδικτυακή κατάρτιση ολοκληρώνεται με μια διαδικτυακή δοκιμασία. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικτυακής δοκιμασίας και αφού εκδηλώσετε τη διαθεσιμότητά σας για διά ζώσης κατάρτιση μέσω του «εργαλείου προγραμματισμού» ( scheduling solution), ο πάροχος υπηρεσιών που είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση της κατάρτισης θα επικοινωνήσει με τους υποψηφίους εντός 1 έως 2 μηνών για να σας ενημερώσει σχετικά με τις διαθέσιμες χρονοθυρίδες για τη διά ζώσης κατάρτιση.

Η διά ζώσης κατάρτιση διοργανώνεται σε 3 χρονοθυρίδες ετησίως: Φεβρουάριο–Μάρτιο, Μάιο–Ιούνιο και Σεπτέμβριο–Οκτώβριο. Το προσωρινό χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων δημοσιεύεται στην «EU Academy» στην ενότητα «Διαδικτυακή κατάρτιση για υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Σώματος Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας». Λόγω του ιδιαίτερα μεγάλου ενδιαφέροντος για τη διά ζώσης κατάρτιση στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το εργαλείο προγραμματισμού για την υποβολή αίτησης για διά ζώσης κατάρτιση ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμο κατά διαστήματα και να χρειάζεται να το κλείσετε. Βρείτε πληροφορίες στην «EU Academy» για να μάθετε τις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή.

/!\ Δεδομένου ότι ο αριθμός των ενδιαφερόμενων υποψηφίων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των ευκαιριών εθελοντισμού που προσφέρουν τα έργα όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα επιλεγείτε από κάποιο από τα έργα εθελοντισμού στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης.

Εάν έχετε απορίες σχετικά με την κατάρτιση, επικοινωνήστε με την ομάδα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην ηλεκτρονική διεύθυνση EACEA-SOLIDARITY-CORPS@ec.europa.eu