Skip to main content

Európai Szolidaritási Testület

A közösség ereje

A résztvevőknek nyújtott képzés és támogatás

Az Európai Szolidaritási Testület számtalan támogatási szolgáltatást biztosít, célja ugyanis nemcsak az, hogy mindenki a lehető leghatékonyabban kamatoztathassa tapasztalatait, hanem az is, hogy eközben új ismeretekkel és készségekkel gazdagodjon.  

Általános online képzés 

Az általános online képzés minden regisztrált jelölt és résztvevő számára szabadon hozzáférhető a Szolidaritási Testület honlapján keresztül. A képzés többek között a következő modulokból áll: „Az Európai Szolidaritási Testület küldetése”, „A résztvevők szerep- és feladatkörei”, „Interkulturális tudatosság”, „Egészség és biztonság”.

Online nyelvi támogatás

Az online nyelvi támogatással a résztvevők azt a nyelvet gyakorolhatják, amelyet tevékenységük során használni fognak.

Ez a lehetőség az EU valamennyi hivatalos nyelvén elérhető, melyek a következők: angol, bolgár, cseh, dán, észt, finn, francia, görög, holland, horvát, ír, lengyel, lett, litván, magyar, máltai, német, olasz, portugál, román, spanyol, svéd, szlovák és szlovén.

Az online nyelvi támogatást akkor veheted igénybe, ha olyan tevékenységre (önkéntes munka, gyakornoki vagy fizetett munka) választottak ki, amely legalább 2 hónapig tart. Miután kiválasztottak, a fogadó szervezet e-mailben elküldi neked a bejelentkezési adatokat.

Képzés

A testület egy sor képzési eseményt szervez a hosszú távú tevékenységek résztvevői számára, amelyek iránymutatást és támogatást nyújtanak a testületi munka folyamán. A képzési program segít abban, hogy alkalmazkodj a kulturális és személyes kihívásokhoz, és többet tudj meg jogaidról és kötelezettségeidről, ezenfelül gyakorlati tudnivalókkal szolgálnak, és bővítik interkulturális kommunikációval kapcsolatos ismereteidet. A képzés során megismerkedhetsz más résztvevőkkel, kapcsolatban maradhatsz a nemzeti irodákkal, és tapasztalataidat is kiértékelheted. 

Ha hosszú távú tevékenységben veszel részt, a következő képzési eseményeken vehetsz részt:

  • indulás előtti felkészítő tréning (csak a külföldi tevékenységek esetében); 
  • érkezéskor biztosított képzés; 
  • félidős értékelés (csak a legalább 6 hónapig tartó tevékenységek esetében); 
  • az Európai Szolidaritási Testület éves rendezvényei.

Mentorálás

A résztvevőket a helyszínen mindvégig mentor segíti, aki személyre szóló támogatást nyújt mind az új országba, mind a fogadó szervezetbe történő beilleszkedéshez.

Youthpass

A Youthpass nevű eszközt a testület valamennyi résztvevője használhatja. Célja, hogy beazonosítsd és dokumentáld, hogy a projekt során milyen eredményeket értél el, és milyen ismereteket szereztél. Az eszköz lehetővé teszi, hogy számot adj róla, milyen feladatokban vettél részt, mit tanultál, és milyen (informális vagy nem formális) készségeket sajátítottál el. 

Minderről hivatalosan is tanúskodik a Youthpass bizonyítvány. Eddig több mint 1 millióan használták az eszközt, és kaptak bizonyítványt.  

A Youthpass bizonyítvány akár abban is segítségedre lehet, hogy az Europass-platformon összeállítsd önéletrajzodat. 

Biztosítás

A testület keretében végzett tevékenységek során az egyik legfontosabb vezérelv az, hogy a résztvevők folyamatosan biztonságban legyenek. 

Az önkéntesek a tevékenység teljes időtartama alatt biztosítva vannak, azaz attól a perctől fogva, hogy elindultak otthonról a fogadó országba, egészen a tevékenység végét követő 2 hónap elteltéig.

Külföldi tevékenységek esetében ez az alábbi biztosításokat jelenti:

  • kiegészítő biztosítás, amely az európai egészségbiztosítási kártya vagy a fogadó ország állami egészségbiztosítója révén elérhető szolgáltatásokat egészíti ki. A kiegészítő biztosítást az Európai Bizottság finanszírozza; 
  • elsődleges biztosítás, amelyet az Európai Bizottság akkor biztosít, ha nincs ingyenes európai egészségbiztosítási kártyád, és nem vagy biztosításra jogosult a fogadó országban. 

 Belföldi tevékenységek esetében a résztvevők jogosultak:

  • azon költségek visszatérítésére, amelyet a saját állami egészségbiztosításuk nem fedez.

A biztosítással kapcsolatos részletes információkról és az igénylés módjáról a biztosítótársaság honlapján olvashatsz bővebben.

Ez az adatvédelmi nyilatkozat pedig tájékoztatással szolgál a biztosítók személyesadat-kezelési tevékenységeiről. 

Részvételi oklevél

A részvételi oklevél igazolja, hogy részt vettél az Európai Szolidaritási Testület valamelyik tevékenységében. 

A részvételi oklevelet a testületnél végzett munkád befejeztével ezen a honlapon keresztül állítja ki az adott tevékenységben közreműködő szervezetek egyike. Először mindössze egy kérdőívet kell kitöltened, melyből kiderül számunkra, milyen tapasztalatokat szereztél a tevékenységed során.

A Szolidaritási Testületnél végzett munkádat elismerő oklevél jól mutat majd az önéletrajzodhoz mellékelve, és az Európa-szerte használt EURES állásportálon is hivatkozhatsz rá.

Milyen megállapodásokat kell aláírniuk a résztvevőknek?

Akár egyéni önkéntes munkában veszel részt, akár gyakornoki vagy fizetett állást vállalsz, tevékenységed megkezdése előtt részvételi megállapodást kell aláírnod, amelynek meg kell határoznia:

  • a biztosítással kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, valamint a testülettől kapott pénzügyi támogatás összegét; 
  • a tevékenység során ellátandó feladatokat (önkéntesség esetében); 
  • az elvárt tanulási eredményeket (önkéntesség esetében). 

A gyakornoki és fizetett állások esetében egy, a fogadó ország törvényeinek megfelelő további megállapodást is alá kell majd írnod. 

Vízum és tartózkodási engedélyek

Előfordulhat, hogy vízumra és/vagy tartózkodási engedélyre lesz szükséged ahhoz, hogy a testület keretében külföldön tevékenykedj. 
/!\  Javasoljuk, hogy az utazással és a tartózkodással kapcsolatos engedélyeket időben kérd meg, mivel a kérelmek feldolgozása sokszor hetekig is eltarthat.

Kérdés esetén vedd fel a kapcsolatot az illetékes nemzeti irodával, vagy a Végrehajtó Ügynökséggel

A vízummal, illetve a (rövid vagy hosszú távú) tartózkodási engedéllyel kapcsolatban általános információval az uniós bevándorlási portál szolgál.