Skip to main content

Európai Szolidaritási Testület

A közösség ereje

Önkéntes munka a humanitárius segítségnyújtás terén

Az Európai Szolidaritási Testület 2022-től az egész világra kiterjeszti a tevékenységét és új, határokon átnyúló önkéntes tevékenységeket kínál a harmadik országokban végzett humanitárius segítségnyújtási műveletek támogatására.

Ezek a projektek kitűnő lehetőséget kínálnak arra, hogy tevékeny szerepet vállalj polgárként, és szolidaritást tanúsíts az EU-n kívüli országokban élő azon embertársaink iránt, akiket humanitárius katasztrófák sújtanak, vagy akiknek segíteni kell felkészülni az esetleges jövőbeni katasztrófákra. Az önkéntes tevékenység során új készségeket sajátíthatsz el, új kultúrákat és életmódokat ismerhetsz meg, és életre szóló élményekkel gazdagodhatsz!

A katasztrófavédelmi felkészültségen és a katasztrófát követő segélyezésen túl számos más tárgykörben indított projektben is részt vehetsz. Íme néhány példa: a nemek közötti egyenlőség előmozdítása, a nők és gyermekek védelme, a menekültek és a belső menekültek védelme, az okmányokkal nem rendelkező migránsok védelme, az éghajlatváltozás hatásainak enyhítése, az élelmezésbiztonság javítása stb.

Választhatsz a rövidebb vagy hosszabb ideig tartó egyéni önkéntes tevékenység vagy csoportos önkéntes tevékenység között.

Egyéni önkéntes tevékenység

 • 2 hónaptól 12 hónapig tarthat.
 • Teljes munkaidőben (heti 30–38 óra) végezhető. 
 • Lehetővé teszi, hogy részt vegyél olyan napi feladatok elvégzésében, amelyek segítik a fogadó humanitárius segélyszervezet tevékenységét.
 • Határon átívelő jellegű, azaz külföldön, pontosabban egy olyan harmadik országban kerül rá sor, ahol humanitárius segítségnyújtási tevékenységek és műveletek folynak.

Csoportos önkéntes tevékenység 

Ha nem tudod magad hosszú távú projektekre elkötelezni, de szeretnél segíteni, nézz körül a csoportos önkéntes tevékenységek között, amelyek jellemzői a következők:

 • 2 héttől 2 hónapig tarthatnak.
 • Teljes munkaidőben (heti 30–38 óra) végezhetők.
 • A csoport tagjai legalább 2 különböző országból származnak.
 • A csoportban 5–40 önkéntes vesz részt, akiket a támogató és fogadó szervezetek választanak ki. 
 • A tevékenységekre egy olyan harmadik országban kerül sor, ahol humanitárius segítségnyújtási tevékenységek és műveletek folynak.

Támogató és fogadó szervezetek

Ha jelentkezésed alapján felkérést kapsz valamelyik szervezettől arra, hogy önkéntes humanitárius segítségnyújtási tevékenységet végezz külföldön, legalább három szervezet lesz a segítségedre a folyamat során:

 • legalább két támogató szervezet, különböző uniós tagállamokból vagy a programhoz társult harmadik országokból (Izland, Liechtenstein, Törökország és az Észak-macedón Köztársaság) – ezek a szervezetek segítséget nyújtanak neked a külföldi önkéntes tevékenységre való felkészülésben; 
 • legalább egy fogadó szervezet, amelynek székhelye egy olyan, a programhoz nem társult harmadik országban van, ahol nincs folyamatban nemzetközi vagy belső fegyveres konfliktus, és ahol humanitárius segítségnyújtási tevékenységek folynak – ez a szervezet lesz a segítségedre a külföldi tartózkodásod során. 
 • Az első önkéntesmunka-lehetőségeket előreláthatóan 2023 második negyedévében tesszük közzé. Hamarosan további információkkal szolgálunk.   

Kiből lehet önkéntes?

Az Európai Szolidaritási Testület égisze alatt megvalósuló önkéntes tevékenységekben bárki részt vehet, akinek az életkora 18–30 év között van (humanitárius segítségnyújtási önkéntesség esetén a felső korhatár 35 év), valamely uniós tagállamban vagy a programhoz társult harmadik országban (Izlandon, Liechtensteinben, Törökországban és az Észak-macedón Köztársaságban) él/tartózkodik jogszerűen, és regisztrált az Európai Szolidaritási Testület portálján.

Milyen juttatásokat kapnak az önkéntesek?

 • Kiegészítő biztosítás
 • Támogató szolgáltatások, például nyelvi támogatás vagy képzés
 • Az alapvető költségek térítése (utazás a projekt helyszínére és vissza, szállás és étkezés)
 • Kis összegű hozzájárulás a napi szükségletek fedezésére 
 • Egyedi igény (pl. fogyatékosság) fennállása esetén az azzal járó költségek fedezése adott esetben

Hogyan regisztráljak?

Ha szeretnél humanitárius segítségnyújtással kapcsolatos önkéntes munkára jelentkezni, ezen a linken regisztrálhatsz és jelezheted érdeklődésedet. A humanitárius segítségnyújtás területén 2023-tól nyílik lehetőség önkéntes tevékenységekre. Az önkéntes tevékenység megkezdése előtt az önkénteseknek sikeresen el kell végezniük egy önértékelést, valamint egy online és egy személyes részvétellel zajló képzést.

/!\ A Testület honlapján való regisztráció nem garantálja a tevékenységben való részvételt.