Skip to main content
© European Union, 2020 © European Union, 2020

Οι νέοι ζητούν δράση για το κλίμα σε όλη την Ευρώπη

Τελευταία ενημέρωση Τρίτη, 28/09/2021

<p>Η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ και χιλιάδες νέοι ζήτησαν την ανάληψη επείγουσας δράσης σε όλο τον κόσμο.</p>

Αυτό το παγκόσμιο κίνημα καλεί τους μαθητές όλου του κόσμου να μην πηγαίνουν σχολείο την Παρασκευή και να διαδηλώνουν με το σύνθημα #FridaysForFuture. Όλα ξεκίνησαν όταν η 15χρονη Greta Thunberg άρχισε να διαδηλώνει μπροστά στο σουηδικό κοινοβούλιο τον Αύγουστο του 2018 με αίτημα πιο αποφασιστική δράση για το κλίμα. Σιγά σιγά το κίνημα αυτό εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Από τότε, η Greta κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση, προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2019 και το 2020 και χαρακτηρίστηκε πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό Time το 2019.

Μεταξύ άλλων αιτημάτων, οι διαδηλωτές ζητούν από τους παγκόσμιους ηγέτες να σεβαστούν τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία ήταν η πρώτη στην ιστορία νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που υπογράφηκε το 2015 από 195 χώρες. Κύριος στόχος της συμφωνίας είναι ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, πριν από το τέλος του αιώνα, σε 2 °C, σε σχέση με τη θερμοκρασία της προβιομηχανικής εποχής, και να συνεχιστούν οι προσπάθειες, ώστε να περιοριστεί η αύξηση ακόμη περισσότερο, δηλαδή στους 1,5 °C.

Διαδήλωση της νεολαίας για το κλίμα στις Βρυξέλλες, με την παρουσία της Greta Thunberg (Βρυξέλλες, 21/2/2019)

Τα αιτήματα της νεολαίας 

Σε όλο τον κόσμο οι νέοι βλέπουν τις περιβαλλοντικές κρίσεις να εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη και οι περισσότερες διαμαρτυρίες συνδέουν τα παγκόσμια αιτήματα με τα τοπικά. Οι νεαροί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είναι θυμωμένοι επειδή δεν αλλάζουν τα πράγματα παρ’ όλο που οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι κοντεύουμε να φτάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή όσον αφορά το κλίμα. 

«Γιατί να σπουδάζουμε για ένα μέλλον που σε λίγο δεν θα υπάρχει, αφού κανένας δεν κάνει κάτι για να το σώσει; Ποιο είναι το νόημα να μαθαίνουμε τα πραγματικά στοιχεία όταν τα πιο σημαντικά πραγματικά στοιχεία είναι ξεκάθαρο ότι δεν σημαίνουν τίποτε για την κοινωνία μας» — Greta Thunberg

Σε πρόσφατη έρευνα, οι νέοι ανέφεραν ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωβαρόμετρο 478). Σε όλη την ΕΕ οι πολίτες ανησυχούν πολύ για την κλιματική αλλαγή και στηρίζουν τη δράση για την αντιμετώπισή της (Ευρωβαρόμετρο για την κλιματική αλλαγή).

Τι ζητούν οι νέοι; Πολλοί νέοι που δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του κινήματος για το κλίμα ζητούν ριζικές αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση, ζητούν, για παράδειγμα, την επιτάχυνση των δράσεων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τη διακοπή των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα, την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.

Οι διαμαρτυρίες αυτές δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο ακτιβισμός της νεολαίας κατέχει σημαντική θέση στην Ευρώπη και εκτός αυτής. Οι νέοι έχουν την πρωτοβουλία της αλλαγής μέσα στις κοινότητές τους και καλούν τους ενήλικες να αναλάβουν τις ευθύνες τους για να σώσουν το μέλλον τους.

Πώς μπορεί να στηρίξει τους νεαρούς ακτιβιστές η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η δράση για το κλίμα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας -μιας φιλόδοξης δέσμης μέτρων που κυμαίνονται από την επιδίωξη της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία αιχμής και έως τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης. 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμμετέχουν στις διεθνείς προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. 

Παράλληλα με την πολιτική δράση, η ΕΕ προσφέρει διάφορες ευκαιρίες χρηματοδότησης στους νέους και στις οργανώσεις της νεολαίας. Παρ’ όλο που τα προγράμματα αυτά είναι ευρύτερα από το θέμα απλώς της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης έργων στο πλαίσιο αυτής της θεματικής:

  • Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης: πρωτοβουλία που βασίζεται στον εθελοντισμό και δίνει τη δυνατότητα στους νέους να συνεισφέρουν έμπρακτα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρωτοβουλία είναι ανοιχτή για νέους ηλικίας 17-30 ετών.
  • Ανταλλαγές νέων στο πλαίσιο του Erasmus+: δίνουν τη δυνατότητα σε ομάδες νέων ηλικίας 13-30 ετών από διαφορετικές χώρες να συναντηθούν, να ζήσουν μαζί και να εργαστούν σε κοινά έργα για σύντομα χρονικά διαστήματα (5-21 ημέρες).
  • Erasmus για νέους επιχειρηματίες: πρόγραμμα διασυνοριακών ανταλλαγών, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε νέους ή επίδοξους επιχειρηματίες να αποκομίσουν γνώσεις από έμπειρους επιχειρηματίες οι οποίοι διοικούν μικρές επιχειρήσεις σε άλλες συμμετέχουσες χώρες.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ έχουν μηχανισμούς διαλόγου με τη νεολαία μέσω του διαλόγου της ΕΕ για τη νεολαία, των διαλόγων με τους πολίτες και άλλων πρωτοβουλιών.