Skip to main content

Corpul european de solidaritate

Împreună suntem puternici

Proiecte de solidaritate

Dacă dorești să aduci o schimbare pozitivă în comunitatea ta, invită-ți prietenii și creați împreună un proiect de solidaritate. Asigură-te că toți cei interesați s-au înscris pe portalul nostru. 

Ce este un proiect de solidaritate?

Gândește-te la provocările cu care se confruntă zona ta și la cauzele care contează pentru tine. Proiectul ar trebui să se concentreze asupra acestor provocări, dar poate aborda și aspecte regionale sau chiar naționale. 

Proiectul tău trebuie să demonstreze că are și o „valoare europeană”, adică să se bazeze pe prioritățile stabilite de UE, cum ar fi incluziunea, schimbările climatice, angajamentul democratic, cetățenia sau egalitatea de gen.

Proiectul poate dura între 2 și 12 luni și se va realiza, de regulă, cu normă parțială, ceea ce îți permite să te implici în timpul liber.

Cine poate participa?

Pentru a participa la un proiect de solidaritate, trebuie să locuiești într-una din țările participante la program.

Grupul tău trebuie să fie format din cel puțin 5 persoane (între 18 și 30 ani) care locuiesc în mod legal în aceeași țară (nu există un număr maxim de persoane).

De ce sprijin financiar poți beneficia?

Poți primi aproximativ 630 EUR pe lună pentru a acoperi costurile de gestionare și de implementare a proiectului. Dacă este nevoie, vom acoperi și costurile legate de implicarea în proiect a unui instructor.

Cum poți depune cererea

Spre deosebire de voluntariat, stagii sau locuri de muncă (unde trebuie să te adresezi organizațiilor), când derulezi un proiect de solidaritate trebuie să soliciți finanțare directă pentru proiectul tău. 

Pentru aceasta, trebuie să respecți termenele-limită stabilite în cererea generală de propuneri și să depui proiectul ca cerere oficială (a se vedea cererile de propuneri deschise). 

Cererea ta va fi evaluată apoi de agenția națională
/!\ Poți trimite formularul de cerere chiar tu, dar, dacă vrei, poți lucra cu o organizație cu experiență pentru a solicita finanțare.

Formularul include întrebări precum: de ce dorești să realizezi acest proiect, cum va beneficia comunitatea, ce activități sunt prevăzute pe durata procesului de pregătire și executare a proiectului.

Înainte de depunerea cererii

  1. Creează-ți grupul – invită tineri din comunitatea ta și formați împreună un grup în jurul unei idei sau teme comune.
  2. Asigură-te că toți membrii grupului s-au înregistrat în Corpul european de solidaritate.
  3. Obține un număr de identificare pentru organizație (OID) – un membru al grupului trebuie să își asume rolul de „lider de grup” și să își creeze un cont pe lângă Comisia Europeană pentru a solicita un OID.

Nu uita că poți găsi o organizație care să depună cererea de finanțare în numele grupului. Poate fi vorba despre o organizație deja înregistrată care deține un OID; în caz contrar, poate solicita unul pentru grupul tău. 

Odată efectuată înregistrarea și obținut numărul de identificare (OID), poți trece la etapele următoare (de altfel, poți face acest lucru și înainte de aprobarea numărului OID).

  1. Informează-te – citește:

Dacă ai nevoie de mai multe informații, agenția națională te poate ajuta. 

  1. Creează-ți proiectul, structurându-ți ideile (obiective, membrii grupului, rezultate preconizate, buget, activități etc.).
  2. Depune cererea, utilizând formularul ESC30 pentru proiecte de solidaritate.

Nu rata termenul-limită. Succes!

/!\ Pot exista excepții în funcție de țara participantă la program. Consultă secțiunea „Întrebări și răspunsuri” pentru detalii.

 

Paranduskohvik: „repair café” în Estonia

Principalul scop al acestei „repair café” este să îi sensibilizeze pe oameni cu privire la efectele negative pe care societatea de consum le are asupra mediului și să îi încurajeze să protejeze natura. Proiectul se desfășoară într-un spațiu public care îi aparține comunității, unde sunt puse la dispoziție toate uneltele necesare pentru a repara diverse tipuri de aparate. Persoanele interesate sunt invitate să își aducă lucrurile stricate și să încerce să le repare împreună cu voluntarii.

The Room: teatru local în Irlanda

Proiectul a luat naștere ca răspuns la excluziunea socială a solicitanților de azil din Newbridge, comitatul Kildare. Scopul său este să creeze și să implementeze un program de teatru aplicat cu participarea solicitanților de azil. Programul va include ateliere teatrale și se va finaliza cu un spectacol susținut în fața comunității locale.

Pistă de skateboard în Belgia

Proiectul își propune să doteze un cartier cu infrastructura necesară pentru skateboard și bicicletele BMX. Se va crea astfel un loc public în care se vor desfășura activități sportive dar care va fi, în același timp, și un punct de întâlnire pentru tineri.

Brīvbode în Letonia

Proiectul este o continuare a așa numitei-inițiative „Brīvbode” (troc), lansată de un grup de voluntari, care îi invită pe cei interesați ca o dată pe săptămână să aducă la magazin lucrurile de care nu au nevoie și să caute, în schimb, ce le trebuie – cărți, îmbrăcăminte, aparate electrocasnice.

Invitație la voluntariat în adăposturi pentru animale din Lituania

Proiectul promovează voluntariatul în adăposturile pentru animale și contribuie la modernizarea a trei dintre ele în Klaipeda. De asemenea, intenționează să le ofere studenților străini posibilitatea de a se implica în activități de voluntariat după cursuri.

Agricultură ecologică în Polonia

Proiectul „Sferyczny ogród badawczy” își propune să schimbe obiceiurile alimentare nesănătoase ale tinerilor și să îi încurajeze să înființeze ferme ecologice. În cadrul proiectului, se va construi o seră sferică pentru culturi inovatoare. Tinerii din localitate vor putea să ia parte la toate procesele agricole, de la cultivare până la recoltare.

Refacerea zonei de coastă în Italia

Obiectivul principal al proiectului „Mare d’Inverno” este să recupereze o zonă de coastă din apropierea centrelor urbane Trani și Barletta. De asemenea, proiectul intenționează să îi invite pe oameni să protejeze mai mult mediul, promovând crearea de piste pentru pietoni și bicicliști, curățarea plajelor și replantarea speciilor locale de arbori.