Voluntariat în domeniul ajutorului umanitar
Începând din 2022, Corpul european de solidaritate se deschide către lume și oferă noi activități transfrontaliere de voluntariat în sprijinul operațiunilor de ajutor umanitar derulate în țări terțe.
Aceste proiecte îți dau o ocazie excelentă să te implici ca cetățean activ, să dai dovadă de solidaritate față de oameni din afara UE care s-au confruntat cu dezastre umanitare sau care trebuie să își sporească nivelul de pregătire pentru posibile dezastre viitoare, permițându-ți, în același timp, să dobândești noi competențe și să cunoști alte culturi și moduri de viață – cu alte cuvinte, să trăiești o experiență unică!
Pe lângă pregătirea pentru dezastre și ajutorul pentru reconstrucție, proiectele la care vei participa acoperă o gamă largă de aspecte. Iată câteva exemple: promovarea egalității de gen, protejarea femeilor și a copiilor, protejarea refugiaților și a persoanelor strămutate în interiorul țării, protejarea migranților fără acte de identitate, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, îmbunătățirea securității alimentare etc.
Ai posibilitatea de a alege între voluntariat individual și voluntariat în echipă, pe o perioadă scurtă sau mai lungă.
Voluntariatul individual
- poate dura între 2 și 12 luni
- se desfășoară cu normă întreagă (între 30 și 38 de ore pe săptămână)
- îți permite să contribui zilnic la îndeplinirea sarcinilor necesare pentru a sprijini activitățile desfășurate de organizația-gazdă, care este o organizație activă în domeniul ajutorului umanitar
- este transfrontalier – adică într-o țară diferită de cea în care locuiești – și are loc într-o țară terță în care se desfășoară activități și operațiuni de ajutor umanitar
Voluntariatul în echipă
Dacă nu te poți implica pe o perioadă lungă de timp, dar dorești totuși să ajuți, o soluție ar putea fi voluntariatul în echipă. Acesta:
- poate dura între 2 săptămâni și 2 luni
- se desfășoară cu normă întreagă (între 30 și 38 de ore pe săptămână)
- îți permite să colaborezi cu persoane provenind din cel puțin 2 țări diferite
- implică un grup format din 5 până la 40 de voluntari care vor fi selectați de organizațiile de sprijin și de organizațiile-gazdă
- are loc într-o țară terță în care sunt în desfășurare activități și operațiuni de ajutor umanitar
Organizații de sprijin și organizații-gazdă
Dacă ești selectat să mergi în străinătate pentru activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar, vor fi implicate minimum 3 organizații:
- Cel puțin 2 organizații de sprijin – din diferite state membre ale UE sau țări terțe asociate la program (Islanda, Liechtenstein, Turcia și Macedonia de Nord). Aceste organizații te vor ajuta să te pregătești pentru experiența ta în străinătate.
- Cel puțin 1 organizație-gazdă – cu sediul într-o țară terță care nu este asociată la program, în care au loc activități de ajutor umanitar și în care nu există conflicte armate internaționale sau de altă natură. Această organizație te va însoți pe durata activităților de voluntariat în străinătate.
Cine poate face voluntariat?
La activitățile de voluntariat din cadrul Corpului european de solidaritate pot participa persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (35 pentru voluntariat în domeniul ajutorului umanitar) care au reședința legală într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la program (Islanda, Liechtenstein, Turcia și Macedonia de Nord) și care s-au înregistrat pe portalul Corpului european de solidaritate.
Ce asigurări ți se oferă?
- Beneficiezi de o asigurare complementară.
- Poți avea acces la o serie de servicii de sprijin, de exemplu sprijin lingvistic și în materie de formare.
- Îți vor fi acoperite cheltuielile de bază (deplasarea către și dinspre locul în care se desfășoară proiectul, cazarea și masa).
- În plus, vei primi o mică alocație pentru cheltuieli personale.
- Dacă ai nevoi specifice (de exemplu, un handicap), costurile aferente pot fi, de asemenea, acoperite.
Cum se face înregistrarea?
Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani au posibilitatea de a-și exprima interesul pentru activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar atunci când se înregistrează pe portalul Corpului european de solidaritate.
Pentru a-ți exprima interesul față de activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar, trebuie să parcurgi următorii pași:
- accesează secțiunea „Profilul meu”
- mergi la „Proiecte de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar”
- selectează „Doresc să particip la proiecte de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar”
- completează toate informațiile relevante
- salvează.
Dacă vrei să îți depui candidatura pentru unul din posturile vacante din cadrul Corpului voluntar european de ajutor umanitar, trebuie să urmezi o formare obligatorie. Aceasta constă în module de pregătire online pe platforma EU Academy și, pentru cei care trec testul la sfârșitul formării online, într-o formare față în față, care se desfășoară pe durate a 5 zile în grupuri formate din aproximativ 25 de candidați.
După ce s-au înregistrat pe portal și și-au manifestat interesul, candidații pot accesa cursurile de formare online de pe platforma EU Academy prin intermediul tabului „Formare online” disponibil în contul lor de pe site-ul Corpului european de solidaritate. Candidații ar trebui să selecteze opțiunea „Formare în domeniul ajutorului umanitar”. Pe platforma EU Academy, ei vor fi invitați mai întâi să efectueze o autoevaluare. Dacă decid să continue procesul, vor începe formarea online obligatorie pentru activitățile de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar. Formarea online se încheie cu un test online. După ce finalizează cu succes testul online și își exprimă disponibilitatea pentru formarea față în față prin intermediul programatorului de formare, candidații vor fi contactați de prestatorul de servicii responsabil cu furnizarea formării în termen de 1-2 luni și vor fi informați cu privire la intervalele orare disponibile pentru formarea față în față.
Formarea față în față este organizată de 3 ori pe an: în februarie - martie, mai - iunie și septembrie - octombrie. Calendarul provizoriu al sesiunilor de formare este publicat pe site-ul EU Academy la rubrica „Formare online pentru candidații la Corpul voluntar european de ajutor umanitar”. Având în vedere interesul foarte mare pentru formarea față în față în domeniul ajutorului umanitar, programatorul de formare utilizat pentru înscriere trebuie să fie închis periodic. Pentru a afla care sunt perioadele în care se pot face înscrieri, consultă informațiile disponibile pe platforma EU Academy.
/!\ Deoarece numărul candidaților interesați este mult mai mare decât numărul oportunităților de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar, nu există nicio garanție că vei fi selectat de unul dintre proiecte după finalizarea formării.
Ai întrebări despre cursurile de formare? Contactează echipa Corpului european de solidaritate la adresa EACEA-SOLIDARITY-CORPS@ec.europa.eu.