Skip to main content
© Elyssa Fahndrich - Unsplash © Elyssa Fahndrich - Unsplash

Kvinnors rättigheter: är EU jämställt?

Senaste uppdatering Tisdag, 07/09/2021

Attityderna till jämställdhet har ändrats, men inte ens dagens unga generation är immun mot könsstereotyper och bristande jämlikhet. Kvinnor och män är ännu inte jämställda, särskilt inte på arbetsmarknaden.

En av EU:s grundprinciper är jämställdhet mellan kvinnor och män. EU har gjort stora framsteg på jämställdhetsområdet de senaste årtiondena. Könsklyftorna finns dock kvar, och på arbetsmarknaden är kvinnor fortfarande överrepresenterade inom lågbetalda yrken och underrepresenterade i ledande positioner. 

Jämställdhet står högt på EU-kommissionens politiska dagordning och man har nyligen antagit en ambitiös jämställdhetsstrategi för 2020–2025 för ett jämställt EU. Här tar vi upp några av de problem kvinnor står inför, även om det naturligtvis finns fler.

Hur ser det ut på jämställdhetsområdet och vad gör EU?

Jämställdhetsarbetet ska genomsyra insatserna på olika politikområden och garantera lika rättigheter på olika områden, till exempel inom beslutsfattandet. Andra mål är att stoppa könsrelaterat våld och få bukt med löneskillnaderna. Nedan presenterar vi lite statistik om jämställdhet och tillhörande EU-åtgärder.

Lika lön

Kvinnor tjänar i genomsnitt 16 % mindre än män i EU, men det finns stora skillnader mellan länderna. EU uppmärksammar frågan genom EU-kommissionens årliga Europadag för lika lön den 4 november och har antagit lagar om rättigheter så att det går att förena arbete och familjeliv

Utbildning och forskning

Ojämlikheten mellan könen finns kvar till exempel när det gäller vilka ämnen man väljer att läsa. Kvinnor har ofta en högre utbildning men är ändå överrepresenterade inom områden som är kopplade till traditionella kvinnoyrken som vård och omsorg, och är underrepresenterade inom teknik och naturvetenskap. 

Därför har EU inrättat ett pris för kvinnliga entreprenörer och stöder Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap. Jämställdhet är också ett övergripande tema inom Horisont 2020, EU:s program för finansiering av forskning och innovation. 

Kvinnovåld 

33 % av kvinnorna i EU har utsatts för fysiskt och/eller sexuellt våld. 

EU kämpar mot könsrelaterat våld genom lagstiftning och praktiska åtgärder för att stärka brottsoffrens rättigheter i linje med Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet.

Ledarskap

Kvinnor finns på färre ledande positioner än män inom till exempel politik, näringsliv, vetenskap och forskning. Bara 7,5 % av alla styrelseordförande och 7,7% av alla verkställande direktörer är kvinnor (se faktabladet om EU:s jämställdhetsstrategi för 2020–2025)! 

EU-kommissionen har lovat att bana väg i det här avseendet. Ursula von der Leyen är den första kvinna som är ordförande för EU-kommissionen och hon har lyckats att för första gången i princip ha lika många kvinnliga som manliga kommissionärer

Hur mäter EU framstegen?

Det finns många sätt att verka för ökad jämställdhet för EU-invånarna. Att kartlägga problemen är det första steget och där har EU:s statistikbyrå Eurostat statistik om både EU som helhet och de olika medlemsländerna. 

Med hjälp av statistiken kan organ som Europeiska jämställdhetsinstitutet börja förespråka lika möjligheter för kvinnor och män i form av bättre politiska strategier. Jämställdhetsinstitutet publicerar ett jämställdhetsindex som mäter det komplexa begreppet jämställdhet och följer utvecklingen på jämställdhetsområdet i EU över tid. 

Programmet för ömsesidigt lärande mellan EU-länderna har förstärkt de gemensamma insatserna mot bristande jämställdhet. Schweiz, Tyskland och Österrike använder till exempel innovativa verktyg som lönekalkylatorer för att öka medvetenheten om jämställdhetsfrågor. 

EU samarbetar också med nationella jämställdhetsorgan och civilsamhällesorganisationer som Europeiskt kvinnoforum

Behöver du hjälp? 

Har du upplevt att du har nekats ett jobb på grund av ditt kön? Eller vet du någon annan som har diskriminerats på grund av sitt kön? Kontakta ditt lands jämställdhetsorgan och ta reda på hur EU:s lagar kan hjälpa dig.