Skip to main content
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0 © kylebaker - Flickr, CC by 2.0

Cum să găsești și să obții o bursă

Ultima actualizare Luni, 04/01/2021

Vrei să fii student în altă țară, dar ți-e teamă că va costa o avere? Iată câteva idei care te-ar putea ajuta să obții o bursă și să-ți petreci următorul an universitar în țara la care visezi.

Taxele de școlarizare în Europa

Taxele de studii pentru învățământul superior variază foarte mult de la o țară la alta a Uniunii Europene (UE). Ele sunt însă în general mai mici decât pe alte continente. În plus, poți încerca să obții o bursă care să acopere o parte din costuri. 

Mai întâi estimează cât vor costa studiile în străinătate. În fiecare an, rețeaua Eurydice publică o analiză comparativă a taxelor de studiu și a sistemelor de sprijin (cu granturi și împrumuturi) din învățământul superior european (verifică secțiunea „Taxe” din rapoartele sale comparative). 

Te poți uita și pe site-uri precum StudyinEurope și Study.EU sau direct pe portalurile naționale de informare cu privire la învățământul superior și pe site-ul universității la care te gândești. 

Caută o bursă

Ai prefera să studiezi în afara Europei? Sigur ai auzit de Erasmus+! Acest program al UE le oferă studenților granturi pentru perioade de studiu în străinătate în peste 34 de țări. Citește acest articol pentru a vedea cum să pornești la drum.

Erasmus+ oferă și burse finanțate de UE pentru diverse programe de masterat și doctorat (masteratele în cotutelă Erasmus Mundus). Consultă catalogul Comisiei pentru a descoperi programele disponibile în următorul an universitar. Ai găsit un curs interesant? Contactează consorțiul care oferă programul pentru a obține mai multe informații și detalii privind înscrierea.

Portalul pentru burse conține o bază de date cu peste o mie de burse disponibile în țări din întreaga lume. Selectează nivelul dorit (de la liceu la studii post-doctorale), țara de origine și țara în care dorești să studiezi, iar motorul de căutare îți va arăta bursele care se potrivesc profilului tău.

Unele instituții de învățământ superior propun burse pentru a atrage cei mai buni studenți sau grupuri specifice (de exemplu, femeile în școlile de afaceri). Așa că nu uita să verifici site-urile instituțiilor care te interesează, mai ales paginile dedicate burselor. 

De asemenea, poți consulta site-urile ministerelor naționale ale educației, pentru a vedea dacă oferă burse pentru studenții internaționali. De exemplu, Germania oferă finanțare prin intermediul DAAD. În Ungaria, poți studia cu ajutorul Institutului Balassi. În Malta, poți încerca să obții o bursă Sports and Endeavour. Iar în Regatul Unit, poți aplica pentru o bursă Chevening
Și baza de date a programului Eurodesk conține o listă de burse. Majoritatea instituțiilor care acordă bursele o fac pe criterii de talent/merite deosebite și/sau diversitate. Citește-le atent criteriile și condițiile și pregătește-ți bine dosarul de candidatură. 

Și în cele din urmă, știai că poți împrumuta bani pentru un program de masterat?
Sistemul de garantare a împrumuturilor Erasmus+ pentru masterat le oferă studenților posibilitatea de a împrumuta până la 12 000 EUR pentru masterate de un an și până la 18 000 EUR pentru masterate de doi ani într-una din cele 34 de țări participante la programul Erasmus+. 
Pentru a fi eligibil, trebuie să fii cetățean al uneia din cele 34 de țări participante la programul Erasmus+ și să te înscrii la un masterat într-o altă țară decât cea de reședință și decât cea în care ai obținut diploma de licență.
Citește aici toate detaliile.

Ești gata să participi?

Iată câteva sfaturi pentru obținerea unei burse:

  1. Începe cât mai repede să cauți și să soliciți burse. Termenele de depunere a candidaturilor sunt cel mai adesea la începutul anului în care va avea loc cursul. Nu aștepta primăvara dacă vrei o bursă pentru luna septembrie!
     
  2. Organizează-te cât mai bine! Fă-ți o listă cu termenele-limită pe care nu trebuie să le ratezi și nu aștepta până în ultima zi pentru a-ți depune candidatura. Pregătirea cere timp, dar bursa pe care o vei primi merită fiecare minut de muncă.
     
  3. Solicită cât mai multe burse (desigur, dacă ești eligibil). Nu te lăsa descurajat de concurența mare. Dacă nu ceri, nu ai cum să primești și poți rata o șansă unică în viață. Nu se știe niciodată! Dacă nu joci, nu câștigi.
     
  4. Iar dacă nu reușești să obții o bursă, nu te îngrijora! Pregătește-te pentru următorul an academic sau gândește-te la alte modalități de a-ți finanța ideile.


10 sfaturi pentru obținerea unei burse.