Skip to main content

Euroopan solidaarisuusjoukot

VAHVOJA YHDESSÄ

Valmennus ja tuki osallistujille

Euroopan solidaarisuusjoukot tarjoaa osallistujille tukipalveluja, jotka varmistavat, että saat kaiken hyödyn kokemuksestasi ja opit mahdollisimman paljon.  

Yleinen verkkovalmennus 

Yleinen verkkovalmennus on solidaarisuusjoukkojen verkkosivujen kautta tarjottava avoin koulutus kaikille rekisteröityneille hakijoille ja jäsenille. Koulutusmoduuleja ovat muun muassa Euroopan solidaarisuusjoukkojen toiminta-ajatus, Osallistujien roolit ja vastuut, Kulttuurienvälinen tietoisuus, Terveys ja turvallisuus.

Kielivalmennustuki verkossa

Kielivalmennustuki verkossa (OLS) on suunniteltu auttamaan osallistujia parantamaan taitojaan tulevassa työskentelykielessään.

Palvelu on saatavana kaikilla EU:n virallisilla kielillä: bulgaria, englanti, espanja, hollanti, iiri, italia, kreikka, kroaatti, latvia, liettua, malta, portugali, puola, ranska, romania, ruotsi, saksa, slovakki, sloveeni, suomi, tanska, tšekki, unkari ja viro.

Voit käyttää palvelua, jos sinut on valittu solidaarisuusjoukkojen toimintaan (vapaaehtoistoiminta, harjoittelu tai työ), joka kestää vähintään kaksi kuukautta. Valintasi jälkeen saat sähköpostitse kutsun, joka sisältää isäntäorganisaatiosi toimittamat kirjautumistunnukset.

Valmennus

Valmennus koostuu pitkäaikaisiin toimiin osallistuville nuorille järjestettävistä koulutustapahtumista, jotka tarjoavat jatkuvaa opastusta ja tukea koko osallistumisen ajan. Valmennus auttaa sinua kohtaamaan uuden kulttuurin ja elämäntilanteen tuomia haasteita, ja saat myös tietoa oikeuksistasi, velvollisuuksistasi ja käytännön asioista, opit kulttuurien välistä viestintää ja tutustut muihin osallistujiin. Lisäksi se auttaa sinua esimerkiksi pitämään yhteyttä kansallisiin toimistoihin ja arvioimaan solidaarisuusjoukkolaisena saamiasi kokemuksia 

Kun osallistut pitkäaikaisen toimintaan, pääset seuraaviin koulutustapahtumiin:

  • lähtövalmennus (vain valtioiden rajat ylittävissä toiminnoissa) 
  • alkuvalmennus 
  • väliarviointi (vain yli kuuden kuukauden mittaisissa toiminnoissa) 
  • Euroopan solidaarisuusjoukkojen vuotuiset tapahtumat

Mentorointi

Paikan päällä sinulle tarjotaan henkilökohtaista tukea mentoroinnilla, jonka tarkoitus on auttaa sinua sopeutumaan uuteen maahan ja vastaanottavaan järjestöön.

Youthpass-todistus

Youthpass on kaikille Euroopan solidaarisuusjoukkojen jäsenille avoin työkalu, jolla tunnistat ja kirjaat hankkeessa saavuttamasi oppimistulokset. Sen avulla kuvailet suorittamiasi tehtäviä ja osoitat, mitä olet oppinut – myös epävirallisesti opitut taidot. 

Kaikki nämä kirjataan virallisesti Youthpass-todistukseen. Tähän mennessä jo yli miljoona ihmistä on käyttänyt Youthpass-työkalua ja saanut Youthpass-todistuksen.  

Tietyntyyppiset oppimissuoritukset on mahdollista kirjata myös Europassi-ansioluetteloon

Vakuutus

Yksi Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintojen keskeisistä periaatteista on, että osallistujien turvallisuus taataan kaikissa tilanteissa. 

Sinut vakuutetaan toimintasi ajaksi siitä hetkestä, kun lähdet kohdemaahan, ja kahdeksi kuukaudeksi toiminnan päättymisen jälkeen seuraavasti:

Valtioiden rajat ylittävissä toiminnoissa:

  • eurooppalaista sairaanhoitokorttiasi tai kohdemaan kansallista terveydenhuoltojärjestelmää täydentävä lisävakuutussuoja (jonka tarjoaa Euroopan komissio) 
  • komission tarjoama perusvakuutusturva, jos et voi saada eurooppalaista sairaanhoitokorttia ilmaiseksi etkä ole oikeutettu vakuutusturvaan kohdemaassa. 

 Kotimaan toiminnoissa:

  • sinulle korvataan kulut, joita kansallinen terveydenhuoltojärjestelmäsi ei kata.

Lisätietoja vakuutusturvasta ja sen hakemisesta saat vakuutusyhtiön sivuilta.

Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä vakuutuspalveluissa on tässä tietosuojaselosteessa

Osallistumistodistus

Osallistumistodistus todistaa, että olet osallistunut Euroopan solidaarisuusjoukkojen toimintaan. 

Kun toimintasi solidaarisuusjoukoissa loppuu, jokin toimintaan osallistuneista organisaatioista myöntää sinulle osallistumistodistuksen tämän sivuston kautta. Sinun on ensin vastattava kyselyyn, jolla selvitämme, kuinka osallistumisesi sujui.

Todistus Euroopan solidaarisuusjoukoille tekemästäsi työstä on arvokas lisä ansioluetteloosi. Voit tietysti käyttää sitä myös hakiessasi töitä Euroopan laajuisen EURES-työnhakuportaalin välityksellä.

Osallistujien kanssa tehtävät sopimukset

Riippumatta siitä, osallistutko toimintaan yksilöllisen vapaaehtoistoiminnan, harjoittelun vai työpaikan kautta, sinun on ennen toimintasi alkamista allekirjoitettava osallistujasopimus, jossa määritetään vähintään seuraavat toimintaan liittyvät asiat:

  • oikeudet ja velvollisuudet, jotka koskevat vakuutusta ja solidaarisuusjoukkojen antamaa rahoitusta 
  • toiminnon aikana suoritettavat tehtävät (vapaaehtoistoiminnan osalta) 
  • aiotut oppimistulokset (vapaaehtoistoiminnan osalta). 

Harjoittelu- ja työpaikkoja varten sinun on allekirjoitettava myös toinen sopimus kohdemaan lakien mukaisesti. 

Viisumit ja oleskeluluvat

Voit tarvita viisumin tai oleskeluluvan tai molemmat, kun muutat toiseen maahan osallistuaksesi solidaarisuusjoukkojen toimintaan. 
/!\  Suosittelemme hakemaan tarvittavia matkustus- tai oleskelulupia hyvissä ajoin, sillä niiden käsittely saattaa kestää useita viikkoja.

Lisätietoja saat asianomaisesta kansallisesta toimistosta tai toimeenpanovirastosta

Yleistä tietoa viisumeista ja oleskeluluvista lyhyt- ja pitkäkestoiseen oleskeluun saat EU:n maahanmuuttoportaalista.