Skip to main content

Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

Η ισχύς εν τη ενώσει

Έργα αλληλεγγύης

Αν θέλεις να αλλάξεις την τοπική σου κοινότητα προς το καλύτερο, τότε μπορείς να ενώσεις τις δυνάμεις σου με τους φίλους σου και να αναπτύξετε ένα έργο αλληλεγγύης. Βεβαιωθείτε ότι όλοι σας έχετε πραγματοποιήσει εγγραφή στις υπηρεσίες μας. 

Τι σημαίνει «έργο αλληλεγγύης»;

Σκέψου τις προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στη γειτονιά σου και τα θέματα που είναι σημαντικά για εσένα. Το έργο σου θα πρέπει να εστιάζει στις προκλήσεις αυτές, αλλά μπορεί επιπλέον να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν περιφερειακά ή ακόμη και εθνικά ζητήματα. 

Το έργο σου θα πρέπει επίσης να καταδεικνύει «ευρωπαϊκή αξία», με βάση τις προτεραιότητες που έχει εντοπίσει η ΕΕ, όπως η ένταξη, η κλιματική αλλαγή, η δημοκρατική συμμετοχή, η ιθαγένεια ή η ισότητα των φύλων.

Το έργο μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 12 μήνες και θα αποτελεί κατά κύριο λόγο δραστηριότητα μερικής απασχόλησης, το οποίο σημαίνει ότι μπορείς να ασχοληθείς με αυτό στον ελεύθερο χρόνο σου.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα;

Για να συμμετάσχεις σε ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης πρέπει να ζεις σε μία από τις χώρες του προγράμματος.

Η ομάδα σου πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 5 άτομα (18 έως 30 ετών) που διαμένουν νόμιμα στην ίδια χώρα (δεν υπάρχει μέγιστος αριθμός ατόμων).

Τι είδους χρηματοδοτική στήριξη θα λάβω;

Μπορείς να λαμβάνεις 500 ευρώ τον μήνα για την κάλυψη του κόστους διαχείρισης και υλοποίησης του σχεδίου. Εάν χρειαστεί η συμμετοχή κάποιου καθοδηγητή στο έργο, θα καλύψουμε επίσης τις δαπάνες που συνδέονται με αυτήν.

Πώς να υποβάλεις αίτηση

Σε αντίθεση με τον εθελοντισμό, την πρακτική άσκηση ή τις θέσεις εργασίας (όπου υποβάλεις αίτηση στους οργανισμούς), με τα προγράμματα αλληλεγγύης ζητάς άμεση χρηματοδότηση για το έργο σου. 

Για τον σκοπό αυτό, πρέπει να τηρήσεις τις προθεσμίες που ορίζονται στη γενική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα και να υποβάλεις το έργο σου ως επίσημη αίτηση (βλ. ανοικτές προσκλήσεις). 

Η αίτησή σου θα αξιολογηθεί από τον εθνικό σου φορέα
/!\ Μπορείς να την υποβάλεις εσύ ή, αν θέλεις, μπορείς να επιλέξεις να συνεργαστείς με κάποιον έμπειρο φορέα για την υποβολή αίτησης για χρηματοδότηση.

Στο έντυπο της αίτησης θα πρέπει να απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως γιατί θέλεις να πραγματοποιήσεις αυτό το έργο, πώς θα ωφεληθεί η κοινότητα, και ποιες δραστηριότητες σχεδιάζεις να διοργανώσεις κατά την προετοιμασία και την υλοποίησή του.

Πριν να υποβάλεις αίτηση:

  1. Δημιούργησε την ομάδα σου — επικοινωνώντας με άλλους νέους της κοινότητάς σου και συγκροτώντας μια ομάδα με μια κοινή ιδέα ή θέμα.
  2. Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι — όλα τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να γίνουν μέλη του Σώματος.
  3. Πρέπει να διαθέτεις αναγνωριστικό φορέα — ένα μέλος της ομάδας αναλαμβάνει τον ρόλο του «επικεφαλής της ομάδας» και εγγράφεται για να αποκτήσει κωδικό ταυτοποίησης οργανισμού (OID), μέσω της δημιουργίας λογαριασμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μην ξεχνάς ότι μπορείς να βρεις έναν φορέα που να είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για λογαριασμό σου. Θα μπορούσε να είναι ένας φορέας που έχει ήδη εγγραφεί και διαθέτει κωδικό OID· εάν όχι, θα βγάλει έναν για σένα. 

Μόλις εγγραφείς και αποκτήσεις τον δικό σου κωδικό OID, μπορείς να συνεχίσεις με τα επόμενα βήματα (ακόμη κι αν περιμένεις την έγκριση του κωδικού).

  1. Κάνε την έρευνά σου, διάβασε:

Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες, ο εθνικός σου φορέας μπορεί να σε βοηθήσει να υποβάλεις την αίτησή σου. 

  1. Δημιούργησε το έργο σου — δόμησε τις ιδέες σου (στόχοι, μέλη της ομάδας, αναμενόμενα αποτελέσματα, προϋπολογισμός, δραστηριότητες κ.λπ.).
  2. Υπόβαλε την αίτησή σου — με τη χρήση του εντύπου αίτησης του ESC30 για τα προγράμματα αλληλεγγύης.

Υπόβαλε εγκαίρως την αίτησή σου και καλή επιτυχία!

/!\ Ενδέχεται να υπάρχουν εξαιρέσεις ανάλογα με τη χώρα του προγράμματος. Μπορείς να συμβουλευτείς τις Συχνές ερωτήσεις (Συχνές ερωτήσεις) για περισσότερες πληροφορίες.

 

Paranduskohvik: καφενείο επισκευών στην Εσθονία

Κύριος σκοπός του καφενείου επισκευών (repair café) είναι η ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της καταναλωτικής κοινωνίας και η προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Η δραστηριότητα αυτή λαμβάνει χώρα σε έναν δημόσιο κοινοτικό χώρο (ανοιχτό εργαστήριο), όπου παρέχονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία που μπορεί να χρειαστούν για την επισκευή κάθε είδους συσκευών. Όποιος θέλει μπορεί να φέρει αντικείμενα που έχουν χαλάσει και, με τη βοήθεια εθελοντών, να προσπαθήσει να τα επιδιορθώσει.

Το δωμάτιο: τοπικό θέατρο στην Ιρλανδία

Το έργο αυτό γεννήθηκε ως απάντηση στον κοινωνικό αποκλεισμό των αιτούντων άσυλο στο Νιούμπριτζ της επαρχίας Κιλντέρ. Στόχος του είναι να δημιουργήσει και να υλοποιήσει ένα θεατρικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των αιτούντων άσυλο, το οποίο θα αποτελείται από εργαστήρια με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση συμμετοχικής θεατρικής παράστασης για την τοπική κοινότητα.

Πάρκο για σκέιτ στο Βέλγιο

Η ιδέα πίσω από το έργο αυτό είναι να δημιουργηθεί μια υποδομή για σκέιτμπορντ και BMX στη γειτονία. Θα είναι ένας χώρος ανοιχτός σε όλους, όχι μόνο για αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και για να μπορεί κάποιος να συναντήσει άλλους νέους με παρόμοια ενδιαφέροντα.

Brīvbode στη Λετονία

Το έργο αυτό αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας που δημιούργησαν εθελοντές με την ονομασία Brīvbode («δωρεάν κατάστημα»), όπου μία φορά την εβδομάδα μπορεί κανείς να φέρει ότι του είναι περιττό και να βρει πράγματα που χρειάζεται, όπως ρούχα, βιβλία και είδη σπιτιού.

Πρόσκληση για περισσότερους εθελοντές στα καταφύγια ζώων στη Λιθουανία

Σκοπός του έργου αυτού είναι να προωθήσει την εθελοντική εργασία στα καταφύγια ζώων και να συμβάλει στην αναβάθμιση τριών καταφυγίων ζώων στην πόλη Κλέιπεντα. Επιδιώκεται επίσης να δοθεί στους αλλοδαπούς σπουδαστές η δυνατότητα να συμμετέχουν σε εθελοντικές δραστηριότητες εκτός των σπουδών.

Βιολογική γεωργία στην Πολωνία

Το έργο «Sferyczny ogród badawczy» έχει στόχο να αλλάξει τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες των νέων και να τους ενθαρρύνει να καλλιεργήσουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα. Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα δημιουργηθεί μια καινοτόμος φυτεία μέσα σε ένα σφαιρικό θερμοκήπιο, όπου οι νέοι της περιοχής θα μπορούν να έρθουν και να συμμετάσχουν σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας, έως και τη συγκομιδή.

Αποκατάσταση ακτών στην Ιταλία

Ο κύριος στόχος του έργου «Mare d’inverno» είναι η αποκατάσταση μιας φυσικής παράκτιας περιοχής κοντά στα αστικά κέντρα Τράνι και Μπαρλέτα. Το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της οποίας θα κατασκευαστούν ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι, θα καθαριστούν οι παραλίες και θα ξαναφυτευτούν ιθαγενή είδη δέντρων.