Skip to main content

Europske snage solidarnosti

Zajedno snažniji.

Projekti solidarnosti

Ako želite potaknuti pozitivne promjene u svojoj lokalnoj zajednici, možete udružiti snage s prijateljima i pokrenuti projekt solidarnosti. Samo morate prethodno svi biti registrirani pri Europskim snagama solidarnosti. 

Što je projekt solidarnosti?

Razmislite o poteškoćama u svojoj zajednici i pitanjima koja su vam važna. Projekt bi trebao biti usmjeren na lokalne prilike, ali može biti povezan i s regionalnim ili čak nacionalnim pitanjima. 

Trebao bi imati „europsku vrijednost”, odnosno temeljiti se na prioritetima koje je utvrdio EU, kao što su uključivanje, klimatske promjene, demokratski angažman, građanstvo ili rodna ravnopravnost.

Projekt može trajati od 2 mjeseca do 12 mjeseci, a uglavnom se provodi u nepunom radnom vremenu, što znači da možete sudjelovati u slobodno vrijeme.

Tko može sudjelovati?

Da biste mogli sudjelovati u projektu solidarnosti, morate živjeti u jednoj od zemalja sudionica u programu.

U skupini mora biti najmanje 5 osoba (od 18 do 30 godina) sa zakonitim boravištem u istoj zemlji (nije određen najveći dopušteni broj osoba).

Kakvu financijsku potporu mogu dobiti?

Možete očekivati 500 EUR mjesečno za pokrivanje troškova vođenja i provedbe projekta. Pokrit ćemo i troškove povezane s angažmanom mentora u projektu bude li potreban.

Kako se prijaviti

Za razliku od volontiranja, stažiranja ili zaposlenja (gdje se prijavljujete organizacijama), za projekte solidarnosti tražite izravno financiranje za svoj projekt. 

Da biste mogli to učiniti, morate poštovati rokove iz općeg poziva na podnošenje ponuda i dostaviti projekt kao službenu prijavu (pročitajte Otvorene pozive). 

Prijavu će razmotriti vaša nacionalna agencija
/!\ Za financiranje se možete prijaviti sami ili u suradnji s iskusnom organizacijom.

U obrascu za prijavu morat ćete navesti zašto želite provesti svoj projekt, kako će on pridonijeti zajednici i koje aktivnosti planirate za faze pripreme i provedbe svoje ideje.

Prije prijave

  1. Osnujte skupinu – povežite se s drugim mladima iz svoje zajednice i formirajte skupinu sa zajedničkom idejom ili temom.
  2. Registrirajte sve članove – svi u skupini trebali bi se pridružiti Snagama.
  3. Zatražite identifikacijsku oznaku organizacije (OID) – jedan član skupine trebao bi preuzeti ulogu „voditelja skupine” i registrirati se kako bi dobio identifikacijsku oznaku organizacije otvaranjem računa pri Europskoj komisiji.

Ne zaboravite da možete pronaći organizaciju koja je voljna prijaviti se u vaše ime. Ta organizacija može već biti registrirana i imati identifikacijsku oznaku organizacije; ako je nema, može je ishoditi za vas. 

Čim se registrirate i dobijete identifikacijsku oznaku organizacije, možete nastaviti sa sljedećim koracima (čak i dok čekate odobrenje).

  1. Pripremite se – pročitajte:

Ako vam bude trebalo više informacija, nacionalna agencija vam može pomoći s prijavom. 

  1. Osmislite svoj projekt – strukturirajte svoje ideje (odredite ciljeve, članove skupine, očekivane ishode, proračun, aktivnosti itd.).
  2. Podnesite prijavu – ispunite obrazac za prijavu za projekte solidarnosti ESC30.

Vodite računa o roku. Sretno!

/!\ Može biti iznimaka ovisno o zemlji sudionici u programu – više pojedinosti u rubrici Najčešća pitanja.

 

Paranduskohvik – kafić za popravke u Estoniji

Glavna je ideja kafića za popravke upozoriti goste na negativan utjecaj potrošačkog društva na okoliš i potaknuti ih na očuvanje okoliša. Smješten je u lokalnoj otvorenoj radionici, gdje je na raspolaganju sav alat potreban za popravak raznih uređaja i aparata. Gosti mogu donijeti svoje pokvarene aparate i pokušati ih popraviti uz pomoć volontera.

The Room: lokalno amatersko kazalište u Irskoj

Taj je projekt nastao u reakciji na socijalnu isključenost tražitelja azila u Newbridgeu u okrugu Kildare. Cilj mu je osmisliti i provesti program primijenjenog kazališta u koje bi se uključili tražitelji azila. Program bi obuhvaćao niz kazališnih radionica, a za kraj i predstavu za lokalnu zajednicu.

Skate park u Belgiji

Projekt je usmjeren na izgradnju infrastrukture za vozače skateboarda i BMX-a u lokalnoj zajednici. To će biti mjesto za sport i druženje dostupno svima.

Brīvbode u Latviji

Taj je projekt nastavak volonterske inicijative Brīvbode, besplatnog dućana u koji ljudi jednom tjedno mogu donijeti stvari koje im više ne trebaju, npr. odjeću, knjige i kućanske potrepštine, a zauzvrat mogu uzeti što im je potrebno.

Poziv za volontere u litavskim skloništima za životinje

U tom se projektu promiče volontiranje u skloništima za životinje i sudjelovanje u preuređenju triju takvih skloništa u Klaipedi. Usto se nastoji uključiti studente iz inozemstva u volonterske izvannastavne aktivnosti.

Ekološki uzgoj u Poljskoj

Cilj je projekta „Sferyczny ogród badawczy” potaknuti mlade da promijene nezdrave prehrambene navike i sami se počnu baviti ekološkim uzgojem. U okviru projekta radi se na inovativnoj plantaži kultiviranih biljaka u kupolastom stakleniku, a mladi mogu sudjelovati u cijelom procesu, od uzgoja do berbe.

Obnova talijanske obale

Glavni je cilj projekta „Mare d'Inverno” obnoviti prirodno obalno područje u blizini gradskih središta Tranija i Barlette. U planu je informiranje javnosti o zaštiti okoliša, izgradnja staza za bicikliste i pješake, čišćenje plaža i ponovna sadnja autohtonih vrsta drveća.