Skip to main content
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0 © kylebaker - Flickr, CC by 2.0

Pak die beurs!

Laatste wijziging Maandag, 04/01/2021

Wil je graag eens proeven van het studentenleven in het buitenland maar ben je bang dat dat een vermogen kost? Lees hier hoe je een beurs te pakken kunt krijgen en misschien start je het volgende academisch jaar al in het buitenland.

Collegegeld in Europa

Binnen de Europese Unie (EU) verschilt de hoogte van het collegegeld enorm van land tot land. Toch is het goed om te weten dat het collegegeld over het algemeen lager ligt dan in andere werelddelen en dat er tal van studiebeurzen beschikbaar zijn. 

De eerste stap is een inschatting maken van de kosten van je buitenlandse studie. Het Eurydice-netwerk publiceert jaarlijks een overzicht van zowel collegegeld als steunregelingen (waaronder beurzen en leningen) in het hoger onderwijs in Europa. Kijk bij vergelijkende verslagen bij het onderwerp kosten (“Fees”). 

Je kunt daarnaast kijken op websites als StudyinEurope of Study.EU, of rechtstreeks op de nationale informatieportalen over het hoger onderwijs en op de website van de instelling waaraan je overweegt te studeren. 

Studiebeurzen zoeken

Wil je buiten Europa verder studeren? Ik weet zeker dat je over Erasmus+ hebt gehoord! Dit EU-programma verstrekt hogeronderwijsstudenten een beurs voor een buitenlands studieverblijf in ruim 34 landen. In dit artikel lees je waar je moet beginnen.

Erasmus+ biedt ook door de EU betaalde studiebeurzen voor allerlei masteropleidingen en promotieprogramma’s (gezamenlijke masteropleidingen in het kader van Erasmus Mundus). Kijk in de catalogus van de Commissie voor de programma’s voor het volgende academisch jaar. Zie je een studie die je bevalt, neem dan contact op met het organiserende consortium voor meer informatie en uitleg over de aanvraagprocedure.

De Scholarship Portal bevat een database met meer dan duizend studiebeurzen van over de hele wereld. Selecteer het gewenste niveau (van middelbare school tot postdoctoraal), je eigen land en het land waar je wilt gaan studeren en de zoekmachine geeft je beurzen die bij je profiel passen.

Sommige hogeronderwijsinstellingen bieden beurzen aan om de beste studenten of bepaalde doelgroepen te werven (bv. vrouwen aan business schools). Zorg ervoor dat je een kijkje neemt op de website van de instellingen waarin jij geïnteresseerd bent, want meestal hebben ze een pagina over studiebeurzen. 

Voor studiebeurzen voor internationale studenten kun je ook terecht op de websites van de nationale ministeries die verantwoordelijk zijn voor onderwijs. Een paar voorbeelden: Duitsland verstrekt financiering via DAAD, je kunt in Hongarije studeren via het Balassi Institute, je kunt je inschrijven voor de studiebeursprogramma’s Sports en Endeavour in Malta of voor de Chevening-beurzen in het Verenigd Koninkrijk. 
Kijk in de database met programma’s van Eurodesk voor een studiebeursoverzicht. Doorgaans worden studenten geselecteerd op grond van talent, prestaties en/of diversiteitscriteria. Bestudeer de voorwaarden nauwkeurig en zorg ervoor dat je een sterke aanvraag opstelt. 

Weet je, tot slot, waar je geld voor een masteropleiding kunt lenen?
De Erasmus+-lening voor masteropleidingen stelt studenten in de gelegenheid om maximaal 12 000 euro te lenen voor een eenjarige of 18 000 euro voor een tweejarige masteropleiding in een van de 34 Europese Erasmus+-programmalanden. 
Om daarvoor in aanmerking te komen, moet je een burger zijn van één van de 34 Europese landen die meedoen aan het programma Erasmus+ en je inschrijven voor een masteropleiding in een ander land dan je woonland én in een ander land dan het land waarin je je bacheloropleiding hebt gevolgd.
Bekijk alle informatie.

Klaar om je aan te melden?

Hier nog een paar tips om ook echt een beurs te pakken te krijgen:

  1. Begin zo vroeg mogelijk te zoeken naar een beurs (en vraag hem aan). Voor de meeste beurzen moet je aanvraag binnen zijn aan het begin van het kalenderjaar waarin de opleiding start. Wacht dus niet tot het voorjaar als je in september wil gaan studeren.
     
  2. Maak er werk van! Begin met een lijstje van inschrijvingstermijnen die je niet wil missen en wacht niet tot de laatste dag om je aanvraag in te dienen. Het kost wat tijd, maar dat is allemaal de moeite waard als je het geld eenmaal krijgt.
     
  3. Vraag zoveel mogelijk verschillende beurzen aan (voor zover je ervoor in aanmerking komt, natuurlijk). Misschien denk je dat je geen kans maakt omdat er zoveel studenten een beurs willen, maar als je het niet probeert mis je misschien de kans van je leven. Je weet maar nooit! Niet geschoten is altijd mis.
     
  4. Maak je geen zorgen als je geen beurs krijgt. Probeer het volgend jaar opnieuw of zoek een andere manier om je studie te betalen.


Lees ook ons artikel 10 tips om te onthouden bij het aanvragen van een beurs.