Skip to main content
© European Union, 2020 © European Union, 2020

Tineri din toată Europa solicită măsuri de combatere a schimbărilor climatice

Ultima actualizare Marți, 28/09/2021

<p>Ultimul deceniu a fost cel mai călduros de până acum și mii de oameni au solicitat măsuri urgente de combatere a schimbărilor climatice peste tot în lume.</p>

Această mișcare globală face apel la studenți să nu se prezinte la ore pentru a protesta în zilele de vineri sub deviza #FridaysForFuture, peste tot în lume. Totul a început atunci când Greta Thunberg, o tânără de 15 ani, a început să protesteze în fața Parlamentului suedez în august 2018, solicitând acțiuni mai susținute pentru combaterea schimbărilor climatice. Încetul cu încetul, această mișcare s-a extins în toată lumea. De atunci, Greta a dobândit o recunoaștere globală, a fost nominalizată la premiul Nobel pentru pace în 2019 și în 2020 a fost aleasă personalitatea anului 2019 de către revista Time.

Printre alte revendicări, protestatarii le solicită liderilor globali să respecte Acordul de la Paris, primul pact universal privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic, semnat de 195 de țări în 2015. Principalul obiectiv al acestuia este limitarea creșterii temperaturii mondiale la 2 °C față de epoca preindustrială, înainte de sfârșitul secolului, precum și continuarea eforturilor de limitare a acestei diferențe de temperatură la 1,5 °C.

Demonstrația tinerilor pentru climă în Bruxelles, cu prezența Gretei Thunberg (Bruxelles, 21.2.2019)

Revendicările tinerilor 

Peste tot în lume, tinerii asistă la tot mai multe crize de mediu, iar majoritatea protestelor leagă revendicările globale de cele locale. Tinerii activiști de mediu sunt supărați că nu s-au produs suficiente schimbări, chiar dacă oamenii de știință ne avertizează în mod repetat că ne apropiem de punctul din care nu mai există întoarcere. 

„De ce are trebui să învăț pentru un viitor care poate nu va mai exista, când nimeni nu face nimic pentru a salva acest viitor? Și ce rost are să învăț lucruri concrete, când cele mai importante lucruri concrete nu contează deloc pentru societatea noastră?” - Greta Thunberg

Într-un sondaj recent, tinerii au menționat protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice ca fiind priorități esențiale pentru Uniunea Europeană (Eurobarometrul 478). Cetățenii din întreaga Uniune Europeană sunt foarte preocupați de schimbările climatice și susțin măsurile concrete menite să le combată (Eurobarometrul privind schimbările climatice).

Ce vor tinerii? Mulți tineri activi în mișcarea pentru climă fac apel la schimbări radicale pentru combaterea crizei climatice, de exemplu accelerarea măsurilor menite să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, stoparea investițiilor în combustibili fosili, protejarea biodiversității și refacerea ecosistemelor.

Aceste proteste sunt dovada clară a faptului că activismul în rândul tinerilor joacă un rol important în Europa și în lume. Tinerii sunt cei care schimbă lucrurile în comunitățile lor și fac apel la adulți să își asume responsabilități pentru a le salva viitorul.

Cum îi poate sprijini Uniunea Europeană pe tinerii activiști?

Acțiunile în domeniul climei reprezintă partea centrală a Pactului verde european, un pachet de măsuri ambițios (de la reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră la realizarea de investiții în cercetarea și inovarea de vârf), care are scopul de a proteja mediul natural al Europei. 

Uniunea Europeană și statele membre iau parte la eforturile internaționale de combatere a schimbărilor climatice în temeiul Convenției ONU privind clima. 

Alături de această acțiune politică, Uniunea Europeană oferă diferite oportunități de finanțare pentru tineri și organizațiile de tineret. Deși aceste programe acoperă teme mai ample decât schimbările climatice, este posibilă derularea de proiecte în cadrul acestei teme:

  • Corpul european de solidaritate: o inițiativă bazată pe voluntari care le permite tinerilor să își aducă o contribuție practică în diferite domenii, inclusiv protecția mediului. La program pot participa tineri cu vârste cuprinse între 17 și 30 de ani.
  • Schimburile de tineret Erasmus+: acestea le permit grupurilor de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 30 de ani din diferite comunități să se întâlnească, să locuiască împreună și să lucreze în cadrul unor proiecte comune pe perioade scurte de timp (5-21 zile).
  • ERASMUS pentru tinerii antreprenori: un program de schimb transfrontalier care le oferă antreprenorilor noi sau aspiranți șansa de a învăța din experiența antreprenorilor care conduc întreprinderi mici în alte țări participante.

Instituțiile UE dialoghează cu tinerii prin intermediul unor mecanisme precum Dialogul UE cu tinerii, dialoguri cu cetățenii și al altor inițiative.