Skip to main content
Election day! © Tara Winstead - Pexels

Vid vilken ålder bör man få rösta?

Senaste uppdatering Måndag, 02/05/2022

Att rösta i fria och demokratiska val är en medborgerlig rättighet. Det är en möjlighet att välja dina företrädare som ska besluta i viktiga politiska frågor och genomföra den samhällsmodell du helst vill ha. Se till att utnyttja denna rättighet! Men hur gammal måste du vara för att få rösta? Det är lite olika i olika länder. Läs vidare om du vill veta mer.

Rösträttsåldern i de olika EU-länderna

I hur många länder i EU kan ungdomar under 18 år rösta? Vad tror du? Tjugo, femton eller åtta länder? Vilka länder är det i så fall?

Än så länge är det faktiskt bara fyra länder som yngre får rösta: i Österrike (som var först ut), Malta och Belgien får 16- och 17-åringar rösta i EU-valet. I Österrike och Grekland får 17-åringar också rösta i de nationella valen. Det är olika regler för olika typer av val (lokala, regionala och nationella).

En annan intressant sak är att det i vissa EU-länder är obligatoriskt att rösta i EU-valet. Det gäller Belgien, Bulgarien, Cypern, Grekland och Luxemburg. Valdeltagandet lär därför bli högre där än i de länder där du själv bestämmer om du vill rösta eller inte. Det får oss också att tänka på hur reglerna har förändrats under årens lopp. Förr fick folket kämpa för att få rösta, och nu är det i vissa fall obligatoriskt.

Tvärtemot den gamla uppfattningen att ungdomar inte är intresserade av politik, så har de unga varit med och drivit på för jämställdhet, klimatåtgärder och förbud mot obetald praktik. Politiken utvecklas hela tiden och de unga har lärt sig att anpassa sitt sätt att delta och kommunicera för att föra fram sina önskemål om samhällsförändringar. 

Det finns många sätt att engagera sig i samhällsfrågor, bland annat genom ungdomsorganisationer, aktivism på nätet, volontärarbete, Europeiska medborgarinitiativet och EU:s ungdomsdialog med beslutsfattare. Men rösträtten är ändå ett kraftullt budskap till de unga att deras röst räknas och att politikerna lyssnar på och tar hänsyn till deras synpunkter. 

Vad gäller diskussionen? Vilka är för- och nackdelarna?

De som är mot att sänka rösträttsåldern under 18 år baserar sina argument på vetenskapliga rön som säger att hjärnan ännu inte är helt färdigutvecklad och mogen. En del menar också att ungdomar inte är tillräckligt insatta i politiken och de beslut som de kan påverka med sina röster. 

Ungdomar behärskar redan sociala medier och ny teknik som kan hjälpa dem att förstå hur politiken fungerar och vilken roll de själva har. Genom medborgarutbildning kan de få ännu bättre verktyg och resurser.

De som är för att 16-åringar ska få rösta menar i stället att detta kan skapa och stärka en demokratisk vana som gör att man fortsätter att rösta resten av livet. Att ge ungdomar rösträtt gynnar alltså valprocessen i stort eftersom man uppmuntrar till aktivt demokratiskt deltagande i tidig ålder. Dessutom får man i många länder börja jobba redan från 16 års ålder, så de ungdomar som jobbar och betalar skatt borde också ha rätt att bestämma hur deras skattepengar ska användas. 

Slutligen skulle det vara konsekvent att ge ungdomar rösträtt i linje med andra rättigheter som de kan ha som 16-åringar, t.ex. att ta motorcykelkörkort eller besluta om sin vård utan föräldrarnas samtycke.

Vad är på gång?

Rösträttsåldern har under historiens gång i allmänhet sänkts. EU vill gärna involvera de unga i allmänna val i den mån det går. I mars 2022 nådde Europaparlamentet en kompromiss om EU-valet som innebär att rösträttsåldern sänks till 16 år i alla EU-länder, såvida inte länderna beslutar något annat. 

Genom att Erasmusfinansierade projekt, till exempel Youth Upgrade for Europe, vill kommissionen också bidra till en nysatsning på demokrati i EU och så snart som möjligt involvera nya generationer i valprocessen. 

Europarådet har också förespråkat att rösträttsåldern bör sänkas till 16 år, åtminstone i lokala och regionala val. 

Är du själv redo att rösta? Eller föredrar du andra sätt att engagera dig?

Mireia Pla Mateu från Eurodesk har intervjuat Nicolai Boysen från Europeiska ungdomsforumet om hans syn på rösträttsåldern. Se intervjun nedan!