Skip to main content

Corpul european de solidaritate

Împreună suntem puternici

Voluntariat în domeniul ajutorului umanitar

Începând din 2022, Corpul european de solidaritate se deschide către lume și oferă noi activități transfrontaliere de voluntariat în sprijinul operațiunilor de ajutor umanitar derulate în țări terțe.

Aceste proiecte îți dau o ocazie excelentă să te implici ca cetățean activ, să dai dovadă de solidaritate față de oameni din afara UE care s-au confruntat cu dezastre umanitare sau care trebuie să își sporească nivelul de pregătire pentru posibile dezastre viitoare, permițându-ți, în același timp, să dobândești noi competențe și să cunoști alte culturi și moduri de viață – cu alte cuvinte, să trăiești o experiență unică!

Pe lângă pregătirea pentru dezastre și ajutorul pentru reconstrucție, proiectele la care vei participa acoperă o gamă largă de aspecte. Iată doar câteva exemple: promovarea egalității de gen, protejarea femeilor și a copiilor, protejarea refugiaților și a persoanelor strămutate în interiorul țării, protejarea migranților fără acte de identitate, atenuarea efectelor schimbărilor climatice, îmbunătățirea securității alimentare etc.

Ai posibilitatea de a alege între voluntariat individual și voluntariat în echipe, pe o perioadă scurtă sau mai lungă.

Voluntariatul individual

 • poate dura între 2 și 12 luni
 • se desfășoară cu normă întreagă (între 30 și 38 de ore pe săptămână) 
 • îți permite să contribui zilnic la îndeplinirea sarcinilor necesare pentru a sprijini activitățile desfășurate de organizația-gazdă, care este o organizație activă în domeniul ajutorului umanitar
 • este transfrontalier – adică într-o țară diferită de cea în care locuiești – și are loc într-o țară terță în care se desfășoară activități și operațiuni de ajutor umanitar

Voluntariatul în echipă 

Dacă nu te poți implica pe o perioadă lungă de timp, dar dorești totuși să ajuți, o soluție ar putea fi voluntariatul în echipă. Acesta:

 • poate dura între 2 săptămâni și 2 luni
 • se desfășoară cu normă întreagă (între 30 și 38 de ore pe săptămână)
 • îți permite să colaborezi cu persoane provenind din cel puțin 2 țări diferite
 • implică un grup format din 5 până la 40 de voluntari care vor fi selectați de organizațiile de sprijin și de organizațiile-gazdă 
 • are loc într-o țară terță în care sunt în desfășurare activități și operațiuni de ajutor umanitar

Organizații de sprijin și organizații-gazdă

Dacă ești selectat să mergi în străinătate pentru activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar, vor fi implicate minimum 3 organizații:

 • Cel puțin 2 organizații de sprijin – din diferite state membre ale UE sau țări terțe asociate la program (Islanda, Liechtenstein, Turcia și Republica Macedonia de Nord). Aceste organizații te vor ajuta să te pregătești pentru experiența ta în străinătate. 
 • Cel puțin 1 organizație-gazdă – cu sediul într-o țară terță care nu este asociată la program, în care au loc activități de ajutor umanitar și în care nu există conflicte armate internaționale sau de altă natură. Această organizație te va însoți pe durata activităților de voluntariat în străinătate. 
 • Se preconizează că primele oportunități vor fi publicate în al doilea trimestru al anului 2023. Detalii în curând.   

Cine poate face voluntariat?

La activitățile de voluntariat din cadrul Corpului european de solidaritate pot participa persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani (35 pentru voluntariatul în domeniul ajutorului umanitar) care au reședința legală într-un stat membru al UE sau într-o țară terță asociată la program (Islanda, Liechtenstein, Turcia și Republica Macedonia de Nord) și care s-au înregistrat pe portalul Corpului european de solidaritate.

Ce asigurări ți se oferă?

 • Beneficiezi de o asigurare complementară.
 • Poți avea acces la o serie de servicii de sprijin, de exemplu sprijin lingvistic și în materie de formare.
 • Îți vor fi acoperite cheltuielile de bază (deplasarea către și dinspre locul în care se desfășoară proiectul, cazarea și masa).
 • În plus, vei primi o mică alocație pentru cheltuieli personale. 
 • Dacă ai nevoi specifice (de exemplu, un handicap), costurile aferente pot fi, de asemenea, acoperite.

Cum te poți înregistra

Poți să te înscrii aici și să îți exprimi interesul față de activitățile de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar. Acestea vor avea loc începând din 2023. Înainte de desfășurarea unei activități de voluntariat, participanții trebuie să fi încheiat cu succes o autoevaluare, precum și o formare online și față în față.

/!\ Înscrierea în Corpul european de solidaritate nu îți garantează participarea la o activitate.