Skip to main content
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0 © kylebaker - Flickr, CC by 2.0

Etsi ja hanki apuraha

Päivitetty viimeksi Maanantai, 04/01/2021

Haluatko kokea opiskelijaelämän ulkomailla, mutta pelkäät sen maksavan omaisuuden? Lue, kuinka löydät apurahan, jonka avulla vietät ehkä jo seuraavan lukuvuoden unelmiesi kohdemaassa.

Lukukausimaksut Euroopassa

Korkeakoulujen lukukausimaksuissa on suuria eroja EU-maiden välillä. Euroopassa lukukausimaksut ovat kuitenkin pienempiä kuin muualla maailmassa, ja apurahoja on runsaasti tarjolla. 

Aloita arvioimalla ulkomailla opiskelun kustannukset. Eurydice-verkosto julkaisee vuosittain katsauksen eurooppalaisen korkeakoulutuksen lukukausimaksuista ja opintotukijärjestelmistä (mukaan lukien avustukset ja lainat). Katsaukset löydät hakemalla vertailuraportteja aiheella ”fees” (maksut). 

Tietoa löydät myös sivustoilta StudyinEurope ja Study.EU tai suoraan kansallisista korkeakoulujen tietoportaaleista. Tutustu myös sen korkeakoulun verkkosivuihin, jonne hakeminen sinua kiinnostaa. 

Etsi apurahoja

Kiinnostaako opiskelu Euroopan ulkopuolella? Olet varmasti kuullut Erasmus+ ‑ohjelmasta. Se on EU-ohjelma, joka tarjoaa korkeakouluopiskelijoille apurahaa vaihto-opiskeluun yli 34 maassa. Lue tämä artikkeli päästäksesi alkuun.

Erasmus+ tarjoaa myös EU:n rahoittamia apurahoja maisteri- ja tohtoriohjelmiin (Erasmus Mundus -ohjelman yhteinen maisteriohjelma). Euroopan komission koulutussivuilla on tietoa ensi lukuvuodeksi haettavissa olevista apurahoista. Jos löydät itseäsi kiinnostavan kohteen, ota yhteyttä koulutusohjelman tarjoavaan korkeakoulujen yhteenliittymään saadaksesi lisätietoja ja hakuohjeita.

ScholarshipPortal-tietokannasta voit hakea tietoa yli tuhannesta apurahasta opiskeluun eri puolilla maailmaa. Valitse haluamasi taso (keskiasteesta väitöskirjan jälkeisiin opintoihin), oma maasi ja sinua kiinnostava opiskelumaa, niin hakukone etsii sinulle profiiliasi vastaavat apurahamahdollisuudet.

Korkeakoulut saattavat tarjota apurahoja houkutellakseen menestyksekkäitä tai tiettyihin ryhmiin kuuluvia opiskelijoita (esim. sukupuolijakauman tasoittamiseksi kauppakorkeakouluissa). Tutustu sinua kiinnostavan korkeakoulun verkkosivuihin, sillä korkeakoulujen sivustoilla on usein tietoa apurahoista. 

Kannattaa myös tarkistaa, onko koulutuksesta vastaavien ministeriöiden sivustoilla tietoa kansainvälisille opiskelijoille tarjottavista apurahoista. Esimerkiksi Saksa tarjoaa rahoitusta DAAD:n kautta, Unkarissa voi opiskella Balassi-instituutin tuella, Maltassa opiskeluun voi hakea apurahaa Malta Sports- ja Endeavour-apurahajärjestelmistä ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa opiskeluun voi saada Chevening-apurahaa. 
Eurodesk-ohjelmatietokannassa on luettelo apurahoista. Useimpien apurahojen saajat valitaan menestykseen/ansioihin ja/tai moninaisuuteen liittyvien kriteerien perusteella. Tutustu apurahojen ehtoihin tarkasti ja laadi huolellinen hakemus. 

Tiesitkö, että maisteriohjelmaa varten voi myös saada lainan?
Erasmus+ ‑maisteritutkintolainaa voi saada enintään 12 000 euroa yksivuotiseen maisteriohjelmaan tai 18 000 euroa kaksivuotiseen maisteriohjelmaan jossakin Euroopan 34:stä Erasmus+ ‑ohjelman maasta. 
Lainan voit saada, jos olet jonkin 34 ohjelmamaan kansalainen ja sinut on hyväksytty maisteriohjelmaan maassa, jossa et ole suorittanut kandidaatin tutkintoa ja joka ei ole asuinmaasi.
Tarkemmat tiedot löydät Erasmus+ ‑opintolainojen sivulta.

Suunnitteletko jo hakemusta?

Vinkkejä apurahahakemuksiin:

  1. Ota selvää apurahoista ja tee hakemuksesi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Useimpien hakemusten määräajat ovat sen vuoden alussa, jona kurssi alkaa. Älä siis odota kevääseen, jos haluat aloittaa opinnot syyskuussa.
     
  2. Valmistaudu hyvin. Pane määräajat muistiin äläkä jätä hakemuksen tekoa viime tippaan. Hakemuksen huolellinen tekeminen vie aikaa, mutta on vaivan arvoista, kun rahat tipahtavat tilillesi.
     
  3. Hae niin useaa soveltuvaa apurahaa kuin mahdollista. Hakemusten määrän vuoksi voi tuntua, ettei sinulla ole mahdollisuuksia. Mutta jos et tee hakemusta, voit menettää elämäsi tilaisuuden. Yrittänyttä ei laiteta!
     
  4. Älä vaivu epätoivoon, jos et saakaan apurahaa. Yritä uudelleen ensi vuonna tai mieti muita tapoja ulkomaanvuotesi rahoitukseen.


Lue myös 10 vinkkiä apurahan hakemiseen.