Skip to main content

Corpul european de solidaritate

Împreună suntem puternici

Formare și sprijin pentru participanți

Corpul european de solidaritate le oferă participanților numeroase servicii de sprijin, pentru a se asigura că aceștia își pot valorifica la maximum experiența și pot învăța cât mai multe lucruri cu putință.  

Formare generală online 

Este vorba despre o formare cu acces liber, furnizată prin intermediul Corpului european de solidaritate, pentru toți candidații și participanții înregistrați. Printre modulele de formare disponibile se numără „Misiunea Corpului european de solidaritate”, „Rolurile și responsabilitățile participanților”, „Sensibilizare interculturală”, „Sănătate și siguranță” și multe altele.

Formarea necesară pentru participarea la activități de voluntariat în domeniul ajutorului umanitar

Această formare include o autoevaluare și un curs online, urmate de un test online. Cei care trec testul pot fi invitați la un curs față în față, cu durata de 5 zile, desfășurat într-un centru de formare din Franța, Germania, Italia sau Spania. Autoevaluarea și formarea online pot fi accesate pe platforma EU Academy de toți voluntarii candidați care și-au exprimat interesul pentru voluntariatul în domeniul ajutorului umanitar atunci când s-au înregistrat.

Sprijin lingvistic online

Sprijinul lingvistic online este conceput pentru a-i ajuta pe participanți să stăpânească mai bine limba în care vor lucra. Sprijinul lingvistic online este găzduit pe platforma Comisiei Europene pentru gestionarea învățării instituționale, denumită „EU Academy”.

Serviciul este disponibil în toate limbile oficiale ale UE: bulgară, cehă, daneză, germană, greacă, engleză, estonă, spaniolă, finlandeză, franceză, irlandeză, croată, maghiară, italiană, lituaniană, letonă, malteză, neerlandeză, polonă, portugheză, română, slovacă, slovenă și suedeză. De asemenea, serviciul este disponibil și pentru limbile bască, galiciană și catalană.

Poți utiliza serviciul dacă ai fost selectat pentru o activitate a Corpului de solidaritate cu o durată de cel puțin 2 luni. Odată selectat pentru o activitate a Corpului de solidaritate, vei primi de la organizația-gazdă un e-mail de invitație cu detalii privind conectarea la sprijinul lingvistic online pe platforma EU Academy.

Asigurare

Un principiu-cheie pentru toate activitățile desfășurate în cadrul Corpului european de solidaritate este siguranța permanentă a participanților. 

Vei beneficia de asigurare din momentul în care pleci către țara-gazdă până la sfârșitul activității și încă 2 luni după aceea:

Pentru activitățile transfrontaliere:

  • asigurare complementară (furnizată de Comisia Europeană), în plus față de cea oferită de cardul european de asigurări sociale de sănătate sau de sistemul național de sănătate din țara-gazdă. 
  • acoperire primară furnizată de Comisie, în cazul în care nu poți obține gratuit un card european de asigurări sociale de sănătate sau nu ai dreptul la asigurare în țara-gazdă. 

Pentru activitățile desfășurate în interiorul țării:

  • rambursarea oricăror costuri care nu sunt acoperite de sistemul național de sănătate din țara ta.

Poți găsi mai multe detalii privind asigurarea și modalitățile de înscriere pe site-ul companiei de asigurări.

Participanții vor fi asigurați de un furnizor de asigurări diferit, în funcție de perioada în care are loc proiectul. Avizul privind protecția datelor referitor la asigurarea CIGNA este valabil pentru proiectele care se desfășoară în temeiul cadrului financiar multianual (CFM) 2014-2020 și pentru proiectele care au început înainte de 7 februarie 2023 în temeiul actualului CFM 2021-2027. Avizul privind protecția datelor referitor la asigurarea Henner este valabil pentru proiectele care se desfășoară în temeiul actualului CFM 2021-2027.

Vize și permise de ședere

Este posibil să ai nevoie ori de viză, ori de permis de ședere (sau de ambele) atunci când te deplasezi dintr-o țară în alta pentru a participa la activitatea Corpului de solidaritate.    
/!\  Recomandăm ca solicitarea unui permis de călătorie sau de ședere să aibă loc cu mult timp înainte, deoarece procedura poate dura câteva săptămâni.

Pentru informații generale privind vizele și permisele de ședere (pe termen scurt și pe termen lung), consultă portalul UE privind imigrația.  

Pentru detalii, contactează agenția națională relevantă sau agenția executivă

Acorduri cu participanții

Înainte de începerea activității, trebuie să semnezi un contract de participare care să acopere cel puțin următoarele aspecte ale activității tale:

  • drepturile și responsabilitățile în ceea ce privește asigurările și contribuția financiară din partea Corpului european de solidaritate 
  • sarcinile care trebuie desfășurate pe perioada activității (pentru voluntariat
  • rezultatele planificate ale învățării (pentru voluntariat).

Formare

Este vorba despre o serie de evenimente de formare pentru participanții la activități pe termen lung, care oferă îndrumare și sprijin continuu pe durata întregii experiențe trăite alături de Corpul de solidaritate. Formarea te ajută să te adaptezi la provocările culturale și personale, să afli mai multe despre drepturile și obligațiile tale, despre aspecte practice și despre comunicarea interculturală și îți permite să cunoști alți participanți, să păstrezi contactul cu agențiile naționale, să îți evaluezi experiența și multe altele. 

În calitate de participant la o activitate pe termen lung, vei avea acces la următoarele sesiuni:

  • formare înainte de plecare (numai pentru activități transfrontaliere) 
  • formare la sosire 
  • evaluare intermediară (numai pentru activități cu durata de cel puțin 6 luni) 
  • evenimente anuale ale Corpului european de solidaritate.

Mentorat

La fața locului ar trebui să beneficiezi de sprijin personal sub formă de mentorat, care te va ajuta să te instalezi în noua țară și în organizația de primire.

Youthpass

Instrumentul Youthpass, accesibil tuturor participanților la activitățile Corpului de solidaritate, ajută la identificarea și documentarea rezultatelor învățării obținute pe durata proiectului. Îți permite să descrii ce ai făcut și ce ai învățat, inclusiv competențele informale sau non-formale. 

Toate acestea sunt incluse în mod oficial într-un certificat Youthpass. Până în prezent, peste 1 milion de persoane au folosit acest instrument și au primit certificatul.  

În funcție de tipul de recunoaștere de care ai nevoie, crearea unui certificat Youthpass îți poate fi de folos și la completarea unui CV pe site-ul Europass

Urmărește câteva mărturii video despre cât de important poate fi Youthpass.

Certificat de participare

Certificatul de participare atestă faptul că ai participat la activitățile Corpului european de solidaritate. 

La sfârșitul activității, certificatul de participare va fi eliberat prin intermediul acestui site de către una din organizațiile implicate în activitatea respectivă. Trebuie să completezi mai întâi un chestionar pentru a ne permite să aflăm cum ți s-a părut activitatea.

Acest document, care atestă efortul pe care l-ai depus în cadrul unei acțiuni a Corpului de solidaritate, va fi un element pozitiv pentru CV-ul tău. Și, desigur, poți să faci trimitere la el, dacă utilizezi EURES, portalul privind ocuparea forței de muncă la nivel european.

Kit informativ

Pentru mai multe informații, consultă Kitul informativ pentru participanți.