Skip to main content
© Elyssa Fahndrich - Unsplash © Elyssa Fahndrich - Unsplash

Naisten oikeudet: toteutuuko sukupuolten tasa-arvo Euroopassa?

Päivitetty viimeksi Tiistai, 07/09/2021

Asenteet tasa-arvoa kohtaan kehittyvät, mutta nykyinenkään nuoriso ei ole immuuni sukupuolistereotypioille ja sukupuolten välisille tasa-arvoeroille. Naiset ja miehet ovat yhä eriarvoisessa asemassa erityisesti työmarkkinoilla.

Naisten ja miesten tasa-arvo on yksi Euroopan unionin perusarvoista. Sukupuolten tasa-arvo on parantunut EU:ssa merkittävästi viime vuosikymmeninä. Sukupuolten välillä on kuitenkin yhä eroja työmarkkinoilla. Naisia on edelleen suhteettoman paljon matalapalkka-aloilla ja suhteettoman vähän päätöksentekijöinä. 

Euroopan komissio on asettanut sukupuolten tasa-arvon poliittisen asialistansa kärkipäähän ja hyväksynyt äskettäin kunnianhimoisen sukupuolten tasa-arvostrategian (2020–2025). Tässä artikkelissa kerrotaan muutamista yleisistä naisten haasteista, mutta epäkohtia on toki muitakin.

Mikä on tämänhetkinen tilanne ja mihin toimiin EU on ryhtynyt?

EU on ottanut huomioon sukupuolten tasa-arvon eri politiikan alojen toimissa ja tavoitteissa. Niiden avulla pyritään varmistamaan yhdenvertaiset oikeudet, kuten tasa-arvo päätöksenteossa. Lisäksi tavoitteena on saada sukupuoleen perustuva väkivalta loppumaan sekä poistaa miesten ja naisten palkka-erot. Seuraavaksi esitellään joitakin tilastotietoja nykytilanteesta ja siihen liittyvistä EU:n toimista.

Palkkatasa-arvo

Naiset ansaitsevat Euroopan unionissa (EU:n 27 jäsenmaassa) keskimäärin 16 prosenttia miehiä vähemmän. Maiden välillä on merkittäviä eroja. EU levittää tietoa asiasta palkkatasa-arvon päivänä, joka järjestetään vuosittain 4. marraskuuta Euroopan komission aloitteesta. EU säätää myös lakeja esimerkiksi työ- ja yksityiselämän tasapainoa koskevista oikeuksista EU:ssa

Koulutus ja tutkimus

Sukupuolten välillä on yhä eroja esimerkiksi oppiaineiden valinnassa. Naiset suorittavat todennäköisemmin korkeakoulututkinnon, mutta naisia on yhä suhteettoman paljon perinteisiin naisten rooleihin liittyvillä opiskelualoilla, kuten hoiva-alalla, ja suhteettoman vähän esimerkiksi luonnontieteiden ja tekniikan aloilla. 

EU jakaa siksi vuosittain EU:n innovatiivisten naisten palkinnon ja tukee kansainvälistä Naiset ja tytöt tieteessä -teemapäivää. Sukupuolten tasa-arvo otetaan huomioon monialaisena kysymyksenä myös EU:n tutkimus- ja innovointitoimien Horisontti 2020 -rahoitusohjelmassa

Sukupuoleen perustuva väkivalta 

EU:ssa 33 prosenttia naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa. 

EU pyrkii torjumaan sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa lainsäädännön avulla ja uhrien oikeuksia koskevilla käytännön toimilla, jotka noudattavat naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisystä tehtyä Euroopan neuvoston yleissopimusta.

Johtotehtävät

Naisia on myös suhteettoman vähän johtoasemissa monilla eri aloilla: politiikassa, taloudessa, tieteessä ja tutkimuksessa. Yrityselämässä vain 7,5 prosenttia hallitusten puheenjohtajista ja 7,7 prosenttia toimitusjohtajista on naisia (ks. tietokooste EU:n sukupuolten tasa-arvoa koskevasta strategiasta 2020–2025). 

Euroopan komissio on sitoutunut toimimaan edelläkävijänä. Komission puheenjohtajana on nyt ensi kertaa nainen, Ursula von der Leyen, ja komissaarien kollegiossa on ensi kertaa historiassa lähes tasa-arvoinen sukupuolijakauma. 

Miten EU mittaa tasa-arvon etenemistä?

EU:n kansalaiset voivat torjua sukupuolten eriarvoisuutta monin eri tavoin. Ensimmäinen askel on ongelman havaitseminen. Siinä auttavat Eurostatin koko EU:ta ja sen jäsenvaltioita koskevat tilastotiedot. 

Kun tiedot on kerätty, Euroopan tasa-arvoinstituutti ja muut elimet voivat aloittaa miesten ja naisten yhdenvertaisten mahdollisuuksien edistämisen laatimalla parempia toimintamalleja. Instituutti julkaisee säännöllisesti tasa-arvoindeksin, jonka avulla voi seurata, miten EU:ssa on ajan saatossa edistytty sukupuolten tasa-arvon saralla. 

EU:n jäsenvaltioiden välisellä keskinäisen oppimisen ohjelmalla levitetään hyviä toimintamalleja maasta toiseen. Esimerkiksi Sveitsissä, Saksassa ja Itävallassa käytetään innovatiivisia työkaluja, kuten palkkalaskimia, joiden avulla voidaan levittää tietoa tasa-arvokysymyksistä. 

EU tekee myös tiiviisti yhteistyötä kansallisten tasa-arvoelinten, kuten eurooppalaisten naisjärjestöjen liiton European Women’s Lobbyn, kanssa. 

Tarvitsetko apua? 

Onko sinusta joskus tuntunut, että sinua on syrjitty työnsaannissa sukupuolesi takia? Tai oletko nähnyt jotakuta muuta kohdeltavan väärin hänen sukupuolensa perusteella? Lisätietoja siitä, kuinka voit puolustaa oikeuksiasi EU-lainsäädännön avulla, saat oman maasi tasa-arvovaltuutetulta tai vastaavalta elimeltä.