Skip to main content
© European Union, 2020 © European Union, 2020

Jongeren in heel Europa roepen op tot klimaatactie

Laatste wijziging Dinsdag, 28/09/2021

<p>Het afgelopen decennium was het warmste ooit en duizenden jongeren van over de hele wereld roepen op tot actie.</p>

Dit is een internationale beweging die leerlingen van over de hele wereld oproept om op vrijdag te spijbelen en te protesteren onder de noemer #FridaysForFuture. Alles begon in augustus 2018, toen de destijds 15-jarige Greta Thunberg voor het Zweedse parlement ging protesteren voor een krachtiger klimaatbeleid. Beetje bij beetje heeft deze beweging de hele wereld veroverd. Greta heeft wereldwijde erkenning gekregen. In 2019 en in 2020 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor de vrede en in 2019 werd ze door Time Magazine uitgeroepen tot persoon van het jaar.

De activisten vragen wereldleiders onder meer om het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Dat akkoord was de allereerste universele, juridisch bindende mondiale klimaatovereenkomst en werd in 2015 door 195 landen ondertekend. Het voornaamste doel is om de stijging van de temperatuur op aarde tegen het einde van de eeuw te beperken tot 2°C in vergelijking met het pre-industriële tijdperk en om te proberen om deze stijging nog verder te beperken, tot 1,5°C.

Jongerenbetoging voor het klimaat in Brussel in aanwezigheid van Greta Thunberg (Brussel, 21/02/2019)

Wat de jongeren eisen 

Overal ter wereld zien jonge mensen de ene milieucrisis na de andere ontstaan. In de meeste betogingen komen zowel mondiale als lokale verzuchtingen aan bod. De jonge klimaatactivisten zijn boos omdat er niks verandert, ondanks de herhaalde waarschuwingen van wetenschappers dat we bijna op het punt zitten waarop we het klimaat niet meer kunnen redden. 

"Waarom zou ik studeren voor een toekomst die binnenkort misschien niet eens meer bestaat, als niemand iets doet om die toekomst te redden?En waarom zou ik feiten leren als de belangrijkste feiten duidelijk niets betekenen voor onze samenleving?" – Greta Thunberg

In een recente enquête noemden jongeren de bescherming van het milieu en de bestrijding van klimaatverandering een topprioriteit voor de Europese Unie (Eurobarometer 478). In de hele EU maken de burgers zich grote zorgen over de klimaatverandering en steunen ze maatregelen tegen klimaatverandering (Eurobarometer over klimaatverandering).

Wat willen de jongeren? Veel jongeren die actief zijn in de klimaatbeweging roepen op tot een radicale ommezwaai om de klimaatcrisis aan te pakken. Zo willen ze een versnelde afbouw van de uitstoot van broeikasgassen, een einde aan investeringen in fossiele brandstoffen, bescherming van de biodiversiteit en het herstellen van ecosystemen.

Uit deze protesten blijkt duidelijk dat activisme door jongeren een belangrijke plaats inneemt in Europa en daarbuiten. Jongeren zijn de voortrekkers van veranderingen binnen de maatschappij en vragen volwassenen hun verantwoordelijkheid op te nemen om hun toekomst te redden.

Hoe kan de Europese Unie jonge actievoerders steunen?

Klimaatactie vormt de kern van de Europese Green Deal, een ambitieus pakket maatregelen variërend van inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen en investeringen in grensverleggend onderzoek en innovatie, tot het behoud van de natuur in Europa. 

De EU en de lidstaten dragen bij tot de internationale inspanningen tegen klimaatverandering in het kader van het VN-klimaatverdrag. 

De EU is niet alleen politiek actief, maar biedt ook verschillende financieringsmogelijkheden aan jongeren en jongerenorganisaties. Hoewel deze programma's meer gebieden bestrijken dan alleen klimaatverandering, kun je ook aanvragen doen voor projecten op dit gebied:

  • Europees Solidariteitskorps: een initiatief voor vrijwilligers dat jongeren de mogelijkheid biedt om de handen uit de mouwen te steken en het verschil te maken, waaronder op het gebied van milieubescherming. Dit programma is toegankelijk voor jongeren van 17 tot 30 jaar.
  • Jongerenuitwisselingen Erasmus+ groepen jongeren van 13 tot 30 jaar uit verschillende landen ontmoeten elkaar, wonen samen en werken met elkaar aan korte projecten (5-21 dagen).
  • Erasmus voor jonge ondernemers: een internationaal uitwisselingsprogramma voor nieuwe of aspirant-ondernemers, die de kans krijgen om te leren van ervaren ondernemers met een kleine onderneming in een ander deelnemend land.

De EU-instellingen gaan in dialoog met jongeren via de EU-jongerendialoog, de burgerdialoog en andere initiatieven.