Skip to main content
© Brooke Cagle - Unsplash © Brooke Cagle - Unsplash

Μάθετε μια ξένη γλώσσα μέσω συνομιλίας!

Τελευταία ενημέρωση Δευτέρα, 06/09/2021

Αν θέλετε να μάθετε καλά μια γλώσσα, χρησιμοποιήστε την! Αφήστε την παλιά δικαιολογία ότι δεν έχετε κανέναν για να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στα ολλανδικά ή τα πορτογαλικά σας. Βρείτε έναν συνομιλητή ή μια συνομιλήτρια και θα μπορέσετε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας δωρεάν.

Η συνομιλία ή γλωσσική ανταλλαγή είναι κάτι πολύ απλό: εάν μιλάτε γαλλικά και θέλετε να φρεσκάρετε τα ελληνικά σας, για παράδειγμα, θα πρέπει να βρείτε έναν Έλληνα ή μια Ελληνίδα που μαθαίνει γαλλικά. Αν υποτεθεί ότι συναντιέστε για μία ώρα, θα πρέπει να μοιράζετε τον χρόνο σας 50/50 - μισή ώρα με γαλλικά και μισή ώρα με ελληνικά.

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, και ίσως να κάνετε νέους φίλους και νέες φίλες. Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι η καλή γνώση μίας ή περισσότερων ξένων γλωσσών μπορεί να σας δώσει σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.

Πολλές φορές, ο πιο εύκολος τρόπος για να βρείτε συνομιλητή ή συνομιλήτρια στον τόπο σας για γλωσσική ανταλλαγή είναι μέσα από ομάδες του Facebook, για παράδειγμα, πληκτρολογώντας λέξεις-κλειδιά, όπως: «Tandem» ή «Language Exchange» και το όνομα της πόλης που μένετε, για να βρείτε τοπικές πρωτοβουλίες για γλωσσικές ανταλλαγές που συνήθως φιλοξενούνται σε παμπ ή σε καφέ. 
Η αναζήτηση διαδικτυακής πλατφόρμας μπορεί να μην είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ θα βρείτε κατάλογο με διάφορες πλατφόρμες (σε μερικές υπάρχουν επιλογές με πληρωμή): οι Italki, Open Language Exchange και Speaky είναι καλές πλατφόρμες για να βρείτε φυσικό ομιλητή ή ομιλήτρια της γλώσσα ή δάσκαλο ή δασκάλα της γλώσσας, η Coeffee σας δίνει τη δυνατότητα να παίξετε γλωσσικά παιχνίδια με άλλους μαθητές και μαθήτριες, η Tandem ή Tandem Partners είναι άλλες επιλογές γλωσσικής ανταλλαγής.


Διαβάστε μερικές συμβουλές για μια επιτυχημένη γλωσσική ανταλλαγή 

  1. Δείτε αν τα προγράμματά σας ταιριάζουν και αποφασίστε πόσο συχνά θέλετε να συναντιέστε.
  2. Να θυμάστε ότι ο συνομιλητής ή η συνομιλήτριά σας δεν είναι ούτε δάσκαλος ούτε δασκάλα και ίσως να μην μπορεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις γραμματικής.
  3. Πάρτε το σοβαρά! Να γράφετε τις νέες λέξεις και να τις ξαναδιαβάζετε πριν από την επόμενη συνάντησή σας.
  4. Μη φοβάστε να κάνετε λάθη. Κάντε τον συνομιλητή ή τη συνομιλήτριά σας να καταλάβει πόσο πολύ θέλετε να σας διορθώνει. Συνήθως είναι καλύτερη η μέση λύση. Μη διορθώνετε και το παραμικρό λάθος του συνομιλητή ή της συνομιλήτριάς σας, καθώς αυτό μπορεί να είναι αποθαρρυντικό, αλλά μην αγνοείτε τα σοβαρά λάθη (για παράδειγμα, μπορείτε να επαναλαμβάνετε αυτό που είπε με τη σωστή διατύπωση).
  5. Να είστε δίκαιοι. Μην ξοδεύετε περισσότερο από τον μισό χρόνο σας μιλώντας τη γλώσσα που μαθαίνετε εσείς.
  6. Εάν θέλετε να εστιάσετε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, ενημερώστε τον συνομιλητή ή τη συνομιλήτριά σας. Εάν δεν έχετε τίποτα κοινό και η συζήτηση δεν προχωράει, δεν πειράζει. Αναζητήστε άλλον συνομιλητή ή συνομιλήτρια.

 
Μήπως πρόκειται να συμμετάσχετε σε πρόγραμμα της ΕΕ;

Αν το ενδιαφέρον σας να μάθετε μια ξένη γλώσσα προέρχεται από εμπειρία που πρόκειται να ζήσετε στο εξωτερικό με το πρόγραμμα Erasmus + ή με το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, σκεφτείτε σοβαρά να κάνετε κάποια μαθήματα με το εργαλείο Διαδικτυακή Γλωσσική Υποστήριξη (Online Linguistic Support - OLS), που έχει σχεδιαστεί ειδικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Ο σκοπός είναι να νιώσετε πιο άνετα στη γλώσσα στην οποία θα εργαστείτε, θα σπουδάσετε ή θα προσφέρετε εθελοντισμό για να είναι καλύτερη η εμπειρία σας από τη μαθησιακή κινητικότητα. Μπορείτε να εγγραφείτε σε θεματικά MOOC (ανοικτά μαζικά διαδικτυακά μαθήματα) ή να συνομιλήσετε με φυσικούς ομιλητές ή ομιλήτριες της γλώσσας και με άλλους συμμετέχοντες ή συμμετέχουσες στη Διαδικτυακή Γλωσσική Υποστήριξη (επίσης εκτός διαδικτύου). Το εργαλείο αυτό είναι διαθέσιμο και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Είναι δωρεάν, ωστόσο, για να έχετε πρόσβαση σ’ αυτό, πρέπει να εγγραφείτε σε κάποιο πρόγραμμα της ΕΕ για τη νεολαία.
Η συμμετοχή σας, για μια περίοδο, σε πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, σε ανταλλαγή νέων ή σε εμπειρία εθελοντισμού στο εξωτερικό είναι επίσης καλός τρόπος για να αναπτύξετε τις γλωσσικές σας δεξιότητες. Ανακαλύψτε τις ευκαιρίες που προσφέρουν το Erasmus+ και το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης!