Skip to main content

Európai Szolidaritási Testület

A közösség ereje

Szolidaritási projektek

Ha tenni szeretnél azért, hogy közvetlen környezetedben pozitív változások történjenek, fogj össze barátaiddal, és hozzatok létre egy szolidaritási projektet. Első lépésként gondoskodjatok arról, hogy a csoport minden tagja regisztrálja magát a Testületnél. 

Mi az a szolidaritási projekt?

Gondold át, hogy szűkebb környezeted, lakóhelyed milyen kihívásokkal néz szembe, és azt is, hogy Te mit tekintesz szívügyednek. Annak ellenére, hogy projekted a helyi közösséget közvetlenül érintő kérdésekre irányul, hozzájárulhat regionális vagy akár nemzeti szintű problémák kezeléséhez is. 

Fontos, hogy a projekt olyan európai értékeket közvetítsen, amelyek összhangban állnak az Unió által meghatározott prioritásokkal (ideértve például a társadalmi befogadást, a klímaváltozás elleni küzdelmet, a demokratikus és polgári szerepvállalást vagy a nemek közötti egyenlőséget).

A projekt futamideje 2-től 12 hónapig terjedhet. Alapvetően nem kell teljes munkaidőt igénybe vennie, így akár szabadidődben is foglalkozhatsz vele.

Ki vehet részt?

Ahhoz, hogy egy szolidaritási projekthez csatlakozhass, a programországok egyikében kell élned.

A csoportnak legalább 5 főből kell állnia (18 és 30 év közöttiekből), akik jogszerűen tartózkodnak ugyanabban az országban (a csoport maximális létszáma nincs korlátozva).

Milyen pénzügyi támogatásban részesülhetünk?

A projekt irányításához és végrehajtásához szükséges költségek fedezésére havi 630 EUR támogatás nyújtható. A projektnél szükség esetén segédkező coach részvételének költségeit is fedezzük.

Hogyan kell pályázni?

Az önkéntes, gyakornoki vagy fizetett állásoktól eltérően (amikor egy szervezethez adod be a jelentkezésed) a szolidaritási projektekre közvetlen támogatást kell igényelni. 

Ehhez be kell tartani a pályázati felhívásban szereplő határidőket, és a projektet hivatalos pályázati anyagként kell benyújtani (lásd: nyílt pályázati felhívások). 

Pályázatodat az illetékes nemzeti iroda bírálja el. 
/!\ Saját magad is pályázhatsz, vagy dönthetsz úgy, hogy egy tapasztalt szervezettel együttműködve pályázol.

A pályázat benyújtására szolgáló űrlapon többek között ismertetned kell, hogy a projekt milyen céllal jött létre, hogyan szolgálja a helyi közösség érdekeit, és milyen tevékenységeket kell majd végezned az ötlet előkészítéséhez és végrehajtásához.

Teendők a pályázat benyújtása előtt

  1. Csoport létrehozása: vedd fel a kapcsolatot a közösségben más fiatalokkal, és alkossatok csoportot egy közös ötlet vagy téma körül.
  2. Mindenki regisztráljon: a csoport minden tagjának csatlakoznia kell a Testülethez.
  3. Szervezeti azonosító kód megszerzése: válasszátok ki a csoportvezetőt, akinek regisztrálnia kell, hogy megkapja a szervezeti azonosító kódot. Ehhez létre kell hoznia egy fiókot az Európai Bizottságnál.

Ne feledjétek: egy szervezetet is felkérhettek, hogy pályázzon a nevetekben. Előfordulhat, hogy a szervezet már regisztrált, és rendelkezik szervezeti azonosító kóddal; ha nem így van, kér egyet a számotokra. 

A regisztrációt és a szervezeti azonosító kód megszerzését követően – akár már a jóváhagyás megérkezése előtt – továbbléphettek a folyamatban.

  1. Mindennek járjatok utána alaposan, tájékozódjatok az alábbi forrásokból:

Ha a pályázás során további információra lenne szükségetek, forduljatok a nemzeti irodához

  1. Dolgozzátok ki a projektet – adjatok ötleteiteknek strukturált keretet (célok, csoporttagok, várható eredmények, költségvetés, tevékenységek stb.).
  2. Nyújtsátok be a pályázatot: töltsétek ki és küldjétek el a szolidaritási projektek pályázati űrlapját (ESC30).

Figyeljetek a határidőre! Sok szerencsét!

/!\ Előfordulhat, hogy egyes programországokra eltérő szabályok érvényesek. További részletekért olvassátok el a gyakran feltett kérdéseket.

 

Paranduskohvik: műhelykávézó Észtországban

A műhelykávézó alapötlete az volt, hogy felhívja az emberek figyelmét a fogyasztói társadalom negatív környezeti hatásaira, és a környezet megóvására ösztönözzön mindenkit. Közösségi teret (nyitott műhelyt) ad, ahol minden szerszám megtalálható a legkülönbözőbb eszközök és készülékek javításához. Mindenki behozhatja saját elromlott készülékét, és hozzáértő önkéntesekkel közösen megpróbálhatja megjavítani.

The Room: közösségi színjátszókör Írországban

Ez a projekt a Kildare megyében, Newbridge-ben élő menedékkérők kirekesztésére keres megoldást. A szervezők a menedékkérők bevonásával kísérleti színházat hoznak létre, próbákat tartanak, majd a műhelyfoglalkozások végén záróelőadásban mutatják be munkájuk eredményét a helyi közönség előtt.

Gördeszkapark Belgiumban

A projekt kiötlői azt szeretnék elérni, hogy lakóhelyük közelében gördeszka- és BMX-park létesüljön. A nyilvános pálya nemcsak sportolásra lesz majd alkalmas, hanem arra is, hogy összehozza a hasonló érdeklődésű környékbeli fiatalokat.

Brīvbode Lettországban

A projekt az önkéntesek által működtetett Brīvbode (szabad bolt) kezdeményezésből nőtt ki. Lényege, hogy az emberek hetente egyszer összegyűlnek, elhozzák feleslegessé vált használati tárgyaikat (ruhák, könyvek, háztartási eszközök), melyek gazdát cserélnek, és azokhoz kerülnek, akiknek éppen szükségük van rájuk.

Az állatmenhelyeken végzett önkéntes munka népszerűsítése Litvániában

A projekt célja, hogy minél többen vállaljanak önkéntes munkát az állatmenhelyeken. Ezenfelül három klaipedai állatmenhely korszerűsítését is támogatja, és lehetőséget kíván teremteni külföldi diákoknak arra, hogy iskolán kívüli önkéntes tevékenységekben vehessenek részt.

Biogazdálkodás Lengyelországban

A „Sferyczny ogród badawczy” projekt célja, hogy megváltoztassa a fiatalok egészségtelen étkezési szokásait, és ösztönözze saját biogazdálkodás létrehozását. A projektnek egy gömb alakú üvegház ad otthont, ahol a helyi fiatalok megismerkedhetnek az innovatív növénytermesztéssel, és annak valamennyi szakaszában részt vehetnek az ültetéstől a betakarításig.

Partszakasz rendbetétele Olaszországban

A „Mare d'Inverno” projekt fő célja a Trani és Barletta városok közelében fekvő természetes tengerparti övezet helyreállítása. Ez a projekt fejleszteni és növelni szeretné a környezetvédelemmel kapcsolatos tudatosságot. Kerékpárutak és járdák építését, strandok takarítását és az őshonos fafajok újratelepítését foglalja magában.