Skip to main content
© kylebaker - Flickr, CC by 2.0 © kylebaker - Flickr, CC by 2.0

Sök stipendier!

Senaste uppdatering Måndag, 04/01/2021

Skulle du vilja plugga i ett annat land men är orolig över kostnaderna? Här får du tips på hur du söker stipendium så att du kan studera i ditt drömland nästa år.

Studieavgifter i Europa

Avgifterna för högre studier varierar stort mellan EU-länderna. Men det kan vara bra att veta att avgifterna generellt sett är lägre än i andra delar av världen och att det finns många stipendier att söka. 

Börja med att uppskatta kostnaderna för dina utlandsstudier. Varje år publicerar Eurydice-nätverket en översikt över studieavgifter och olika typer av stöd (t.ex. bidrag och lån) inom den högre utbildningen i Europa (se ”fees” under comparative reports). 

Du kan också gå in på webbplatser som StudyinEurope, Study.EU, nationella studieportaler eller direkt på webbplatsen för det lärosäte där du vill studera. 

Sök stipendium

Skulle du vilja plugga utanför Europa? Du har säkert hört talas om Erasmus+, EU-programmet som erbjuder högskolestuderande bidrag för utlandsstudier i över 34 länder. Läs om hur du kommer igång

Genom Erasmus+ kan du också söka EU-bidrag för olika master- och doktorandutbildningar. Titta i kommissionens programkatalog för nästa läsår. Du får själv kontakta de universitet som anordnar programmen för mer information och ansökan.

stipendieportalen finns en databas med över tusen stipendier i hela världen. Välj utbildningsnivå och ange hemland och det land där du vill studera, så hittar sökmotorn alla stipendier som motsvarar dina kriterier.

Vissa lärosäten erbjuder stipendium för att locka till sig de bästa studenterna eller särskilda grupper (t.ex. kvinnor till handelshögskolor). Kolla därför alltid webbplatsen för de universitet du är intresserad av – de har nästan alltid en sida om stipendier. 

Du kan också läsa mer om stipendier för internationella studenter på de nationella utbildningsministeriernas webbplatser. Tyskland till exempel erbjuder studiestöd via DAAD. Du kan också studera i Ungern med Balassi-institutet eller ansöka om Sports and Endeavour-stipendier på Malta eller Chevening-stipendier i Storbritannien. 
I Eurodesks programdatabas hittar du en lista med stipendier. De flesta stipendiater väljs ut på grundval av talang/meriter och/eller mångfaldskriterier. Läs noga igenom villkoren och skriv en bra ansökan. 

Visste du förresten att du kan låna pengar för att gå ett masterprogram?
Du kan få studielån från Erasmus+ på upp till 12 000 euro för ett ettårigt masterprogram eller 18 000 euro för ett tvåårigt program i ett av de 34 länder som deltar i Erasmus+. 
För att få låna måste du vara medborgare i något av de 34 programländerna och skriva in dig på ett masterprogram i ett annat land än det du bor i och det där du tog din kandidatexamen.
Läs mer om studielån för masterstudenter

Redo att söka?

Här är några tips för att lyckas få stipendium.

  1. Börja leta stipendier så tidigt som möjligt. I de flesta fall ska man söka i början av det år kursen börjar, så vänta inte för länge om du vill få ett stipendium till hösten.
     
  2. Planera ordentligt. Skriv upp alla viktiga tidsfrister och vänta inte med att söka till sista minuten. Det tar tid men kommer att vara värt besväret när du väl får pengarna.
     
  3. Sök så många stipendier som möjligt. Du kanske tror att det inte är någon idé eftersom det är så många som söker, men om du inte söker kan du gå miste om ditt livs chans. Man vet aldrig. Friskt vågat, hälften vunnet!
     
  4. Bli inte ledsen om du inte får något stipendium. Försök igen till nästa läsår eller fundera på om det finns andra sätt att finansiera dina studier.


Du kan också läsa vår artikel med tio råd när du söker stipendium.