Skip to main content
© Elyssa Fahndrich - Unsplash © Elyssa Fahndrich - Unsplash

Kvinders rettigheder: Er der ligestilling mellem kønnene i Europa?

Seneste opdateret den Tirsdag, 07/09/2021

Synet på ligestilling udvikler sig, men selv nutidens yngre generation er ikke immun over for kønsstereotyper og uligheder. Der er i dag fortsat uligheder mellem kvinder og mænd, især på arbejdsmarkedet.

Ligestilling mellem kvinder og mænd er et af EU's grundlæggende principper. EU har gjort betydelige fremskridt inden for ligestilling mellem kønnene i de seneste årtier. Der er dog stadig kønsskævheder, og på arbejdsmarkedet er kvinder stadig overrepræsenteret i lavtlønssektorer og underrepræsenteret på lederniveau. 

Europa-Kommissionen har sat ligestilling mellem kønnene højt på sin politiske dagsorden og har for nylig vedtaget en ambitiøs strategi for ligestilling mellem kønnene (2020-2025), der stræber efter et Europa med ligestilling. Her er nogle af de udfordringer, kvinder står over for, men der er naturligvis flere udfordringer.

Hvad er situationen, og hvad gør EU ved den?

EU's indsats for ligestilling mellem kønnene er integreret i forskellige politikområder og har til formål at sikre lige rettigheder, såsom ligestilling i beslutningstagningen, afskaffelse af kønsbaseret vold og lønforskelle mellem kønnene. Her er nogle vigtige statistikker om situationen og tilknyttede EU-foranstaltninger.

Lige løn

Kvinder tjener i gennemsnit 16 % mindre end mænd i EU (EU-27) med betydelige forskelle mellem landene. EU øger både bevidstheden om situationen med Kommissionens årlige Equal Pay Day-kampagne den 4. november og vedtager forskellige love, f.eks. EU-retten til balance mellem arbejdsliv og privatliv

Uddannelse og forskning

Der er f.eks. fortsat uligheder mellem kønnene på uddannelsesområdet, f.eks. ved valg af studieretninger. Det er mere sandsynligt, at kvinder har en videregående uddannelse, men de er fortsat overrepræsenteret på studieområder, der er forbundet med traditionelle kvinderoller, såsom plejefag, og de er underrepræsenteret inden for de tekniske og naturvidenskabelige fag. 

Derfor uddeler EU EU Prize for Women Innovators og støtter International Day of Women and Girls in Science. Køn er også et tværgående emne i Horisont 2020, EU's finansieringsprogram for forskning og innovation. 

Vold 

33 % af kvinder i EU har været udsat for fysisk og/eller seksuel vold! 

EU sigter mod at bekæmpe kønsbaseret vold gennem lovgivning og praktiske foranstaltninger vedrørende ofres rettigheder i overensstemmelse med Europarådets konvention til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet.

Lederskab

Endelig er kvinder underrepræsenteret i ledende stillinger på forskellige områder: politik, økonomi, videnskab og forskning. Kun 7,5 % af bestyrelsesformændene og 7,7 % af de administrerende direktører er kvinder (se faktabladet om EU's strategi for ligestilling mellem kønnene 2020-2025)! 

Kommissionen arbejder hårdt for at føre an. Under ledelse af Ursula von der Leyen, Kommissionens første kvindelige formand, er EU-kommissærkollegiet for første gang i historien tæt på at opnå ligestilling mellem kønnene. 

Hvordan måler EU fremskridt?

EU-borgerne har adgang til mange måder at bekæmpe ulighed mellem kønnene på. Det første skridt i processen er at identificere problemet, og her kan Eurostat leverer oplysninger om både EU som helhed og de individuelle medlemsstater. 

Når oplysningerne er indsamlet, kan organer som f.eks. Det Europæiske Institut for Ligestilling mellem Mænd og Kvinder slå til lyd for lige muligheder for mænd og kvinder gennem udarbejdelse af bedre politikker. Instituttet offentliggør et ligestillingsindeks, der måler det komplekse koncept ligestilling mellem kønnene og er med til at overvåge, hvilke fremskridt der sker i EU på dette område over tid. 

Programmet for gensidig læring mellem EU's medlemslande har styrket den fælles indsats mod kønsskævheder. Schweiz, Tyskland og Østrig benytter f.eks. innovative værktøjer som lønberegnere for at øge bevidstheden om spørgsmål vedrørende ligestilling mellem kønnene. 

EU arbejder også tæt sammen med nationale ligestillingsorganer og civilsamfundsorganisationer som European Women's Lobby

Brug for hjælp? 

Har du nogensinde følt, at dit køn har forhindret dig i at få et arbejde? Eller har du overværet nogen blive behandlet uretfærdigt på grund af vedkommendes køn? Kontakt dit nationale ligestillingsorgan, og find ud af, hvordan EU-lovgivningen kan støtte din sag.