Skip to main content
© Elyssa Fahndrich - Unsplash © Elyssa Fahndrich - Unsplash

Drepturile femeilor: este egalitatea de gen o realitate în Europa?

Ultima actualizare Marți, 07/09/2021

Atitudinile față de egalitate evoluează, dar nici măcar generația tânără actuală nu este imună la stereotipurile și disparitățile de gen. În prezent, inegalitățile dintre femei și bărbați persistă, în special pe piața forței de muncă.

Egalitatea dintre femei și bărbați reprezintă unul dintre principiile fondatoare ale Uniunii Europene. În ultimele decenii, UE a înregistrat progrese semnificative în domeniu. Există însă în continuare disparități. Femeile muncesc încă, în mare parte, în sectoarele mai slab plătite și ocupă mai puțin posturi cu putere decizională. 

Egalitatea de gen este printre primele puncte de pe agenda politică a Comisiei Europene. De altfel, Comisia a adoptat recent o Strategie ambițioasă privind egalitatea de gen (2020-2025), prin care vrea să creeze condițiile pentru ca femeile și bărbații să fie cu adevărat egali în Europa. Mai jos sunt enumerate doar câteva dintre provocările cu care se confruntă femeile.

Care e situația și ce face UE în acest domeniu?

Egalitatea de gen este acum integrată în mai multe domenii de politică a UE. Scopul este ca femeile și bărbații să se bucure de drepturi egale (egalitate în procesul decizional, încetarea violenței împotriva femeilor, eliminarea diferențelor de remunerare între femei și bărbați etc.). Iată câteva statistici despre situație și despre acțiunile UE asociate.

Egalitate de remunerare

În Uniunea Europeană (UE-27), femeile câștigă în medie cu 16 % mai puțin decât bărbații – cu diferențe semnificative de la o țară la alta. UE acționează atât prin comunicare (ex. campania anuală „Ziua europeană a egalității salariale”, organizată de Comisia Europeană pe 4 noiembrie), cât și prin legi (ex. normele privind dreptul UE la echilibrul dintre viața profesională și cea privată). 

Educație și cercetare

Inegalitățile de gen în educație persistă, de exemplu, în ceea ce privește preferințele de studiu. Este mai probabil ca femeile să aibă o diplomă de studii superioare, dar ele rămân suprareprezentate în domenii de studiu legate de roluri feminine tradiționale, cum ar fi cele de îngrijire, și subreprezentate în domenii precum știința și ingineria. 

De aceea, UE a creat concursul Premiul UE pentru femei inovatoare și sprijină Ziua internațională a femeilor și a fetelor din domeniul științei. Egalitatea de gen este și un aspect transversal al programului Orizont 2020, prin care UE finanțează cercetarea și inovarea. 

Violența 

33 % din femeile din UE au fost victime ale violenței fizice și/sau sexuale! 

UE caută să combată violența împotriva femeilor prin legislație și prin măsuri practice privind drepturile victimelor, în conformitate cu Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice.

Funcții de conducere

Femeile sunt mai puțin reprezentate și în pozițiile de conducere din diferite domenii: politică, economie, știință și cercetare. Numai 7,5 % dintre președinții consiliilor de administrație și 7,7 % dintre directorii executivi sunt femei! Vezi fișa informativă despre Strategia UE privind egalitatea de gen 2020-2025. 

Comisia Europeană este hotărâtă să echilibreze situația. Condus de Ursula von der Leyen, prima femeie președintă a Comisiei, Colegiul comisarilor UE este, în premieră, aproape de atingerea parității de gen. 

Cum măsoară UE progresele?

Cetățenii UE dispun de numeroase modalități de combatere a inegalității de gen. Identificarea problemei este prima etapă a procesului. De aceea, Eurostat oferă informații atât despre situația din UE, în ansamblu, cât și despre situația din statele membre. 

Cu aceste statistici la îndemână, organisme precum Institutul European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați pot lupta pentru șanse egale prin crearea unor politici mai bune. Institutul publică un indice al egalității de gen care măsoară conceptul complex de egalitate de gen și sprijină monitorizarea progreselor înregistrate în domeniul egalității de gen în întreaga UE de-a lungul timpului. 

Programul de învățare reciprocă între statele membre ale UE a încurajat schimbul de idei de combatere a disparității de gen. De exemplu, Elveția, Germania și Austria utilizează instrumente inovatoare precum instrumentul de calcul al diferenței de salarizare între bărbați și femei tocmai pentru a pune pe tapet această problemă. 

UE colaborează strâns și cu organismele naționale de promovare a egalității de gen și cu organizații ale societății civile precum Lobby-ul european al femeilor

Ai nevoie de ajutor? 

Ai simțit vreodată că nu ai obținut un loc de muncă doar pentru că ești fată/băiat? Cunoști o persoană care a fost tratată incorect din același motiv? Contactează organismul de promovare a egalității de gen din țara ta și află cum te poate ajuta legislația UE.